Przejdź do głównej zawartości

Pasta ciecierzycowo-pomidorowa

Ciecierzycowy Tydzień już się kończy, więc szybciutko jeszcze jeden przepis. Smaczna ciecierzycowa pasta, znaleziona na blogu Mirabbelki. Pasta jest mocno czosnkowa, może dlatego, że moje ząbki były dość sporych rozmiarów, o nieco wschodnim klimacie, dzięki dodatkowi kminu rzymskiego. Idealna na śniadanie lub kolację. Bardzo smakuje na ciecierzycowym chlebie:)

Pasta ciecierzycowo-pomidorowa

  • 1 szklanka ciecierzycy namoczona co najmniej 12 godzin wczesniej (w kilkakrotnie zmienianej wodzie), ugotowana do miękkosci.
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka suszonych pomidorów namoczonych w oliwie,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • odrobina oliwy, soli i pieprzu.

Wszystkie składniki miksujemy.

Jeśli pasta jest za gęsta można dodać trochę wody, w której się gotowała ciecierzyca.

Komentarze

  1. może i ja ją wypróbuje jutro, skoro z chlebkiem ciecierzycowym dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jaka fajna pasta! :)) To musi być pyszne !:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jeszcze masz ciecierzycę, to wypróbuj Ago, ps. cieszę się, że Ci sie fotka podoba:))

    Majano, fajna pasta...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mam ciecierzycę? co za pytanie! ;) mogę nie mieć chleba,jajek, masła, ale ciecierzycę zawsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba! Na pewno sobie taką zmixuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Jedno z lepszych smarowideł :)
    Ja do swojej, oprócz czonsku, dodaje suszony tymianek i drobinę papryczki z Espelette :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga, pytałam, bo ugotowałam całą torebkę półkilogramową, następny mój zakup będzie pewnie podobny będę robić hurtem...;)

    Agato, miksuj, ciekawa rzecz:))

    Anoushka, następnym razem spróbuje dodać tymianek...a co to ta papryczka z Espelette?...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. "Piment d'Esplelette" - baskijska papryczka, której w 2002 nadano apelację AOC i może być produkowana przez zaledwie kilka miejscowości.
    Jest przyjemnie ostra. Charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem, który podobno uzyskuje się dzięki powolnemu suszeniu papyczek na baskijskim słońcu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie pasty. Chetnie bym znalazła taką w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  10. Anoushka - to ja może zrezygnuję z tej papryczki Espeletteh, bo peweni nie do zdobycia, ale z jakąś zwykłą chilli chętnie zrobię:)

    Emma001 - ja też bardzo lubię wszelkie pasty, tylko nieco za rzadko je robię:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…