Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe(szwajcarskie)


No w końcu i ja się skusiłam na to marchewkowe ciasto, gdy zobaczyłam je na blogu u Majany, a wcześniej u Bei, która nam ten przepis zapodała oraz Ireny i Andrzeja. Chyba trochę za słabo zmieliłam orzechy i wyszedł efekt bardzo nieciastowego ciasta, jak to określili moi znajomi, ale ciasto tak im posmakowało, że sami się obsługiwali i chodzili do kuchni po kolejne dokładki:)

Ciasto marchewkowe(szwajcarskie)

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kirschu(lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu(lub przyprawy do piernika)
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 250 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • szczypta soli
  • 3-4 łyzki maizeny(lub mąki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy kirsch(ja dodałam sok z cytryny), cynamon i skórkę z cytryny. Potem dodajemy marchew i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po trochu do marchewkowej masy, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do natłuszczonej tortownicy(u mnie 23 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st C, podwyższamy temp. do 180 st i pieczemy ok 50 min. Jeszcze ciepłe ciasto możemy udekorować lukrem mieszając 200 g cukru pudru z 1 białkiem i 1 łyżką kirschu(ja dodałam sok z cytryny i trochę koktajlu alkoholowego)

Komentarze

  1. Eweno wygląda baaaardzo pysznie!:)) A że pyszne to wiem doskonale :) Super,ze tak smakowało :)
    Pozdrawiam ciepłO:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez dwóch zdań: wszyscy wpadają w sidła tego ciasta!;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto wodzi mnie na pokuszenie :-) Wyglada rewelacyjnie. Z checia dowiem sie jak smakuje :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze sie, ze mimo 'nieciastowosci' smakowalo ;) Moje orzechy sa faktycznie zawsze zmielone 'na pyl', wiec dzieki temu konsystencja jest faktycznie chyba troszke inna.
    Ale tak jak mowie - najwazniejsze, ze smakuje :)
    I slicznie sie prezentuje!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. tez bym chodziło po kolejne dokładki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majano, też Cię pozdrawiam, Twój egzemplarz, ostatecznie mnie przekonał...:)

    Grumko, bez dwóch...:))

    Majka, oj i mnie zwiodło..:))

    Beo, nieciastowe to było chyba dlatego, że dość obcesowo a raczej niechlujnie potraktowałam te orzechy, wiem, to powienien być pył, a były duże grudy...:))

    Asiejko, to proszę sobie zrobić i chodzić po te dokładki...;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)