Przejdź do głównej zawartości

Sałatka pieczarkowa

Udało mi się załapać na Bar sałatkowy organizowany przez Pelę i przygotować tą bardzo prostą i pyszną sałatkę. Sałatkę pieczarkową robi się błyskawicznie więc jest idealna dla tzw. niespodziewanych gości. Tylko trzy główne składniki, pyszne podsmażane pieczarki, jajka i starty żółty ser. Składników jest niewiele, ale sałatka pieczarkowa jest pyszna.
Sałatka pieczarkowa


Przepis na sałatke pieczarkowa

  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • szczypior z dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku, sól

Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę, solimy i lekko podsmażamy na maśle, a następnie osączamy z sosu i przekładamy do salaterki. Dodajemy pokrojone w kostkę jaja i ser oraz drobno posiekany szczypior. Majonez mieszamy ze śmietaną,m oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Sosem polewamy sałatkę.
Przepis pochodzi z książeczki Haliny Jachowskiej "Sałatkowa uczta"

Sałatka pieczarkowa

Komentarze

  1. j tak! tez ja znam i tez ja lubie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pieczarki w sałatce ;) ciekawy przepis, pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna, brzmi ciekawie, pieczarki, ser i jajko świetnie do siebie pasują, polecam na bułce, zapiekane z kapką majonezu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie:) Smakowicie wygląda na Twoich zdjęciach :) Mniam:)
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! chociaż jajka zawsze staraym się jak najmniej wykorzystywać, więc w sałatkach zawsze je odpuszczamy. Ale brzmi ciekawie i pysznie :)

    pozdrawiamy
    Z.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudawianki - fajna sałatka:)

    Marylin - ja to lubię pieczarki we wszystkim niemalże, pozdrawiam również:)

    Aga-aa, może kiedyś wypróbuje wersję bułkową:)

    Majana - pyszna jest, choć następnym razem ser bym chyba starła na tarce i dałabym nieco mniej(kaloryczność)...pozdrawiam:))

    Zwegowani - ja to z kolei prawie wszystko bym z jajkami jadła, a już w sałatakach, to dla mnie prawie nieodzowny składnik....pozdrawiam również:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie moje ulubione składniki - pycha.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie. Nie mogę napatrzeć się na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ago, po wymieszaniu z majonezem wygląda mniej pysznie, ale jest na pewno pyszne!...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…