Przejdź do głównej zawartości

Sałatka pieczarkowa

Udało mi się załapać na Bar sałatkowy organizowany przez Pelę i przygotować tą bardzo prostą i pyszną sałatkę. Sałatkę pieczarkową robi się błyskawicznie więc jest idealna dla tzw. niespodziewanych gości. Tylko trzy główne składniki, pyszne podsmażane pieczarki, jajka i starty żółty ser. Składników jest niewiele, ale sałatka pieczarkowa jest pyszna.
Sałatka pieczarkowa


Przepis na sałatke pieczarkowa

  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • szczypior z dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku, sól

Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę, solimy i lekko podsmażamy na maśle, a następnie osączamy z sosu i przekładamy do salaterki. Dodajemy pokrojone w kostkę jaja i ser oraz drobno posiekany szczypior. Majonez mieszamy ze śmietaną,m oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Sosem polewamy sałatkę.
Przepis pochodzi z książeczki Haliny Jachowskiej "Sałatkowa uczta"

Sałatka pieczarkowa

Komentarze

  1. j tak! tez ja znam i tez ja lubie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pieczarki w sałatce ;) ciekawy przepis, pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna, brzmi ciekawie, pieczarki, ser i jajko świetnie do siebie pasują, polecam na bułce, zapiekane z kapką majonezu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie:) Smakowicie wygląda na Twoich zdjęciach :) Mniam:)
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! chociaż jajka zawsze staraym się jak najmniej wykorzystywać, więc w sałatkach zawsze je odpuszczamy. Ale brzmi ciekawie i pysznie :)

    pozdrawiamy
    Z.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudawianki - fajna sałatka:)

    Marylin - ja to lubię pieczarki we wszystkim niemalże, pozdrawiam również:)

    Aga-aa, może kiedyś wypróbuje wersję bułkową:)

    Majana - pyszna jest, choć następnym razem ser bym chyba starła na tarce i dałabym nieco mniej(kaloryczność)...pozdrawiam:))

    Zwegowani - ja to z kolei prawie wszystko bym z jajkami jadła, a już w sałatakach, to dla mnie prawie nieodzowny składnik....pozdrawiam również:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie moje ulubione składniki - pycha.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie. Nie mogę napatrzeć się na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ago, po wymieszaniu z majonezem wygląda mniej pysznie, ale jest na pewno pyszne!...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …