Spaghetti z sosem cebulowym to kolejne proste danie z niczego, dla smakoszy klusek. Im częściej na moim stole goszczą takie proste dania, tym bardziej przekonuję się, że mam mało wybredne podniebienie. Spaghetti smakowało mi bardzo, jeszcze bardziej nawet podsmażone na drugi dzień. Ten prosty przepis pochodzi z książki wydawnictwa Bellona "Kuchnia włoska" i co prawda w oryginale użyto klusek bucatoni, ale myślę, że spaghetti z powodzeniem je zastąpiło. Zamiast pietruszki użyłam szczypiorku. Szybko, prosto i smacznie.
Spaghetti z sosem cebulowym
- 5 dużych, pokrojonych na cienkie plasterki cebul
- 4 łyżki stolowe masła
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3/4 szklanki(200ml) wytrawnego białego wina
- 500 g makarony bucatoni(dałam spaghetti)
- 3 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki(dałam szczypiorek)
- 1/2 szklanki(60g) świeżo startego parmezanu(dałam cheddar)
Na średnim ogniu podsmażamy cebulę na maśle i oliwie, aż zacznie zmieniać kolor. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zminiejszamy płomień, przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu przez około 4o minut, aż cebula będzie bardzo miękka. Zdejmujemy pokrywką i dolewamy wino. Zwiększamy płomień do średniego i mieszamy, aż do odparowania wina. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy i przekładamy na duży, ogrzany półmisek. Zalewamy makaron sosem, dodajemy natkę i parmezan. Potrząsamy energicznie kilka razy. Podajemy gorące.
Wygląda bardzo pysznie! :)) Lubię takie pyszne, włoskie dania :) Mniam!:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Sos cebulowz brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńWszystko dobre, co z cebulą! :)
OdpowiedzUsuńMnie też się podoba. :) Zresztą jak wszystko co z makaronem i co się robi w przysłowiowe pięć minut. :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że masz "mało wybredne podniebienie". Takie proste dania są najlepsze. Powiem więcej, im prostsze tym lepsze!
OdpowiedzUsuńSosu cebulowego jeszcze nie jadłam. Więc chętnie wypróbuję Twoją propozycję :)
O, mniam! Chyba się skuszę na nie niebawem:)))) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMajana - proste i pyszne:))
OdpowiedzUsuńKasiaaaa24 - jeszcze lepiej chyba smakuje:))
Agata - ja też lubię cebulę:))
Małgosiu - czym szybciej tym lepiej i u mnie:))
Anoushka - polecam wypróbować, i ja się przekonuję, że czasami im prościej tym lepiej..:))
Andzia-35 - polecam i pozdrawiam:))
spaghetti się nie łamie ;/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSup dawg, oryginalny przepis to przepis na bucatoni. Ja zrobiłam ze spaghetti, którego rzeczywiście, nigdy nie łamię. Nie pamiętam, czy go łamałam, czy nie, ale pamiętam, że był wyśmienity!:) Dziękuję za spostrzegawczość:))
OdpowiedzUsuńbeznadziejnie gotujesz widze lipa bycd twoim mezem !
OdpowiedzUsuńAnonimowy, pozostaje mi jedynie mieć nadzieję, że jakbyś spróbował, to może zmienił byś zdanie;)
OdpowiedzUsuń