Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z sosem cebulowym


Spaghetti z sosem cebulowym to kolejne proste danie z niczego, dla smakoszy klusek. Im częściej na moim stole goszczą takie proste dania, tym bardziej przekonuję się, że mam mało wybredne podniebienie. Spaghetti  smakowało mi bardzo, jeszcze bardziej nawet podsmażone na drugi dzień. Ten prosty przepis pochodzi z książki wydawnictwa Bellona "Kuchnia włoska" i co prawda w oryginale użyto klusek bucatoni, ale myślę, że spaghetti z powodzeniem je zastąpiło. Zamiast pietruszki użyłam szczypiorku. Szybko, prosto i smacznie.


Spaghetti z sosem cebulowym

  • 5 dużych, pokrojonych na cienkie plasterki cebul
  • 4 łyżki stolowe masła
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3/4 szklanki(200ml) wytrawnego białego wina
  • 500 g makarony bucatoni(dałam spaghetti)
  • 3 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki(dałam szczypiorek)
  • 1/2 szklanki(60g) świeżo startego parmezanu(dałam cheddar)

Na średnim ogniu podsmażamy cebulę na maśle i oliwie, aż zacznie zmieniać kolor. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zminiejszamy płomień, przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu przez około 4o minut, aż cebula będzie bardzo miękka. Zdejmujemy pokrywką i dolewamy wino. Zwiększamy płomień do średniego i mieszamy, aż do odparowania wina. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy i przekładamy na duży, ogrzany półmisek. Zalewamy makaron sosem, dodajemy natkę i parmezan. Potrząsamy energicznie kilka razy. Podajemy gorące.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo pysznie! :)) Lubię takie pyszne, włoskie dania :) Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) Sos cebulowz brzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko dobre, co z cebulą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też się podoba. :) Zresztą jak wszystko co z makaronem i co się robi w przysłowiowe pięć minut. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Absolutnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że masz "mało wybredne podniebienie". Takie proste dania są najlepsze. Powiem więcej, im prostsze tym lepsze!
    Sosu cebulowego jeszcze nie jadłam. Więc chętnie wypróbuję Twoją propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, mniam! Chyba się skuszę na nie niebawem:)))) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Majana - proste i pyszne:))

    Kasiaaaa24 - jeszcze lepiej chyba smakuje:))

    Agata - ja też lubię cebulę:))

    Małgosiu - czym szybciej tym lepiej i u mnie:))

    Anoushka - polecam wypróbować, i ja się przekonuję, że czasami im prościej tym lepiej..:))

    Andzia-35 - polecam i pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  8. spaghetti się nie łamie ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sup dawg, oryginalny przepis to przepis na bucatoni. Ja zrobiłam ze spaghetti, którego rzeczywiście, nigdy nie łamię. Nie pamiętam, czy go łamałam, czy nie, ale pamiętam, że był wyśmienity!:) Dziękuję za spostrzegawczość:))

    OdpowiedzUsuń
  11. beznadziejnie gotujesz widze lipa bycd twoim mezem !

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy, pozostaje mi jedynie mieć nadzieję, że jakbyś spróbował, to może zmienił byś zdanie;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)