Przejdź do głównej zawartości

Ciasto pyszne


To ciasto to jedno z moich ulubionych ciast. Zawojowało mną, odkąd pierwszy raz je spróbowałam u przyjaciółki. Od tamtej pory, choć minęło już parę ładnych lat, piekę je systematycznie, wciąż z mocno poplamionej karteluszki z przepisem. Nazwę zostawiam oryginalną, choć może powinno się nazywać przekładaniec orzechowo-budyniowo-wiśniowy, albo coś w tym stylu. Choć do tego akurat egzemplarza dodałam wiśnie ze słoika, to jednak często używam konfitur wiśniowych lub z czarnej porzeczki i wcale a wcale nie umniejsza to smaku ciasta. Jest po prostu pyszne. Z orzechową bezą, lekko nasączonym przez budyniowo-owocową masę biszkoptem. Rozpływa się w ustach. Ciasto idealnie nadaje się na święta lub specjalne okazje.

Ciasto pyszne

I ciasto:

  • 7 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, dalej ubijając. Potem lekko mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok 25 minut w temp 180 st C.

II ciasto:

  • 25 dkg orzechów włoskich wyłuskać i posiekać
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia. Pieczemy ok 1 godziny, w temp ok 160 st C

Masa:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru

Z powyższych składników gotujemy budyń.

słoik wiśni
1 kostka masła

Masło ucieramy i dodajemy pomału budyń(można zrobić masę ciemną, dodając 2 łyżki kakao rozcieńczonego z wodą) Dodajemy odsączone wiśnie lub kilka łyżek konfitur. Mieszamy.

Biszkopt kroimy na pół. Układamy warstwy: biszkopt - masa - ciasto bezowe - masa - biszkopt - masa - ewentualnie polewa czekoladowa

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Komentarze

  1. Uwielbiam przekładane ciasta ale mam za mało czasu by je piec. Twoje ciasto z pewnościa jest pyszne. Kto wie, może się skuszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. wcale sie nie dziwie, ze tak Ci sie spodobalao :)
    Przepis brzymi swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne ciacho! :)) Może też je zrobię, lubię takie przekładane ciasta :) Pozdrawiam:)O

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm, wyobrażam sobie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nazwa mówi sama za siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. własnie chce zrobic.........

    OdpowiedzUsuń
  8. krem wygląda jak by się zważył ;) ale i tak spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam to ciasto ponad 2 lata temu i naprawdę nie pamiętam, jak to było z tym kremem;)(zdjęcie jest niezbyt dobrej jakości). Polecam do zrobienia, bo czy ze zważonym kremem czy z gładkim, ciasto jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie szukam przepisu na coś dobrego i mam zamiar upiec to ciasto! Proszę o orientacyjny wymiar blachy do upieczenia biszkoptu.

    Z góry dziękuję i postaram się zdać relację z tego co wyszło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. I jeszcze kolejne moje zapytanie. Rozumiem, że bezę pieczemy w tym samym wymiarze blachy, co biszkopt?

    Pozdrawiam raz jeszcze! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zazwyczaj piekłam w takiej największej blaszce, czyli 40 na "ileś tam" cm, czyli ciasta jest naprawdę spora ilość. Oczywiście beza tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto naprawdę pyszne!:) Pozdrawiam również i czekam na relację:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …