sobota, 18 kwietnia 2009

Ciasto pyszne


To ciasto to jedno z moich ulubionych ciast. Zawojowało mną, odkąd pierwszy raz je spróbowałam u przyjaciółki. Od tamtej pory, choć minęło już parę ładnych lat, piekę je systematycznie, wciąż z mocno poplamionej karteluszki z przepisem. Nazwę zostawiam oryginalną, choć może powinno się nazywać przekładaniec orzechowo-budyniowo-wiśniowy, albo coś w tym stylu. Choć do tego akurat egzemplarza dodałam wiśnie ze słoika, to jednak często używam konfitur wiśniowych lub z czarnej porzeczki i wcale a wcale nie umniejsza to smaku ciasta. Jest po prostu pyszne. Z orzechową bezą, lekko nasączonym przez budyniowo-owocową masę biszkoptem. Rozpływa się w ustach. Ciasto idealnie nadaje się na święta lub specjalne okazje.

Ciasto pyszne

I ciasto:

  • 7 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, dalej ubijając. Potem lekko mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok 25 minut w temp 180 st C.

II ciasto:

  • 25 dkg orzechów włoskich wyłuskać i posiekać
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia. Pieczemy ok 1 godziny, w temp ok 160 st C

Masa:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru

Z powyższych składników gotujemy budyń.

słoik wiśni
1 kostka masła

Masło ucieramy i dodajemy pomału budyń(można zrobić masę ciemną, dodając 2 łyżki kakao rozcieńczonego z wodą) Dodajemy odsączone wiśnie lub kilka łyżek konfitur. Mieszamy.

Biszkopt kroimy na pół. Układamy warstwy: biszkopt - masa - ciasto bezowe - masa - biszkopt - masa - ewentualnie polewa czekoladowa

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam przekładane ciasta ale mam za mało czasu by je piec. Twoje ciasto z pewnościa jest pyszne. Kto wie, może się skuszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. wcale sie nie dziwie, ze tak Ci sie spodobalao :)
    Przepis brzymi swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne ciacho! :)) Może też je zrobię, lubię takie przekładane ciasta :) Pozdrawiam:)O

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm, wyobrażam sobie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. własnie chce zrobic.........

    OdpowiedzUsuń
  7. krem wygląda jak by się zważył ;) ale i tak spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam to ciasto ponad 2 lata temu i naprawdę nie pamiętam, jak to było z tym kremem;)(zdjęcie jest niezbyt dobrej jakości). Polecam do zrobienia, bo czy ze zważonym kremem czy z gładkim, ciasto jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie szukam przepisu na coś dobrego i mam zamiar upiec to ciasto! Proszę o orientacyjny wymiar blachy do upieczenia biszkoptu.

    Z góry dziękuję i postaram się zdać relację z tego co wyszło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. I jeszcze kolejne moje zapytanie. Rozumiem, że bezę pieczemy w tym samym wymiarze blachy, co biszkopt?

    Pozdrawiam raz jeszcze! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazwyczaj piekłam w takiej największej blaszce, czyli 40 na "ileś tam" cm, czyli ciasta jest naprawdę spora ilość. Oczywiście beza tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto naprawdę pyszne!:) Pozdrawiam również i czekam na relację:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)