Przejdź do głównej zawartości

Kruszonka lubelska

Kruszonka lubelska to nic innego jak bardziej luksusowa wersja popularnego pleśniaka. Przepis wzięty od przyjaciółki wieki temu, w pewnych okresach czasu powtarzany do znudzenia, na stałe wszedł do mojego, nie tylko świątecznego, repertuaru. Kruchy spód w kruszonce lubelskiej, ze względu na dużą ilość jajek i masła w stosunku do mąki, jest pysznie maślany. Zamiast dżemu, można użyć bardziej wykwintnych wiśni z syropu, ale niejednokrotnie zastępowałam je cienką warstwą konfitur. Ilekroć piekę tego luksusowego pleśniaka, jest z niesłabnącym uwielbieniem, w szybkim tempie zjadany. Polecam nie tylko amatorom pleśniaka, ale również innych pysznych ciast.

Kruszonka lubelska

  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, przygotowujemy prostokątną blachę.
Masło, 6 żółtek, 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy łyżkę kakao. Wkładamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 3/4 szklanki cukru. Jedną jasna częścią ciasta wylepiamy dno blachy, nakładamy na to wiśnie(lub konfitury), ścieramy ciemną warstwę ciasta na wiśnie, przykrywamy to ubitą pina z białek i na wierzch ścieramy kolejną, jasną warstwę ciasta. Pieczemy ok godziny.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Komentarze

  1. pleśniaka lubię, bardzo
    ale Twoje nazwa bardziej mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pleśniaczka :) Smakowicie wygląda :) Tej nazwy nie słyszałam jeszczwe :)
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm... cudowne...:) Pleśniaczkom nie potrafię odmówić. A nazwa i dla mnie nowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych, pięknych Swiąt Eweno!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejka...i ja lubię pleśniaka, i zaręczam, że ten jest lepszy, niż jego nazwa:)))

    Majanko, pozdrówki i dzękuję za życzenia świąteczne:)) Pod tą nazwą dostałam ten przepis od przyjaciółki, no i jest jakby wykwintniejsza, od "pleśniak"...;))

    Małgosiu, ja też zazwyczaj nie odmawiam, nie tylko pleśniaczkom zresztą, a nazwa dla mnie juz ponad dwadzieścia lat znana...:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. a jakie wymiary blachy,bo cos plaski ,wiec mysle ze moze ta z piekarnika ,ale czy nie za duza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blacha mniejsza od tej z piekarnika, ale z tych największych, ale ostatnio piekłam również w średniej, ciasto jest wyższe

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …