Fusilli z szynka i serem to jedno z takich dań, które poraża swoją prostotą i szybkością wykonania. Ostatnio dość często je robię. I jak to bywa z takimi prostymi makaronowymi daniami, jest bardzo smaczne.
Ugotowany makaron, szynka, śmietanowo-jajeczny sos, a wszystko to przykryte warstwą pysznego sera i oczywiście całość zapieczona w piekarniku.
Fusilli z szynką i serem
- 300 g suchego makaronu fusilli
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 150 g smietanki
- gałka muszkatałowa
- 150 g sera Gruyere, startego
- 115 g szynki gotowanej, pokrojonej w paski
- 30 ml świeżo startego Parmesanu
Piekarnik nastawić na 190 st C. Ugotować makaron.
W międzyczasie roztrzepać jajka z mlekiem, śmietanką i połową startego Gruyere. Dodać odrobine startej gałki muszkatołowej i przyprawić do smaku.
Odcedzić makaron i połowę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Posypać połową szynki, na to wyłożyć pozostały makaron i resztę szynki. Polać mieszakna jajeczno śmietanową, odrobinę zamieszać oraż posypać pozostałym serem Gruyere oraz Parmesanem na wierzchu. Zpiekać przez 30 min.
Przepis pochodzi z książki Jeni Wright "The pasta bible"
ale kuszące zdjęcia!:-)
OdpowiedzUsuńmnie na taka zapiekankę dwa razy nie trzeba zapraszać ;)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne. U mnie dziś podobnie. Uwielbiam makaron z sosem śmietanowym. I koniecznie duuuuuużo natki pietruszki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki z makaronem :)
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda! Mniam, mniam:) Lubię takie proste,szybkie i pyszne dania :)
OdpowiedzUsuńasieja- dziekuję:))
OdpowiedzUsuńaga-aa - no to zapraszam:))
lisiczko - o natce, to chyba zapomniałam tym razem, choć ja zieleninę lubię:))
Cezonia - i ja uwielbiam, choć to dość świeża miłość:))
Majano - dziękuję Ci, i ja też lubię takie proste dania:))
Nie miałam pojęcia, że mogę tak dobrze smakować! :-)))))))
OdpowiedzUsuńjuz lecę ;)
OdpowiedzUsuń