Przejdź do głównej zawartości

Fusilli z szynką i serem


Fusilli z szynka i serem to jedno z takich dań, które poraża swoją prostotą i szybkością wykonania. Ostatnio dość często je robię. I jak to bywa z takimi prostymi makaronowymi daniami, jest bardzo smaczne.
Ugotowany makaron, szynka, śmietanowo-jajeczny sos, a wszystko to przykryte warstwą pysznego sera i oczywiście całość zapieczona w piekarniku.

 Fusilli z szynką i serem

  • 300 g suchego makaronu fusilli
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g smietanki
  • gałka muszkatałowa
  • 150 g sera Gruyere, startego
  • 115 g szynki gotowanej, pokrojonej w paski
  • 30 ml świeżo startego Parmesanu

Piekarnik nastawić na 190 st C. Ugotować makaron.
W międzyczasie roztrzepać jajka z mlekiem, śmietanką i połową startego Gruyere. Dodać odrobine startej gałki muszkatołowej i przyprawić do smaku.
Odcedzić makaron i połowę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Posypać połową szynki, na to wyłożyć pozostały makaron i resztę szynki. Polać mieszakna jajeczno śmietanową, odrobinę zamieszać oraż posypać pozostałym serem Gruyere oraz Parmesanem na wierzchu. Zpiekać przez 30 min.
Przepis pochodzi z książki Jeni Wright "The pasta bible"


Komentarze

  1. mnie na taka zapiekankę dwa razy nie trzeba zapraszać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne. U mnie dziś podobnie. Uwielbiam makaron z sosem śmietanowym. I koniecznie duuuuuużo natki pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutko wygląda! Mniam, mniam:) Lubię takie proste,szybkie i pyszne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. asieja- dziekuję:))

    aga-aa - no to zapraszam:))

    lisiczko - o natce, to chyba zapomniałam tym razem, choć ja zieleninę lubię:))

    Cezonia - i ja uwielbiam, choć to dość świeża miłość:))

    Majano - dziękuję Ci, i ja też lubię takie proste dania:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam pojęcia, że mogę tak dobrze smakować! :-)))))))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …