Przejdź do głównej zawartości

Proste ciasto z kawą (melt'n'mix coffee cake)


Proste ciasto z kawą to kolejny wypiek spod znaku "dla leniwych". Zrobienie tego ciasta, to naprawdę szybka i prosta sprawa. Takie dodaj i wymieszaj, bez użycia miksera. Ciasto pięknie wyszło, ma śliczną barwę, ciekawy, kawowy zapach. Nadało się bardzo dla popołudniowych, sobotnich gości:)

Proste ciasto z kawą (melt'n'mix coffee cake)


  • 125 g masła
  • 130 g (2/3 szklanki) brązowego cukru
  • 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru
  • 125 ml(1/2 szklanki) mleka
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnych granulek kawowych
  • 2 jajka
  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym

Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C. Smarujemy i wykładamy papierem keksówkę o wymiarach 14 cm na 21 cm.
Masło, cukry, mleko i kawę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Pozostawiamy na 10 minut.
Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Wylewamy do foremki. Pieczemy ok 40 minut. Studzimy na kratce. Można posypac cukrem pudrem.
książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.


Komentarze

  1. oj tak, piękna ta barwa
    lubię kawowe wypieki
    i skoro mówisz,
    że to takie ekspresowe..
    czegóż chciec więcej:

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie,bo syzbkie i napewno pyyyszne!:D
    Pozdraiwam
    ps: a moze wpadniesz do mnie na bliny?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawowe ciasto... Brzmi smacznie :)! Takie też musi być, bo wygląda cudnie :). I takie łatwe ;)...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, a ja uwielbiam ciasta z kawową nutką. :) Nie może być inaczej, bo samą kawę bóstwię. :) Fajnie wygląda, tak puchato i lekko. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa kompozycja smakowa -takie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Do wyprobowania! :)
    I ja tez bardzo lubie ksiazki Australian Womens :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie ciasta to ja lubię - bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O wow! Piękne ciasto! BIorę przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Asieja, szybkie i pięknie wyglądające:)

    Olciaky, chętnie wpadnę, czy nie za późno już....:))

    Olalala, bardzo szybko się robi i bardzo szybko poszło...:)

    Małgosiu.dz, i ja jestem kawoszem i przepadam za wszystkim co kawowe, a puszyste jest bardzo...:)

    Margot, to i moje smaki:))

    Beo, próbuj, a książka gruba, mnóstwo w niej przepisów i jak na razie to wszyskimi byłam zachwycona, zawsze wyszły i zawsze były bardzo smaczne:)

    Kasiac, dziękuję:))

    Majano, bierz, proszę bardzo:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo zachęcająco wygląda! A ta łatwość i szybkość wykonania to wielka zaleta ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…