Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z suszonymi owocami


Jak już wielokrotnie wspominałam, nie przepadam za muffinami, ale uparcie je od czasu do czasu piekę, pewnie z nadzieją, że kiedyś wreszcie trafię na takie, które mnie zauroczą. Muffiny z suszonymi owocami są chyba najsmaczniejsze z dotychczas przeze mnie robionych. Pewnie za sprawą suszonych owoców, albo może jestem bardzo spragniona słodkiego...


Muffiny z suszonymi owocami

  • 450 g (3 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 110 g(1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 125 g masła, pokrojonego
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 jaja
  • 190 g (1 szklanka) mieszanych suszonych owoców

Nastawiamy piekarnik na 200 st. Natłuszczamy forme na 12 muffinek
Mieszamy mąkę, przyprawę i cukier w dużej misce, łączymy z masłem. Dodajemy mleko, jajka i owoce i mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą.
Wykładamy formę ciastem.; Pieczemy 25 minut i studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Komentarze

  1. a ja jak najbardziej przepadam za muffinami
    pewne dlatego, że można bardzo eksperymentowac ze składnikami
    i że za każdym razem się udają
    z suszonymi owocami jeszcze nie próbowałam,
    ale skoro mówisz, że dobre..;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne muffiny :) Z suszonymi owocami muszą byc pyszne, coś jak minikeksiki :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …