Przejdź do głównej zawartości

Sticky chocolate brownies


No cóż mogło by się znaleźć na moim blogu w "Czekoladowy weekend" jak nie brownies. Szybkie, proste, smaczne. A że bardzo mi się nie chciało piec w ten weekend, tym bardziej chętnie skorzystałam z tego przepisu "dla leniwych" zamieszczonego w książce "Blissful brownies" . Tak więc, jeśli macie ochotę na coś czekoladowego i bardzo prostego...polecam to właśnie brownies.

 Sticky chocolate brownies

  • 85 g masła
  • 140 g drobnego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka złotego syropu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego lub waniliowego
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao plus do posypania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st. Wysmarować 20 cm kwadratową foremkę i wyłożyc papierem do pieczenia.
Umieścić masło, cukry, chekoladę i złoty syrop w rondelku i delikatnie podgrzewać mieszając do momentu aż mikstura będzie gładka. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Ubić jajka z ekstraktem. Wymieszać z wystudzoną czekoladową miksturą. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Umieścić w foremce i piec ok 25 minut. Wystudzić w foremce, posypać kakao i pokroić na kwadraty.

Komentarze

  1. Zdecydowanie bardzo lubie szybkie i proste przepisy :)

    Dziekuje Ci za udzial w tym Czekoladowym Weekendzie!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze i dla leniwych, ale wyglada na mistrzostwo cukiernictwa :) podzielam Twoja milosc do brownies, moze nawet za bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie czekoladowo wyglądają.
    Ela ma rację, mistrzostwo. Może to dlatego, że proste rzeczy są często najlepsze...
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowa rozkosz czyli brownies! Ach, jak dawno go nie robiłam. Piękne jest Twoje!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobre poczciwe BROWNIES, na wszystko dobre, najlepsze. Twoje musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Eweno, ja wiedziałam, że jak zajrzę do Ciebie w czekoladowy weekend - to znajdę u Ciebie brownies! :-) Czułam to w kościach. ;-)
    Jak zwykle piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak ,następna królowa ,królowa brownies
    Jesteś mistrzynią,królową brownies ....
    Piękne te ,oj piękne

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, a jak dam miodu zamiast gold syrup? A może więcej cukru? :-x

    OdpowiedzUsuń
  9. Brownies to gwarantowany sukces!
    Hmmm... zostal jeszcze kawalek?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bea - takie zawsze najlepsze...
    To ja dizękuję za zorganizowanie tego weekendu i choć już się kończył, to na czekoladzie nie porzestanę...:))

    Elu, no trochę za płaskie wyszły(za duża blaszak, przez pomyłke;P)...to moja milosc do brownies, też chyba trochę za mocna...:))

    Szkrabeko, czekoladowe mocno są, a zgadzam się też, że im prostsze, tym zazwyczaj lepsze...:))

    Majano, zachęcam do zrobienia i dzękuję:))

    Lisiczko_bez_kitki zgadzem się brownies są niezawodne, zawsze wyjdzie i zawsze smakuje...:)

    Małgosiu.sz... no jak mogłam zawieść Twoje kości...;DD...dziekuję:)

    Margot, jaka tam ze mnie królowa, co najwyżej amatorka tych czekoladowych wypieków...:))

    Poswix, spokojnie możesz dodać miodu, a na słodkość, to w sam raz było(tam dwa cukry są biały i brązowy)...:)

    Anoushka...zgadzam się one zawsze wychodza i sa smaczne...a kawałki to jeszcze 3 zostały(trzymam linię;D)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …