Szukając dzisiejszego popołudnia jakiegoś przepisu na wypiek z jabłkami natknęłam się na norweskie ciasto z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i tani a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jadłyśmy to ciasto jeszcze ciepłe, wspólnie z moją przyjaciółką, która choć od lat nie piecze, natychmiast przepisała przepis i wychodziła z planami zakupu mąki do tego ciasta. Puchate, wilgotne, aromatyczne i szybkie. Polecam.
Norweskie ciasto jabłkowe
- 2 jajka
- 220 g(1 szklanka) drobnego cukru
- 125 g masła
- 2/3 szklanki(160ml) mleka
- 1 1/2 szklanki(225g)mąki ze środkiem spulchniającym
- 3 średnie(450g) jablka granny smith, pokrojone na plasterki
- 1 łyżka cukru cynamonowego( posypałam cynamonem i cukrem oddzielnie)
Nastawić piekarnik na 180 st C. Wysmarować i wyłożyc papierem formę o wymiarach 20 cm na 30 cm.
Ubić jajka i cukier do białości. W międzyczasie połączyć masło i mleko w rondelku, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Powoli dodawać maślaną miksturę do mikstury jajecznej, cały czas ubijając. Wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wierzch wyłożyć plastrami jabłek, posypać cukrem cynamonowym.
Piec ok 35 minut. Wystudzić w foremce.
Ciasto nadaje się do zamrożenia.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies".
Jak wilgotne i z jabłkami i z cynamonem to musi być przepyszne! :)))
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo mi się podoba. A ze skandynawskimi przepisami tak to już chyba jest, że choć brzmią niepozornie, to lubią zaskakiwać rezultatem ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe jest to ciasto
OdpowiedzUsuńOoo, tu cynamon, tu jabłuszka :)... Brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuńMożliwe, że "zmuszona" będę wypróbować, bo przepis intrygujący, a po buchtach i placku z jabłkami dla gości zostało już tylko wspomnienie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Majano, polecam, bardzo szybko się robi i szybko zjada:)
OdpowiedzUsuńKarolcia, to moje pierwsze skandynawskie, ale zapewne spróbuje i innych
Aga-aa, ciekawiło mnie zwłaszcza co to wyjdzie z tego gorącego mleka z masłem dodanego do masy jajecznej, ale wyszlo ok:)
Olala, polecam:)
An-na, jak goście jeszcze nie wyszli, to polecam, szybko się robi:))
puchate? :-) mm.. brzmi i wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńŁadnie wyląda :) mąka ze środkiem spulchniającym, to po prostu mąka z dodatkiem sody? Można tak ją zastąpic ? Pzdr ;)
OdpowiedzUsuńUgotujmy, polecam ciasto...szybkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńBelaaa.15, tak, może być zresztą i soda i proszek do pieczenia, tutaj po prostu taka gotowa mąka do pieczenia jest