Przejdź do głównej zawartości

Norweskie ciasto jabłkowe


Szukając dzisiejszego popołudnia jakiegoś przepisu na wypiek z jabłkami natknęłam się na norweskie ciasto z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i tani a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jadłyśmy to ciasto jeszcze ciepłe, wspólnie z moją przyjaciółką, która choć od lat nie piecze, natychmiast przepisała przepis i wychodziła z planami zakupu mąki do tego ciasta. Puchate, wilgotne, aromatyczne i szybkie. Polecam.

Norweskie ciasto jabłkowe
  • 2 jajka
  • 220 g(1 szklanka) drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki(160ml) mleka
  • 1 1/2 szklanki(225g)mąki ze środkiem spulchniającym
  • 3 średnie(450g) jablka granny smith, pokrojone na plasterki
  • 1 łyżka cukru cynamonowego( posypałam cynamonem i cukrem oddzielnie)

Nastawić piekarnik na 180 st C. Wysmarować i wyłożyc papierem formę o wymiarach 20 cm na 30 cm.
Ubić jajka i cukier do białości. W międzyczasie połączyć masło i mleko w rondelku, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Powoli dodawać maślaną miksturę do mikstury jajecznej, cały czas ubijając. Wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wierzch wyłożyć plastrami jabłek, posypać cukrem cynamonowym.
Piec ok 35 minut. Wystudzić w foremce.

Ciasto nadaje się do zamrożenia.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies".

Tydzień Skandynawski 02-08.02.2009

Komentarze

  1. Jak wilgotne i z jabłkami i z cynamonem to musi być przepyszne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo mi się podoba. A ze skandynawskimi przepisami tak to już chyba jest, że choć brzmią niepozornie, to lubią zaskakiwać rezultatem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe jest to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, tu cynamon, tu jabłuszka :)... Brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Możliwe, że "zmuszona" będę wypróbować, bo przepis intrygujący, a po buchtach i placku z jabłkami dla gości zostało już tylko wspomnienie ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majano, polecam, bardzo szybko się robi i szybko zjada:)

    Karolcia, to moje pierwsze skandynawskie, ale zapewne spróbuje i innych

    Aga-aa, ciekawiło mnie zwłaszcza co to wyjdzie z tego gorącego mleka z masłem dodanego do masy jajecznej, ale wyszlo ok:)

    Olala, polecam:)

    An-na, jak goście jeszcze nie wyszli, to polecam, szybko się robi:))

    OdpowiedzUsuń
  7. puchate? :-) mm.. brzmi i wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wyląda :) mąka ze środkiem spulchniającym, to po prostu mąka z dodatkiem sody? Można tak ją zastąpic ? Pzdr ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ugotujmy, polecam ciasto...szybkie i pyszne:)

    Belaaa.15, tak, może być zresztą i soda i proszek do pieczenia, tutaj po prostu taka gotowa mąka do pieczenia jest

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)