Przejdź do głównej zawartości

Sernik kalifornijski


Chociaż jestem tradycjonalistką, jeśli chodzi o serniki, to od czasu do czasu kuszę się na jakiś eksperyment. Tym razem wypadło na "californian cheesecake" czyli sernik kalifornijski . Przepis zaczerpnęłam z książki Annie Bell "Georgeous cakes". Jako że zrobiłam go z serków kremowych, jest ciut słonawy, ale jednocześnie dość słodki, a niewielki dodatek imbiru i cynamonu daje mu ciekawy posmak. Dla amatorów serników i nie tylko...


Przepis na sernik kalifornijski

Spód:
  • 85 g maki, przesianej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 50 g drobnego cukru(golden caster)
  • 85 g masła, rozpuszczonego

Warstwa serowa:
  • 550 g niskotłuszczowego serka kremowego(dałam normalny)
  • 150 ml śmietany
  • 180 g drobnego cukru(golden caster)
  • 3 jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka złotego syropu
  • kakao do posypania

Piekarnik nastawić na 170 st . wymieszać wszystkie składniki na spód i wylepić masą dno 20 cm foremki o głębokości 9 cm. Piec przez 25 minut, aż nabierze złotego koloru, pozostawić do wystygnięcia.

Wszystkie składniki na masę serową za wyjątkiem kakao umieścić w food procesorze i ucierać aż masa będzie gładka. Wylać masę na upieczony spód i piec 50 minut. Przejechać nożem przy bokach foremki i pozostawić do ostudzenia. Delikatnie przykryć folią i chłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem posypujemy kakao.

Komentarze

  1. bardzo ciekawą strukturę ma ten sernik, apetyczną, taka piankowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, Eweno, sernik wygląda pięknie - lekki , puszysty, super! :)) Biorę przepis, bo jak wiesz uwielbiam serniki. Takiego jeszcze nie robiłam:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga-aa, przyznaję, ciekawą, i może rzeczywiście trochę piankowy jest:))

    Majano, śmiało możesz piec, mi smakował...pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawie wygląda.
    podoba mi się dużo kakao na wierzchu. u mnie by nie przeszło bo rodzinka niezbyt lubi gorzkie kakao, ale ja bym chętnie teraz do kawki..;P
    czyli jaki ser byś do tego najbardziej poleciła? mielony wiaderkowy?
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkrabeko, to kakao, to tak strasznie wyczuwalne nie jest przyznam szczerze, więc pewnie i rodzinka by się zdecydowała:)
    Jeśli chodzi o ser, to tutaj nie mam zbyt wielkiego wybory, ale wiaderkowy pewnie byłby super!

    OdpowiedzUsuń
  6. za mna sernik chodzi coraz bardziej, tylko ile bym go nie zrobiła, zawsze mało :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …