Przejdź do głównej zawartości

Jaja faszerowane pieczarkami

Jajka mogę jeść pod każdą postacią. Zawsze ilekroć siedzę przy stole zastawionym pysznościami, pierwsze co robię, to sięgam po dania z jajek. Wszelkie w majonezie, faszerowane itp, to moje ulubione przysmaki. Nie inaczej z jajkami faszerowanymi pieczarkami. Są pyszne. Może akurat do tych dodałam trochę za mało majonezu i masa za bardzo stężała, ale i tak były dobre.
Jaja faszerowane pieczarkami

Przepis na jaja faszerowane pieczarkami
  • 8 jajek
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • majonez
  • masło do smażenia
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól

Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i mieszamy je z podsmażonymi na maśle drobno pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulką. Dodajemy do tego majonez, koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wypełniamy masą białka.

Jaja faszerowane pieczarkami
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Komentarze

  1. Fakt, u mnie w domu tez faszerowane jajka byly czeszym gosciem; bardzo lubilam te z pieczarkami :)

    Wesolych Swiat! Pogodnych i baaardzo wiosennych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jajeczka faszerowane!;-) U nas też dziś będą na śniadaniu;-) Pozdrawiam świątecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie jajeczka:)

    Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne!
    jakie pyszne na pewno :-)
    jutro będę faszerowac jajka,
    chyba skorzystam z Twojego przepisu.

    wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja podobnie ja ty uwielbiam jajka, mogę jeść je pod każdą postacią (no tylko jakoś surowe do mnie nie przemawiają ;) ) i o każdej porze dnia , bo w nocy śpię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  7. Stasrznie dawno nie robilam! Dziekije za przpomnienie tego przepisu :)

    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  8. Beo, te z pieczarkami, to moje ulubione:)...dziekuję:)

    Grumko, pewnie Twoje równie dobrze smakowały...:)...dziękuję:)

    Atino, i ja lubie, są pyszne...:)...dziekuję:)

    Asiejko, pyszne są, polecam:)...dziękuję:)

    Małgosiu, dziękuję:)

    Aga-aa, to z Ciebie też jajeczna dziewczyna;)

    Agatko, dziękuję:)

    Anoushka, przepis fajny jest, dziekuję:)

    Margot, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)