To mój pierwszy "sos" rybny i już wiem, że nie ostatni. Wpadłam na przepis przez przypadek, a że akurat miałam trochę ryby, kokosowe mleczko i niewiele czasu, więc szybko upichciłam to curry. I rzeczywiście jest to bardzo szybkie jedzenie a na dodatek nieco inne niż zwykle i bardzo smaczne. Polecam. Przepis wynalazłam w Sainsbury's Magazine z marca 2009.
Przepis na fish curry
- 600 g białych filetów rybnych, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżeczki mild curry w proszku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(dałam w proszku)
- 3 ząbki czosnku, obranego i pokrojonego w plastry
- 2 pomidory, okrojone
- 1 mały pęczek liści kolendry(nie dałam, bo nie lubię)
- sok z limonki(nie dałam)
Obtaczamy rybę w curry i 1/2 łyżeczki soli. W rondelku gotujemy mleczko kokosowe razem z kurkumą, imbirem, czosnkiem i 250 ml wody. Podgrzewamy 2 min, po czym dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy dalsze 4-5 minut. Dodajemy rybę i gotujemy 6-8 minut, do momentu aż będzie ugotowana. Mieszamy z liśćmi kolendry i skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.
ja jeszcze nigdy nie robiłam sosu rybnego, Twój brzmi bardzo zachęcajaco
OdpowiedzUsuńryba i curry to bardzo fajne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńAga-aa, zachęcam, zachęcam...:))
OdpowiedzUsuńMarylin, choć to moja pierwsza próba, zgadzam się, że to fajne połączenie...:)