czwartek, 21 maja 2009

Szybkie fish curry


To mój pierwszy "sos" rybny i już wiem, że nie ostatni. Wpadłam na przepis przez przypadek, a że akurat miałam trochę ryby, kokosowe mleczko i niewiele czasu, więc szybko upichciłam to curry. I rzeczywiście jest to bardzo szybkie jedzenie a na dodatek nieco inne niż zwykle i bardzo smaczne. Polecam. Przepis wynalazłam w Sainsbury's Magazine z marca 2009.

Przepis na fish curry

  • 600 g białych filetów rybnych, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki mild curry w proszku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(dałam w proszku)
  • 3 ząbki czosnku, obranego i pokrojonego w plastry
  • 2 pomidory, okrojone
  • 1 mały pęczek liści kolendry(nie dałam, bo nie lubię)
  • sok z limonki(nie dałam)

Obtaczamy rybę w curry i 1/2 łyżeczki soli. W rondelku gotujemy mleczko kokosowe razem z kurkumą, imbirem, czosnkiem i 250 ml wody. Podgrzewamy 2 min, po czym dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy dalsze 4-5 minut. Dodajemy rybę i gotujemy 6-8 minut, do momentu aż będzie ugotowana. Mieszamy z liśćmi kolendry i skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.

3 komentarze:

  1. ja jeszcze nigdy nie robiłam sosu rybnego, Twój brzmi bardzo zachęcajaco

    OdpowiedzUsuń
  2. ryba i curry to bardzo fajne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga-aa, zachęcam, zachęcam...:))

    Marylin, choć to moja pierwsza próba, zgadzam się, że to fajne połączenie...:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)