Przejdź do głównej zawartości

Zupa z ciecierzycy i zielonego groszku


Zupę z ciecierzycy i zielonego groszku podejrzałam na blogu u Agi-ii i co prawda zmieniłam nieco jej skład, ale przyznaję, że jest pyszna. Może nie tak winna jak u Agi -ii, bo nie dodałam wina:), ale bardzo syta, odrobinę czosnkowa w smaku, przypominająca delikatną grochówkę. Wystarczy naprawdę niewielka ilość, by nasycić głód.
Pierwszy raz zetknęłam się z ciecierzycą podczas ubiegłorocznego tygodnia ciecierzycowego i przyznam się, że byłam nieco rozczarowana. Ciecierzyca puszkowa wyraźnie nam, wszystkim domownikom, nie posmakowała. Tym razem użyłam ciecierzycy suchej i poza drobnymi niedogodnościami w rodzaju nieprzyjemnego zapachu podczas jej gotowania, muszę powiedzieć, że to bardzo smaczne warzywko. Od zupy zaczęłam, właśnie mi rośnie chleb ciecierzycowy, a za chwilę będę robić ciecierzycową pastę.


Zupa z ciecierzycy i zielonego groszku

  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 500 ml rosołku z kostki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz, zioła prowansalskie

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojony w drobna kostkę seler i ziemniaki, chwilę smażymy po czym dodajemy ocet winny i podlewamy wodą. Po kilku minutach dodajemy rosołek i gotujemy aż do miękkości selera i ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę i groszek. Gdy warzywa będą ugotowane wyjmujemy część groszku i ciecierzycy a resztę miksujemy. Przyprawiamy. Dodajemy nie zmiksowane warzywa. Można posypać natką pietruszki(nie miałam niestety)
Przepis podałam z moimi zmianami, oryginał tu:


Tydzień z ciecierzycą

Komentarze

  1. o ja! ale mi niespodziewajkę zrobiłaś ! :) niezmiernie mi miło, że mój eksperyment kulinarny stał sie inspiracją dla Ciebie!
    i ciesze sie, ze ciecierzyca ci posmakowała :)

    p.s. polecam ci Ciecierzyca z chana masala i cheddarem z mojego blogu, pycha, mimo, że użyłam nie cheddara a zwykły królewski żółty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna jest ta zupka, też mam na nią chętkę, ale to już innym razem:)
    Mi smakuje ta ciecierzyca z puszki, ale i sucha jest pyszna :))

    Pozdrawiam ciepło i czekam na Twój chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi też zapuszkowana średnio smakuje - zdecydowanie wolę sama ją sobie ugotować. A tę zupę Agi i ja zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, no zupka naprawdę pyszna, miałaś super pomysł!

    A tą ciecierzycę z chana masala chętnie bym zrobiła, ale nie mam chana masala...;)))


    Majanko, skuś się skuś, bardzo fajna zupka. Nie wiem, czy wszystkie puszkowe są takie same, ale ta co ja miałam, no niestety.....:(

    I ja pozdrawiam, a chlebek wyszedł wyśmienity...:)


    Zemfiroczko, sucha górą!!! Zupę Agi zrób, warto!...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale sama mozesz zrobic tą mieszankę!
    jej skład to: kolednra, czerwona papyka chilli, kukurma, czarny pieprz, kardamon, goździki, kumin- wszystko suszone oczywiscie, wystarczy rozgnieść (najlepiej w moździerzu) lub zmiksować. świetne dania kuchni indyjskiej z tą mieszanką wychodzą. Mozna ja dodawać do soczewicy, fasoli, ciecierzycy, zup

    OdpowiedzUsuń
  6. Od przyjaciół w Chorwacji nauczyłam się przygotowywać ciecierzycę w następujący sposób:
    Ciecierzycę namoczyć, ns drugi dzień gotować ją aż zmięknie (ok.2 i pół godziny)
    - miękka i kruchą ciecierzycę przecedzić
    - posypać posiekaną zieloną pietruszką i rozdrobnionym czosnkiem
    - polać wg uznania oliwą ,posolić i posypać zmielonym pieprzem.
    Można spożywać gorącą i zimną.
    Polecam i życzę smacznego.
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapomniałam w przepisie na danie z ciecierzycy wpisać sól! przepraszam...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …