Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z gruszkami


Czekoladowe ciasto z gruszkami chodziło za mną już od dawna, to znaczy od momentu, kiedy zobaczyłam je na blogu Eli. Jest rzeczywiście bardzo proste w wykonaniu, bardzo szybkie i bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze trochę ciepłe, gdy czekolada wewnątrz się rozpływa. A gruszki to bardzo pasujący do niego dodatek. Mniam.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 120g miękkiego masła lub margaryny
  • 10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.500g owocow (w tej wersji: gruszek)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 tabliczka pokrojonej w kostke czekolady gorzkiej lub kropelki czekoladowe

Masło ucieramy na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając dodajemy po kolei jajka, a nastepnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy czekoladę. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, układamy na wierzchu gruszki pokrojone w cząstki lub kostkę i posypujemy wierzch 2 łyżkami cukru. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

  1. to ja tylko napisze ,że to ciasto jest jeszcze na okładkę bardzo piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne ciacho :)! Musi świetnie smakować: połączenie gruszek i czekolady jest jednym z moich ulubionych :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta rozplywajaca sie wewnatrz czekolada bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękne! Mniam!!!:)) Musi smakować wyśmienicie Eweno!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot, dziękuję:)

    Olalala, jest naprawde pyszne:)

    Beo, polecam, niezapomniane doznanie;)

    Majano, smakuje wyśmieniecie!...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …