Czekoladowe ciasto z gruszkami chodziło za mną już od dawna, to znaczy od momentu, kiedy zobaczyłam je na blogu Eli. Jest rzeczywiście bardzo proste w wykonaniu, bardzo szybkie i bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze trochę ciepłe, gdy czekolada wewnątrz się rozpływa. A gruszki to bardzo pasujący do niego dodatek. Mniam.
Ciasto czekoladowe z gruszkami
- 120g miękkiego masła lub margaryny
- 10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
- 3 jajka
- 10 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok.500g owocow (w tej wersji: gruszek)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 tabliczka pokrojonej w kostke czekolady gorzkiej lub kropelki czekoladowe
Masło ucieramy na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając dodajemy po kolei jajka, a nastepnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy czekoladę. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, układamy na wierzchu gruszki pokrojone w cząstki lub kostkę i posypujemy wierzch 2 łyżkami cukru. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
to ja tylko napisze ,że to ciasto jest jeszcze na okładkę bardzo piękne
OdpowiedzUsuńAle piękne ciacho :)! Musi świetnie smakować: połączenie gruszek i czekolady jest jednym z moich ulubionych :).
OdpowiedzUsuńTa rozplywajaca sie wewnatrz czekolada bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńJest piękne! Mniam!!!:)) Musi smakować wyśmienicie Eweno!:)))
OdpowiedzUsuńMargot, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńOlalala, jest naprawde pyszne:)
Beo, polecam, niezapomniane doznanie;)
Majano, smakuje wyśmieniecie!...:)