Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
- 125 g mąki
- 125 g masła
- 125 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 bardzo duże jabłko, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kawałki ( u mnie w plastry)
- 50 g rodzynek
Na kruszonkę:
- 75 g masła, pokrojone w kostki
- 100 g mąki
- 25 g mielonych migdałów
- 50 g drobnego cukru, lub jasnego brązowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Piekarnik nastawiamy an 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier, cynamon, jajka i ekstrakt wanilii. Ucieramy, aż masa będzie jasna i dobrze połączona. Utartą masę przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy jabłkami i rodzynkami.
W innej misce łączymy za pomocą palców mąkę z masłem, do uzyskania kruszonki. Mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i cynamonem. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub lekko wystudzone.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"
jesienne delicje;)
OdpowiedzUsuńKruszonka... Uch jaka kruszonka! :-) Co prawda nigdy nie łączyłam szarlotki z kruszonkami, ale..ale... Musi być kiedyś ten pierwszy raz! Takie trochę crubmblowate. :-)
OdpowiedzUsuńoj, mnie taka szarlotka od razu poprawiłaby nastrój :)
OdpowiedzUsuńmmmm, jabłka i cynamon, pyszności ...
OdpowiedzUsuńObłęd, normalnie obłęd. Ciacho rewelacja, kocham jesienną porą zajadać się takimi ciachami z korzenną nutą :)
OdpowiedzUsuńchętnie przewertowałabym całą książkę... :) pomysł na cynamonową kruszonkę jest wspaniały. zastosuję u siebie
OdpowiedzUsuńPyszności. :) Chętnie też coś takiego upiekę :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. W sam raz na takie dni jak ostatnio. Dla tej pysznej kruszonki dalabym sie pokroic :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ja z kolei lubię wszystkie ciacha, które mają jabłka :) i mniej i więcej ;) weszliśmy w pyszny jabłkowy czas :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto od uśmiechnietej Ewenki:). Podoba mi się no to zabieram sobie troszkę:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:*
No tak, jak już na blogach zaczyna pachnieć cynamonem, to jesień się zbliża nieubłaganie.. :)
OdpowiedzUsuńSłowo kruszonka doprowadza mojego Połówka do ślinotoku;) Bardzo smakowite ciasto
OdpowiedzUsuńjabłko i cynamon to dla mnie poezja!
OdpowiedzUsuńjedno z podstawowych połączen smakowych w moim domu.
mielone migdały i cynamon, mniam! musiało obłędnie pachnieć... ech nachylić się tylko nad takim ciastem i wdychać ten cudowny zapach :D
OdpowiedzUsuńZa mną już też zaczyna "chodzić" smak szarlotki, ale taki w połączeniu ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja, poproszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńO tak, tak, kawałeczek takiego ciacha na pewno poprawi humor w niejeden wieczór:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki - jablka i cynamon kojarza mi sie z jesienia, a jesien wszak juz za pasem...
OdpowiedzUsuńEwenko, takie ciasto to istna rozkosz;)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńlubie takie ciasta z owocami i jeszcze ta kruszonka, super:)
OdpowiedzUsuńa u mnie tez jest cynamonowa ale ze sliwkami:)