Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Ciasto z jabłkami i cynamonowa kruszonką, oryginalnie pochodzi z Niemiec i nie jest to typowa szarlotka jaką znamy. Osobiście wolę szarlotki, gdzie jest mniej jabłek, więc taki rodzaj ciasta bardzo mi odpowiada. Ciasto jak dla mnie jest pyszne, dość słodkie, z wyraźnym cynamonowym smakiem, chrupiącą kruszonką i niewielkim, ale wyczuwalnym dodatkiem jabłek. A że, dni coraz krótsze i chłodniejsze, kawałek takiej szarlotki i jej ciepły, cynamonowy aromat na pewno poprawi nam nastrój. Polecam.

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką


Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
  • 125 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 bardzo duże jabłko, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kawałki ( u mnie w plastry)
  • 50 g rodzynek

Na kruszonkę:

  • 75 g masła, pokrojone w kostki
  • 100 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 50 g drobnego cukru, lub jasnego brązowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu   
                                     
Piekarnik nastawiamy an 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier, cynamon, jajka i ekstrakt wanilii. Ucieramy, aż masa będzie jasna i dobrze połączona. Utartą masę przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy jabłkami i rodzynkami.
W innej misce łączymy za pomocą palców mąkę z masłem, do uzyskania kruszonki. Mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i cynamonem. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub lekko wystudzone.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"

Komentarze

  1. Kruszonka... Uch jaka kruszonka! :-) Co prawda nigdy nie łączyłam szarlotki z kruszonkami, ale..ale... Musi być kiedyś ten pierwszy raz! Takie trochę crubmblowate. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, mnie taka szarlotka od razu poprawiłaby nastrój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, jabłka i cynamon, pyszności ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłęd, normalnie obłęd. Ciacho rewelacja, kocham jesienną porą zajadać się takimi ciachami z korzenną nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie przewertowałabym całą książkę... :) pomysł na cynamonową kruszonkę jest wspaniały. zastosuję u siebie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności. :) Chętnie też coś takiego upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasto. W sam raz na takie dni jak ostatnio. Dla tej pysznej kruszonki dalabym sie pokroic :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja z kolei lubię wszystkie ciacha, które mają jabłka :) i mniej i więcej ;) weszliśmy w pyszny jabłkowy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne ciasto od uśmiechnietej Ewenki:). Podoba mi się no to zabieram sobie troszkę:)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  10. No tak, jak już na blogach zaczyna pachnieć cynamonem, to jesień się zbliża nieubłaganie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Słowo kruszonka doprowadza mojego Połówka do ślinotoku;) Bardzo smakowite ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. jabłko i cynamon to dla mnie poezja!
    jedno z podstawowych połączen smakowych w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  13. mielone migdały i cynamon, mniam! musiało obłędnie pachnieć... ech nachylić się tylko nad takim ciastem i wdychać ten cudowny zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Za mną już też zaczyna "chodzić" smak szarlotki, ale taki w połączeniu ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smaczna propozycja, poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak, tak, kawałeczek takiego ciacha na pewno poprawi humor w niejeden wieczór:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdecydowanie moje smaki - jablka i cynamon kojarza mi sie z jesienia, a jesien wszak juz za pasem...

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewenko, takie ciasto to istna rozkosz;)

    OdpowiedzUsuń
  19. lubie takie ciasta z owocami i jeszcze ta kruszonka, super:)
    a u mnie tez jest cynamonowa ale ze sliwkami:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)