poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ciasto migdałowe z czereśniami

Dostałam woreczek czereśni. Wiedziałam od razu w jaki sposób zostaną spożyte. Tak, w cieście. Ciasto migdałowe z czeresniami wyszło mi trochę za suche (zasugerowałam się czasem pieczenia w przepisie, ale moje czereśnie nie były za nadto soczyste, więc z powodzeniem wystarczyłby im krótszy czas pieczenia), ale w połączeniu z czereśniami i mielonymi migdałami ta suchość wcale nie przeszkadzała. Ciasto migdałowe z czereśniami jest smaczne i bardzo owocowe. Myślę, że z wiśniami byłoby jeszcze lepsze, ale o wiśniach niestety mogę tylko pomarzyć.

Ciasto migdałowe z czereśniami


Ciasto migdałowe z czereśniami
  • 150 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 250 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 ml mleka
  • 400 g czereśni, bez pestek
  • 25 g migdałów bez skórko posiekanych lub płatków migdałowych


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. W misce, ubijamy masło i cukrem do białości. Dodajemy kolejno jajka, dodając 1 łyżkę mąki prze dodaniem drugiego jajka.
Mieszamy z pozostałymi składnikami, mąka, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i ekstraktem z wanilii. Dodajemy mleko i mieszamy. Połowę czereśni dodajemy do ciasta i mieszamy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Resztę czereśni układamy na wierzchu i posypujemy migdałami.
Pieczemy do momentu, aż ciasto będzie złote(ja piekłam troszkę ponad godzinę, i to było troszeczkę za długo, najlepiej więc sprawdzić wcześniej patyczkiem)
Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie przed podaniem.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"

11 komentarzy:

  1. o, co ja bym teraz dała za czereśnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. już sobie wyobrażam smak tego ciasta w ustach, musi być pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne.
    och, już czuje jego smak i zapach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Migdały i czeresnie - piękne połączenie:). Ciasto z pewnością pyszne :)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne ciasto- uwielbiam takie letnie wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne ciasto, lubie wypieki z owocami, zwlaszcza latem. Nie pogniewalabym sie, gdyby ktos podarowal mi woreczek czeresni....

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda wspaniale. Lubię takie proste, a smaczne:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekny, letni wypiek Ewenko. I pomysłowe zdjęcie na podwórku:)
    U nas czereśnie wymarzły w pień...:( A te rynkowe to wszystkie szły u mnie prosto do buzi...

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)