Przejdź do głównej zawartości

Lasagne from Bologna - przepis

Przygotowanie lasagne, nie należy do czynności szybkich i bardzo prostych. Jest z tym trochę roboty. Potrzeba czasu na zrobienie sosu pomidorowego, a sos biały wymaga nieco pracy i ostrożności. Lasagne mają jednak w sobie coś, co sprawia, że podejmujemy ten wysiłek, w nagrodę otrzymując zawsze zadowolone miny zjadających i wyczyszczone do dna naczynia.

Lasagne from Bologna - przepis


Lasagne from Bologna - przepis

Sos bolognese(autentyczny mięsny sos ragu, z miasta Bologna):
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 130 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę
  • 250 g mielonej wieprzowiny (u mnie wołowina)
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 2 puszki pomidorów(400 g każda)
  • 475-750ml rosolkui wolowego
  • 100 ml tłustej śmietanki(panna da cucina lub double cream)

sos biały:
  • 50 g masła
  • 50 g maki
  • 900 ml gorącego mleka
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 12 płatów lasagne (suchych)
  • 50 g świeżo startego Parmesanu ( u mnie Cheddar)

Przygotowujemy sos bolognese.
Wszystkie warzywa kroimy drobno. Podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy warzywa i boczek, smażymy ok 10 minut. Dodajemy mięsa mielone, obniżamy temperaturę i smażymy, często mieszając przez 10 minut. dodajemy sól i pieprz do smaku oraz wino i mieszamy ponownie, podgrzewamy dodatkowe 5 minut. Dodajemy pomidory i 1 szklankę bulionu wołowego. Obniżamy temperaturę i na małym ogniu częściowo pod przykryciem gotujemy sos około 2 godzin. Od czasu do czasu mieszamy i dodajemy bulion, gdy płyn będzie wchłonięty. Dodajemy śmietanę, dobrze mieszamy i już bez przykrywki gotujemy jeszcze 30 minut, często mieszając.

Przygotowujemy biały sos.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i rozprowadzamy, mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy po trochu mleka, energicznie mieszając po każdym dodaniu. Doprowadzamy do gotowania cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

1/3 sosu bolognese nakładamy do foremki(ja robię w dwóch o bokach równych mniej więcej długości płata lasagne) i rozsmarowujemy. Na sos bolognese wylewamy 1/4 sosu białego i przykrywamy go płatami lasagne. Powtarzamy czynność dwukrotnie, kończąc płatami lasagne i przykrywając je resztą sosu białego. Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy 40-45 minut. Pozostawiamy w foremkach przez 10 minut i podajemy.
Przepis z książki Jeni Wright "The pasta bible"

Komentarze

  1. Jak zwykle masz cudowne pomysły smakowe :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lasagne robiłam kiedyś, ale się nie udała:(
    Chyba spróbuję z Twojego przepisu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo mi się podoba, w najbliższym czasie wypróbuję. Robiłam podobną lasagne, ale do tej jej dużo brakowało, bo wykorzystywałam fix do spaghetti bolognese.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi, że nie jadłam Lasagne chyba wieki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezawodne danie, takie jest moje ulubione, bez dodatku warzyw, z sosem bolońskim i bechamelem! Też często zamiast parmezanu daję cheddar, co tu dużo gadać - pyszny jest!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny obiad rodem z Włoch. ;D
    Zapraszam do siebie na herbatkę i banany ^^
    Zmieniłam adres bloga:
    bananowysong.blogspot.com

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moze i nie jest to najszybsze i najprostsze danie, ale smak rekompensuje wlozony w jego przygotowanie wysilek!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …