Przejdź do głównej zawartości

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków

To curry z kalafiora i słodkich ziemniaków przygotowywałam już jakiś czas temu. Ponieważ lato jeszcze się nie skończyło, a potrawa ta należy raczej do lekkich i niskokalorycznych, będzie w sam raz na sierpniowy obiad lub kolację. Moja rodzina krzywiła się co prawda na brak mięsa i słodkiego ziemniaka, ale ja uważam, że danie, szczególnie dla amatorów egzotycznych smaków, warte jest spróbowania.

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków


Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków
  • Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 350 g słodkich ziemniaków(batatów, o pomarańczowym miąższu i brązowej skórce), pokrojonych w kostkę
  • 350 g różyczek kalafiora
  • 850 ml rosołku warzywnego
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • ewentualnie chlebek naan do podania

Olej podgrzewamy w dużej patelni i smażymy cebulę przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy z czosnkiem, curry i mąką i smażymy dodatkową minutę.
Dodajemy ziemniaki razem z kalafiorem i rosołkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut, do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Łączymy z fasolką i przyprawą garam masala i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z ciepłym chlebem naan.
Przepis z "GoodFood The Collection"

Komentarze

  1. Kapitalnie wyglada! Bardzo lubie takie dania. Mezczyzna pewnie z poczatku krecilby nosem, ale mysle, ze i jemu by zasmakowalo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie, zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie warzywne potrawy, a do tego aromatyczna garam masala. Przepis warty wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę nigdzie dostać batatów :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna propozycja obiadu.
    Kiedyś gdy nie mogłam akurat kupić batatów to zastąpiłam je zwykłą marchewką, pokrojoną w dużą kostkę i danie było tak samo smaczne. Ostatnio w marketach nie ma problemy z kupnem batatów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się taki obiadek:) Ja zwykle kalafiorka jadam po prostu ugotowanego, a takie curry to jest dopiero coś.
    U mnie nie lubią słodkich ziemniaków,ale to mozna zrobić bez ziemniaczków.
    Pozdrowienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. slodkie ziemniaki sa pycha:) smakowite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. naprawdę genialne to curry warzywne!
    och, propozycja idealna. lekka i słoneczna, pełna warzyw ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne:-) az slinka cieknie na sam widok tych warzywek:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)