Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki przyprawy curry
- 350 g słodkich ziemniaków(batatów, o pomarańczowym miąższu i brązowej skórce), pokrojonych w kostkę
- 350 g różyczek kalafiora
- 850 ml rosołku warzywnego
- 100 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- ewentualnie chlebek naan do podania
Olej podgrzewamy w dużej patelni i smażymy cebulę przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy z czosnkiem, curry i mąką i smażymy dodatkową minutę.
Dodajemy ziemniaki razem z kalafiorem i rosołkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut, do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Łączymy z fasolką i przyprawą garam masala i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z ciepłym chlebem naan.
Przepis z "GoodFood The Collection"
Wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńKapitalnie wyglada! Bardzo lubie takie dania. Mezczyzna pewnie z poczatku krecilby nosem, ale mysle, ze i jemu by zasmakowalo.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, zjadłabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie warzywne potrawy, a do tego aromatyczna garam masala. Przepis warty wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńnie mogę nigdzie dostać batatów :(
OdpowiedzUsuńFajna propozycja obiadu.
OdpowiedzUsuńKiedyś gdy nie mogłam akurat kupić batatów to zastąpiłam je zwykłą marchewką, pokrojoną w dużą kostkę i danie było tak samo smaczne. Ostatnio w marketach nie ma problemy z kupnem batatów.
Podoba mi się taki obiadek:) Ja zwykle kalafiorka jadam po prostu ugotowanego, a takie curry to jest dopiero coś.
OdpowiedzUsuńU mnie nie lubią słodkich ziemniaków,ale to mozna zrobić bez ziemniaczków.
Pozdrowienia. :)
slodkie ziemniaki sa pycha:) smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńnaprawdę genialne to curry warzywne!
OdpowiedzUsuńoch, propozycja idealna. lekka i słoneczna, pełna warzyw ;]
Pyszne:-) az slinka cieknie na sam widok tych warzywek:-)
OdpowiedzUsuń