piątek, 5 sierpnia 2011

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków

To curry z kalafiora i słodkich ziemniaków przygotowywałam już jakiś czas temu. Ponieważ lato jeszcze się nie skończyło, a potrawa ta należy raczej do lekkich i niskokalorycznych, będzie w sam raz na sierpniowy obiad lub kolację. Moja rodzina krzywiła się co prawda na brak mięsa i słodkiego ziemniaka, ale ja uważam, że danie, szczególnie dla amatorów egzotycznych smaków, warte jest spróbowania.

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków


Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków
  • Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 350 g słodkich ziemniaków(batatów, o pomarańczowym miąższu i brązowej skórce), pokrojonych w kostkę
  • 350 g różyczek kalafiora
  • 850 ml rosołku warzywnego
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • ewentualnie chlebek naan do podania

Olej podgrzewamy w dużej patelni i smażymy cebulę przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy z czosnkiem, curry i mąką i smażymy dodatkową minutę.
Dodajemy ziemniaki razem z kalafiorem i rosołkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut, do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Łączymy z fasolką i przyprawą garam masala i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z ciepłym chlebem naan.
Przepis z "GoodFood The Collection"

10 komentarzy:

  1. Kapitalnie wyglada! Bardzo lubie takie dania. Mezczyzna pewnie z poczatku krecilby nosem, ale mysle, ze i jemu by zasmakowalo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie, zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie warzywne potrawy, a do tego aromatyczna garam masala. Przepis warty wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę nigdzie dostać batatów :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna propozycja obiadu.
    Kiedyś gdy nie mogłam akurat kupić batatów to zastąpiłam je zwykłą marchewką, pokrojoną w dużą kostkę i danie było tak samo smaczne. Ostatnio w marketach nie ma problemy z kupnem batatów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się taki obiadek:) Ja zwykle kalafiorka jadam po prostu ugotowanego, a takie curry to jest dopiero coś.
    U mnie nie lubią słodkich ziemniaków,ale to mozna zrobić bez ziemniaczków.
    Pozdrowienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. slodkie ziemniaki sa pycha:) smakowite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. naprawdę genialne to curry warzywne!
    och, propozycja idealna. lekka i słoneczna, pełna warzyw ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne:-) az slinka cieknie na sam widok tych warzywek:-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)