Przejdź do głównej zawartości

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką to niesamowicie proste i niesamowicie pyszne ciasto. Przyzwyczajona do tego, że banany na ciasto trzeba zgnieść, zrobiłam to, zanim doczytałam, że tym razem potrzebne są banany w plastrach. Nie sądzę jednak, by w jakimś stopniu wpłynęło to na smak całości, może uczyniło ciasto jedynie bardziej wilgotnym, co zazwyczaj jest plusem. Krajankę zjada się błyskawicznie. Słodka, cynamonowa kruszonka zatopiona w rozgniecionych bananach sprawiają, że od ciasta trudno się oderwać a o małym kawałku na drugi dzień można jedynie pomarzyć. Polecam.

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

 
Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Kruszonka:
    Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 30 g maki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 30 g solonego masła(u mnie zwykłe)

Ciasto:
  • 45 g miękkiego solonego masła ( u mnie zwykłe)
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 ml mleka
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 średnie (lub 2 duże) banany, pokrojone na plastry ( u mnie zgniecione)

Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy cukier, mąkę, cynamon w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka.
Na ciasto ucieramy masło i cukier, dodajemy jajko, wanilię i mleko. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy krótko do momentu połączenia. Wykładamy do przygotowanej foremki. Plasterki bananów( u mnie rozgnieciona papka) układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut.
 Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"

Komentarze

  1. Ależ musi być pyszna! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis Eweno. Na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne! Jako wierna fanka bananowych wypiekow zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam dużo bananów niezdatnych do jedzenia, wiec myślę ze przepis wypróbuje (: Bo krajanka smakowita (:

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też pachnie-pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to proste i szybkie! Muszę koniecznie wypróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bananowe ciacha..wszelakie.. A z kruszonką w szczególności.. Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda to ciasto :) Pyszne musi być:) I ten cynamon mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krajanka - i już mam jeden plus dla tego wypieku. Potem patrzę - kruszonka, a na samym końcu cynamon...czuję się obezwładniona ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O przepis dla mnie, często robię różne bananowe rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha:-) wypieki z bananami bardzo lubie:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam banany i wszystko co jest z nimi:)
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto jest absolutnie genialne. Chyba nic nie może być pyszniejszego. ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam, ale ciasto przygotowałam zmniejszając ilość tłuszczu i cukru. Wyszło przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)