Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką
Kruszonka:
Ciasto:
- 45 g miękkiego solonego masła ( u mnie zwykłe)
- 75 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 75 ml mleka
- 110 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średnie (lub 2 duże) banany, pokrojone na plastry ( u mnie zgniecione)
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy cukier, mąkę, cynamon w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka.
Na ciasto ucieramy masło i cukier, dodajemy jajko, wanilię i mleko. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy krótko do momentu połączenia. Wykładamy do przygotowanej foremki. Plasterki bananów( u mnie rozgnieciona papka) układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut.
Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"
Aż mi zapchniało:)
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszna! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Eweno. Na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńSwietne! Jako wierna fanka bananowych wypiekow zapisuje do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńmam dużo bananów niezdatnych do jedzenia, wiec myślę ze przepis wypróbuje (: Bo krajanka smakowita (:
OdpowiedzUsuńU mnie też pachnie-pyszności:)
OdpowiedzUsuńAleż to proste i szybkie! Muszę koniecznie wypróbować ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam bananowe ciacha..wszelakie.. A z kruszonką w szczególności.. Super!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to ciasto :) Pyszne musi być:) I ten cynamon mmmm :)
OdpowiedzUsuńKrajanka - i już mam jeden plus dla tego wypieku. Potem patrzę - kruszonka, a na samym końcu cynamon...czuję się obezwładniona ;-)
OdpowiedzUsuńO przepis dla mnie, często robię różne bananowe rzeczy.
OdpowiedzUsuńPycha:-) wypieki z bananami bardzo lubie:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam banany i wszystko co jest z nimi:)
OdpowiedzUsuńhttp://swiat-kuchni.blogspot.com/
To ciasto jest absolutnie genialne. Chyba nic nie może być pyszniejszego. ;))
OdpowiedzUsuńUpiekłam, ale ciasto przygotowałam zmniejszając ilość tłuszczu i cukru. Wyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuń