Przejdź do głównej zawartości

Domowe lody cappuccino

Czy ktoś ma ochotę na filiżankę lodów cappuccino? Myślę, że wielu z Was chętnie zamiast filiżanki gorącej kawy, uroczyłoby się takimi kawowymi gałkami. To co, że takie lody są bardziej kaloryczne, ale są przy tym tak przyjemnie chłodne i smaczne, że od czasu do czasu na taką zamianę moglibyśmy sobie pozwolić i nie tylko wtedy, gdy na dworze gorąco. Lody cappuccino mają przyjemny zapach i są bardzo kawowe. Przygotowywanie ich to czysta przyjemność, tyle aromatu unosi się w trakcie;) Dla smakoszy kawy - ideał!

Domowe lody cappuccino

 
Przepis na domowe lody cappuccino
  • 150 ml pełnego mleka
  • 450 ml śmietanki kremówki(whipping lub double cream)
  • 4 łyżki świeżej, drobno zmielonej kawy
  • 3 duże żółtka
  • 100 g drobnego cukru

Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy kawę, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zaparzamy przez 5 minut, po czym przesiewamy przez papierowy filtr lub gęste sitko.
Żółtka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, powoli dodajemy do mlecznej mieszanki, mieszając cały czas. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż masa będzie na tyle gęsta by pokryć wierzch łyżki. Uważamy, by masa się nie zagotowała. Zdejmujemy z ognia i studzimy ok 1 godziny(u mnie dłużej), mieszając od czasu do czasu, by zapobiec tworzeniu się kożuchów. Dalej postępujemy wg instrukcji maszynki do robienia lodów.
Przepis z książki "Desserts"

Komentarze

  1. umarłam i trafiłam do nieba;) pychotka, zbieram się do lodów i zebrać się nie mogę (trochę się chyba boję). Wyglądają obłędnie...mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiekne zdjecie. Ah, chyba maszynke do lodow czas kupic, bo jak narazie same przepisy bez koniecznosci jej uzycia wcielam w zycie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, muszą być pyszne!
    piękne zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam ochotę na takie lody :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne (i najchętniej zjedlibyśmy je w towarzystwie gorącej, czarnej kawy - dla kontrastu) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ewenko, śliczne zdjęcie. Aż chce się jeść te lody! ja właśnie piję kawkę, i mimo to osobiście chętnie zjadłabym teraz takie lody do kawy, bo kawoszem jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja poproszę kawę i lody (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinię się, jak mały szczeniak:D!

    OdpowiedzUsuń
  9. oj pyszne muszą być .... no i domowe, najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewnie :) Ja poproszę nawet dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Filizanke? Ja poprosze od razu cale wiaderko!

    OdpowiedzUsuń
  12. O jejku, są piękne! Uwielbiam takie pysznosci, a kawowe lody do nich z pewnością należą. Zwłaszcza takie domowe:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak jeszcze coś zostało to poproszę o dwie kulki :) Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. wow! nie ma co sie dlugo zastanawaic... lece do sklepu po skladniki i biore sie za robienie lodow :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmmmmm :)
    pyszne są mówię wam..:D
    wszystko się udało w 100%, wyglądały niemal tak jak na tym zdjęciu!!
    prawdziwa rozkosz :D
    niebo w gębie.. mmmm nic tylko je jeśc :D:D:D
    naprawdę polecam !
    smakują wyśmienicie :D
    jeszcze raz wszystkim polecam :)
    pycha :D!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)