Przejdź do głównej zawartości

Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester (wg Sophie Dahl)

To od tego przepisu, znalezionego w książce "Miss Dahl's voluptuous delights" Sophie Dahl, zaczęła się moja przygoda z omletami. Przepis i zamieszczone zdjęcie zrobiły swoje, omlet po prostu musiałam usmażyć. Omlet z karmelizowaną cebulką i serem bardzo mi posmakował, więc nie dość, że na stałe wszedł do mojego śniadaniowego repertuaru, to jeszcze zainspirował mnie do próbowanie z innymi farszami. Moja wersja jest minimalnie odchudzona(zmniejszyłam o połowę ilość sera), ale równie apetyczna i smaczna. Polecam

Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester (wg Sophie Dahl)


Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester -przepis na jedna porcję

  • 1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej
  • olej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 50 g sera Red Leicester(u mnie 25 g) - można zastąpić innym ostrym i twardym serem np cheddarem

Cebulę podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju, około 5 minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy, lekko rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i wlewamy jajka. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujemy startym serem, gdy ser zacznie się topić, dodajemy cebulę. Podważamy łopatką połowę omletu i przykrywamy nią drugą część. Wyjmujemy i podajemy natychmiast.

Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester (wg Sophie Dahl)

Komentarze

  1. Mieszkam w Leicester ale o takim serze nie słyszałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna odmiana dla tradycyjnego omletu

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelizowana cebula - zawsze i wszędzie, taka ze mnie bestia :D A w połączeniu z omletem - czysta rozpusta!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelizowana czerwona cebula jest przepyszna i chociaż wielką amatorką omletów nie jest, to taki z chęcią bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no, takiemu omletowi nie oparłabym się.
    zdecydowanie nie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak porządny omlet;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on pysznie wygląda! Mniam:) Smaczne, pożywne śniadanie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To cos zdecydowanie dla mnie! Świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie.. Naprawdę, tworzysz omletowe cuda;)) Aż mam ochotę biec do kuchni i smażyć! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie przepisy Sophie Dahl, w jej chlebku bananowym jestem zakochana miloscia dozgonna, a ten omlet usmiecha sie do mnie ze zdjecia...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm... patrząc na ten przepis stwierdzamy, że zdecydowanie zbyt rzadko robimy omlety!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy mnie nie ciągnęło do omletów, ale te zdjęcia mnie skutecznie do niego przekonały!

    Zrobiłam!
    Pyszny!

    Wchodzi na stałe do kuchennego repertuaru :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …