Przejdź do głównej zawartości

Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester (wg Sophie Dahl)

To od tego przepisu, znalezionego w książce "Miss Dahl's voluptuous delights" Sophie Dahl, zaczęła się moja przygoda z omletami. Przepis i zamieszczone zdjęcie zrobiły swoje, omlet po prostu musiałam usmażyć. Omlet z karmelizowaną cebulką i serem bardzo mi posmakował, więc nie dość, że na stałe wszedł do mojego śniadaniowego repertuaru, to jeszcze zainspirował mnie do próbowanie z innymi farszami. Moja wersja jest minimalnie odchudzona(zmniejszyłam o połowę ilość sera), ale równie apetyczna i smaczna. Polecam

Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester (wg Sophie Dahl)


Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester -przepis na jedna porcję

  • 1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej
  • olej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 50 g sera Red Leicester(u mnie 25 g) - można zastąpić innym ostrym i twardym serem np cheddarem

Cebulę podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju, około 5 minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy, lekko rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i wlewamy jajka. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujemy startym serem, gdy ser zacznie się topić, dodajemy cebulę. Podważamy łopatką połowę omletu i przykrywamy nią drugą część. Wyjmujemy i podajemy natychmiast.

Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester (wg Sophie Dahl)

Komentarze

  1. Mieszkam w Leicester ale o takim serze nie słyszałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna odmiana dla tradycyjnego omletu

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelizowana cebula - zawsze i wszędzie, taka ze mnie bestia :D A w połączeniu z omletem - czysta rozpusta!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelizowana czerwona cebula jest przepyszna i chociaż wielką amatorką omletów nie jest, to taki z chęcią bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no, takiemu omletowi nie oparłabym się.
    zdecydowanie nie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak porządny omlet;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on pysznie wygląda! Mniam:) Smaczne, pożywne śniadanie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To cos zdecydowanie dla mnie! Świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie.. Naprawdę, tworzysz omletowe cuda;)) Aż mam ochotę biec do kuchni i smażyć! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie przepisy Sophie Dahl, w jej chlebku bananowym jestem zakochana miloscia dozgonna, a ten omlet usmiecha sie do mnie ze zdjecia...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm... patrząc na ten przepis stwierdzamy, że zdecydowanie zbyt rzadko robimy omlety!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy mnie nie ciągnęło do omletów, ale te zdjęcia mnie skutecznie do niego przekonały!

    Zrobiłam!
    Pyszny!

    Wchodzi na stałe do kuchennego repertuaru :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …