Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester -przepis na jedna porcję
- 1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej
- olej
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 50 g sera Red Leicester(u mnie 25 g) - można zastąpić innym ostrym i twardym serem np cheddarem
Cebulę podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju, około 5 minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy, lekko rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i wlewamy jajka. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujemy startym serem, gdy ser zacznie się topić, dodajemy cebulę. Podważamy łopatką połowę omletu i przykrywamy nią drugą część. Wyjmujemy i podajemy natychmiast.
Mieszkam w Leicester ale o takim serze nie słyszałem :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna odmiana dla tradycyjnego omletu
OdpowiedzUsuńKarmelizowana cebula - zawsze i wszędzie, taka ze mnie bestia :D A w połączeniu z omletem - czysta rozpusta!!
OdpowiedzUsuńKarmelizowana czerwona cebula jest przepyszna i chociaż wielką amatorką omletów nie jest, to taki z chęcią bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńno, takiemu omletowi nie oparłabym się.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie nie!
Nie ma to jak porządny omlet;-)
OdpowiedzUsuńAleż on pysznie wygląda! Mniam:) Smaczne, pożywne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
To cos zdecydowanie dla mnie! Świetny :)
OdpowiedzUsuńale smakowity omlecik:)
OdpowiedzUsuńNo nie.. Naprawdę, tworzysz omletowe cuda;)) Aż mam ochotę biec do kuchni i smażyć! To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńLubie przepisy Sophie Dahl, w jej chlebku bananowym jestem zakochana miloscia dozgonna, a ten omlet usmiecha sie do mnie ze zdjecia...
OdpowiedzUsuńMmm... patrząc na ten przepis stwierdzamy, że zdecydowanie zbyt rzadko robimy omlety!
OdpowiedzUsuńNigdy mnie nie ciągnęło do omletów, ale te zdjęcia mnie skutecznie do niego przekonały!
OdpowiedzUsuńZrobiłam!
Pyszny!
Wchodzi na stałe do kuchennego repertuaru :)
Pozdrawiam serdecznie