Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti

Nie ma co ukrywać, że latem największe wzięcie mają ciasta z owocami i sądząc po ilości takich ciast na moim blogu, piekę ich sporo...idą łeb w łeb z czekoladowymi. A ponieważ lato w pełni, a owoce kuszą swoimi kolorami, nie miałam większych problemów, by moją malutką blogową rocznicę uczcić ciastem, pachnącym moimi ulubionymi malinami. Tak, tak, wczoraj minęło 3 lata odkąd prowadzę bloga, a ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti, które wybrałam, spisało się znakomicie w swojej roli. Wilgotne, o lekko ziarnistej konsystencji - to mielone migdały, gdzieniegdzie lekko chrupiące, gdy natrafimy na kawałek kruszonki z ciasteczek amaretto i ach, te  maliny, które dodają temu ciastu tyle świeżości. Biorę tylko maleńki kawałeczek, na spróbowanie, bo jestem na diecie, ale Wy, proszę, częstujcie się:)

Przepis z "GoodFood 500 triple-tested recipes"

Ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti


Ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti
    Ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti
  • 175 g miękkiego masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie pół na pół zwykły z miałkim jasnobrązowym)
  • 3 jajka
  • 140 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyp
  • 85 g mielonych migdałów
  • 140 g ciasteczek amaretti, połamanych
  • 250 g malin
  • cukier puder do posypania, śmietanka - opcjonalnie do podania

Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 20 cm. Masło, cukier, jajka, mąkę i mielone migdały ucieramy w dużej misce. Połowę ciasta wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię, posypujemy ponad połową pokruszonych amaretti i 1/3 malin. Łyżką nakładamy pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy pozostałymi amaretti i połową pozostałych malin. Pieczemy ok 55-60 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Studzimy przez 15 minut w foremce, po czym wyjmujemy i przekładamy na talerz. Podajemy ciepłe lub zimne, lekko posypane cukrem pudrem, z pozostałymi malinami i odrobina śmietany (opcjonalnie).

Ciasto z malinami i ciasteczkami amarettiCiasto z malinami i ciasteczkami amaretti

Komentarze

  1. O rety... maliny i amaretii! Po prostu cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto! uwielbiam maliny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogłabym odmówi kawałka takiego ciasta (:

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo kuszące to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz od jakiegos czasu korci mnie to ciasto, a teraz, kiedy zobaczylam je u ciebie, pewnie nie bede sie w stanie dlugo opierac :) Latem tez najbardziej lubie ciasta z owocami. A zima - czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. nie no, nie mogę sie napatrzec!
    ależ ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę się napatrzyć. Wygląda taaak apetycznie ! Przyślij mejlem kawałeczek ;D

    Uwielbiam malinki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Będąc na diecie nie mogłabym piec ciast. Nie potrafię oprzeć sie tak cudownym pysznościom... ;) I mówisz, że to już trzy lata... Jejku, pogratulować! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam amaretti i często dodaję je do ciast., zwłaszcza serników i przekładańców. A połączenie z malinami to dopiero musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekne, piękne, piękne! Uwielbiam Twoje owocowe propozycje. Zresztą nie tylko je.
    Na jakiej diecie Kochana? Jak sie ma takie pysznosci w domu nie da się być na diecie ;)
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam maliny!!! A sezon na nie już, już...! :D Ale ciasto świetnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam amaretti i często kupuję ...najczęściej ladują w lodach tiramisu, ale moz.e kiedys wylądują i w cieście ...oj na pewno nadałyby mu wspaniałęgo smaku:) ...... aTwoje ciasto wygląda urzekająco:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam Twoje wypieki :) zawsze wygladaja bardzo apetycznie i zachecajaco!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. jest wspaniale:) ciasteczka amaretti i te maliny... kuszaco pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …