Przejdź do głównej zawartości

Domowe wafle waniliowe

Proszę, częstujcie się wafelkiem:) Tak na osłodę po nagłej utracie Durszlaka, najpopularniejszego miejsca spotkań kulinarnych blogerów. Tak to już w życiu bywa, że czasami coś tracimy i choć z początku ubolewamy nad stratą,  jej miejsce zostaje szybko zajęte, często przez coś znacznie lepszego. Więc z tą myślą, po "otarciu łez" i z nadzieją na jeszcze lepsze, proponuję Wam te waniliowe wafelki. Robiłam je pierwszy raz od wielu lat (kupiłam w końcu wafle w polskim sklepie), nie pamiętałam dokładnie przepisu, ale ponieważ smak był ten sam, myślę, że niczego nie pomyliłam. Bardzo słodkie, błyskawicznie znikające, pysznie waniliowe. Przez wiele lat mój popisowy kulinarny "wypiek", na który wszyscy dosłownie się rzucali. Polecam

Domowe wafle waniliowe


Przepis na domowe wafle waniliowe

  • paczka wafli
  • 250 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku

Masło, cukier, wodę i wanilię umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut. Lekko studzimy i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, tak, aby nie było grudek. Jeszcze ciepłą masą przekładamy wafle. Przyciskamy ciężkim przedmiotem, aby wafle dobrze się skleiły. Ewentualnie wstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. jak ja dawno nie jadłam takich wafelków, na otarcie łez w sam raz i mam nadzieję, że niedługo blogosfera znów się zbierze w innym fajnym miejscu

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha takie wafelki. Szkoda durszlaka. Można zaglądać np. na Mikser Kulinarny. Tam uruchomione są też pogaduszki. Ja mimo upadku durszlaka prowadzę swoją truskawkową akcję, do której serdecznie zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne wafelki, a durszlaka przenosimy na miksera:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja się na pewno poczęstuje (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale szybkie.
    Super przegryzka. ; D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mam teraz smaka na takie wafelki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pamiętam jeszcze z dzieciństwa takie wafle, świetnie, że o nich przypomniałaś :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wafelki lubię - nawet te sklepowe :P Ale domowe najlepsze...zawsze robiłam czekoladowe, muszę sobie zapisać i zrobić takie z jasną masą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mama mi takie robiła:)) Zawsze, gdy nie mogła już znieść mojego zawodzenia "ja chce coś słodkiego..." po tym, gdy wszystkie słodkości co były, zjadłem;) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. O, takie wafelki to także smak dzieciństwa:) bardzo chętnie się poczęstuję. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To są wafle mojego dzieciństwa :) Dużo bardziej lubiłam "z jasnym", czyli masa waniliową niż "z czarnym", czyli kakaową. Były jeszcze masy lekko alkoholowe, ale za tymi to wybitnie nigdy nie przepadałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja sie poczestuje :) I podobnie jak wielu innym tu obecnym, kojarza mi sie z dziecinstwem. Lubie czasem wrocic do takich smakow, chocby przez sentyment.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chetnych jak widac nie brakuje, pozwolisz ze i ja sie na 1 załapię? :) Durszlaka osobiscie nie zaluje bo nie bywalam ale ... rozumiem Twoj zal.

    OdpowiedzUsuń
  14. jejku, prawie się wgryzłam w monitor! cudo cudo!

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznotki:) ale bym sobie takich pojadla:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chantel, i ja je bardzo lubię:)

    Zauberi, u mnie też była długa przerwa w waflach, a chwile płaczu zawsze krótko trwają;)

    Shinju, dziękuję za zaproszenie, a wafelki rzeczywiście pyszne:)

    Kaczucha, o tak, wafelki są bardzo fajne, a na Miksera zaglądam, choć i Durszlak się reaktywuje:)

    Danusia, proszę bardzo:)

    Desperate, ich szybkość to zaleta, a błyskawiczne znikanie, to wada;)

    Kasia, oj, ja tez miałam smaka! Długo nie leżały;)

    Piegusek, one od dawna za mną chodziły, proste a pyszne! Pozdrawiam:)

    Arven, dla mnie te jasne są lepsze i wszyscy moi domownicy woleli jasne, bo są rzeczywiście pyszne!:)

    Spencer, wiesz co dobre! a Twoja mama chyba też wiedziała, czym Cię uspokoić;)

    Majanka, niestety ja w dzieciństwie takich nie jadłam, ale moje dzieci, to i owszem, i to dość często:)

    Kuchareczka, u mnie też wygrywają zdecydowanie jasne, a alkoholowych chyba nie jadłam, a chętnie bym spróbowała:)

    Maggie, to częstuj się proszę, ja tez do tych wafelków chętnie wróciłam:)

    Patka, proszę bardzo, wafelków starczy dla wszystkich!:)...a żal nie jest znowu aż taki wielki, tym bardziej, ze nie ma rzeczy niezastąpionych;)

    Paula, a jakie smaczne!

    Aga, o tak, pysznotki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)