niedziela, 26 czerwca 2011

Chleb foremkowy z przedziałkiem

Nazwa tego angielskiego chleba, "split tin", pochodzi od charakterystycznego głębokiego rozcięcia pośrodku. To prosty, drożdżowy chleb. Miękki, smaczny, dobrze się "układający". Nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym piekarzom. Oczywiście najlepszy tego samego dnia, ale i następnego dnia jest smaczny.

Chleb foremkowy z przedziałkiem
 

Chleb foremkowy z przedziałkiem
Chleb foremkowy z przedziałkiem
  • 500 g mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml(1 1/4 szklanki) ciepłej wody
  • 60 ml (4 łyżki) ciepłego mleka

Lekko natłuszczamy foremkę  o wymiarach 18 na 11 cm (mniej więcej).
Przesiewamy mąkę i sól razem do dużej miski i robimy zagłębienie. Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody w dzbanku, po czym dolewamy resztę wody. Płyn z drożdżami wlewamy do zagłębienia i przysypujemy lekko mąką z boków, lekko mieszamy tak by powstała gładka papka pośrodku. Zostawiamy w ciepłym miejscy, aż drożdże zaczną bąbelkować (ok 20 minut). Dodajemy mleko i całość mieszamy. Wykładamy ciasto na lekko umączony blat i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto(przez 10 minut - ja zagniatałam hakiem). Ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy lekko naoliwioną folią i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1 1/4 godziny lub do momentu podwojenia objętości.
Ciasto wykładamy na omączony blat, kształtujemy na prostokąt o długości odpowiadającej długości foremki, zawijamy dłuższe boki pod spód i wkładamy do foremki złączeniami do dna.. Przykrywami i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 20-30 minut, lub do momentu gdy ciasto podwoi objętość.
Używając ostrego noża(dobrze jest uprzednio obsypać go mąką) nacinamy głęboko środek ciasta i posypujemy mąką. Pozostawiamy na 10-15 minut.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Pieczemy przez 15 minut, po czym redukujemy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki  Ch. Ingram i J. Shapter "The bread bible"

Chleb foremkowy z przedziałkiem

15 komentarzy:

  1. Fajny i prosty przepis na chleb. Mnie póki co zakwas przeraża... Super na niedzielne śniadanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten przedziałek jest uroczy:)
    Sam chleb tez prezentuje się bardzo smakowicie , lekko , tak wręcz letnio

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, szkoda, że przez net nie można poczuć zapachu... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z masełkiem i pomidorkiem pewnie pyszny (:

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny miąższ, musi być mięciutki i lekki

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny prosty i przyjemny przepis na ubóstwiany przeze mnie chlebek <3

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny przepis ....nieskomplikowany i widać, ze pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zwykle piekę bardzo podobny chleb za każdym razem dodając inne ziarna:) Faktycznie najlepsze są tego samego dnia, ale wytrzymują czasem zadziwiająco dłużej niż "kupne":) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewenko Droga, jaki śliczny ten chlebek!:)
    Pozdrawiam Cie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie chlebki, a i ten wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ten przedziałek dodaje mu sporo uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pomyślałam jak Paula, przedziałek jest uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam białe chleby drożdżowe, dla mnie te lekko kwaskowate na zakwasie to już nie to. Teraz, w sezonie na przetwory, taki puchaty chlebek do masła i dżemu to pychota.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)