Chleb foremkowy z przedziałkiem
- 500 g mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml(1 1/4 szklanki) ciepłej wody
- 60 ml (4 łyżki) ciepłego mleka
Lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 18 na 11 cm (mniej więcej).
Przesiewamy mąkę i sól razem do dużej miski i robimy zagłębienie. Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody w dzbanku, po czym dolewamy resztę wody. Płyn z drożdżami wlewamy do zagłębienia i przysypujemy lekko mąką z boków, lekko mieszamy tak by powstała gładka papka pośrodku. Zostawiamy w ciepłym miejscy, aż drożdże zaczną bąbelkować (ok 20 minut). Dodajemy mleko i całość mieszamy. Wykładamy ciasto na lekko umączony blat i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto(przez 10 minut - ja zagniatałam hakiem). Ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy lekko naoliwioną folią i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1 1/4 godziny lub do momentu podwojenia objętości.
Ciasto wykładamy na omączony blat, kształtujemy na prostokąt o długości odpowiadającej długości foremki, zawijamy dłuższe boki pod spód i wkładamy do foremki złączeniami do dna.. Przykrywami i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 20-30 minut, lub do momentu gdy ciasto podwoi objętość.
Używając ostrego noża(dobrze jest uprzednio obsypać go mąką) nacinamy głęboko środek ciasta i posypujemy mąką. Pozostawiamy na 10-15 minut.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Pieczemy przez 15 minut, po czym redukujemy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki Ch. Ingram i J. Shapter "The bread bible"
Fajny i prosty przepis na chleb. Mnie póki co zakwas przeraża... Super na niedzielne śniadanie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńten przedziałek jest uroczy:)
OdpowiedzUsuńSam chleb tez prezentuje się bardzo smakowicie , lekko , tak wręcz letnio
Pyszny chlebek. Widać to:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, szkoda, że przez net nie można poczuć zapachu... :)
OdpowiedzUsuńmmm...
OdpowiedzUsuńzacny bochenek chleba.
z masełkiem i pomidorkiem pewnie pyszny (:
OdpowiedzUsuńpiękny miąższ, musi być mięciutki i lekki
OdpowiedzUsuńkolejny prosty i przyjemny przepis na ubóstwiany przeze mnie chlebek <3
OdpowiedzUsuńfajny przepis ....nieskomplikowany i widać, ze pyszny:)
OdpowiedzUsuńZwykle piekę bardzo podobny chleb za każdym razem dodając inne ziarna:) Faktycznie najlepsze są tego samego dnia, ale wytrzymują czasem zadziwiająco dłużej niż "kupne":) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńEwenko Droga, jaki śliczny ten chlebek!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie:)
uwielbiam takie chlebki, a i ten wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńten przedziałek dodaje mu sporo uroku :)
OdpowiedzUsuńpomyślałam jak Paula, przedziałek jest uroczy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam białe chleby drożdżowe, dla mnie te lekko kwaskowate na zakwasie to już nie to. Teraz, w sezonie na przetwory, taki puchaty chlebek do masła i dżemu to pychota.
OdpowiedzUsuń