Przejdź do głównej zawartości

Chleb foremkowy z przedziałkiem

Nazwa tego angielskiego chleba, "split tin", pochodzi od charakterystycznego głębokiego rozcięcia pośrodku. To prosty, drożdżowy chleb. Miękki, smaczny, dobrze się "układający". Nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym piekarzom. Oczywiście najlepszy tego samego dnia, ale i następnego dnia jest smaczny.

Chleb foremkowy z przedziałkiem
 

Chleb foremkowy z przedziałkiem
Chleb foremkowy z przedziałkiem
  • 500 g mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml(1 1/4 szklanki) ciepłej wody
  • 60 ml (4 łyżki) ciepłego mleka

Lekko natłuszczamy foremkę  o wymiarach 18 na 11 cm (mniej więcej).
Przesiewamy mąkę i sól razem do dużej miski i robimy zagłębienie. Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody w dzbanku, po czym dolewamy resztę wody. Płyn z drożdżami wlewamy do zagłębienia i przysypujemy lekko mąką z boków, lekko mieszamy tak by powstała gładka papka pośrodku. Zostawiamy w ciepłym miejscy, aż drożdże zaczną bąbelkować (ok 20 minut). Dodajemy mleko i całość mieszamy. Wykładamy ciasto na lekko umączony blat i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto(przez 10 minut - ja zagniatałam hakiem). Ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy lekko naoliwioną folią i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1 1/4 godziny lub do momentu podwojenia objętości.
Ciasto wykładamy na omączony blat, kształtujemy na prostokąt o długości odpowiadającej długości foremki, zawijamy dłuższe boki pod spód i wkładamy do foremki złączeniami do dna.. Przykrywami i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 20-30 minut, lub do momentu gdy ciasto podwoi objętość.
Używając ostrego noża(dobrze jest uprzednio obsypać go mąką) nacinamy głęboko środek ciasta i posypujemy mąką. Pozostawiamy na 10-15 minut.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Pieczemy przez 15 minut, po czym redukujemy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki  Ch. Ingram i J. Shapter "The bread bible"

Chleb foremkowy z przedziałkiem

Komentarze

  1. Fajny i prosty przepis na chleb. Mnie póki co zakwas przeraża... Super na niedzielne śniadanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten przedziałek jest uroczy:)
    Sam chleb tez prezentuje się bardzo smakowicie , lekko , tak wręcz letnio

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, szkoda, że przez net nie można poczuć zapachu... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z masełkiem i pomidorkiem pewnie pyszny (:

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny miąższ, musi być mięciutki i lekki

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny prosty i przyjemny przepis na ubóstwiany przeze mnie chlebek <3

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny przepis ....nieskomplikowany i widać, ze pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zwykle piekę bardzo podobny chleb za każdym razem dodając inne ziarna:) Faktycznie najlepsze są tego samego dnia, ale wytrzymują czasem zadziwiająco dłużej niż "kupne":) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewenko Droga, jaki śliczny ten chlebek!:)
    Pozdrawiam Cie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie chlebki, a i ten wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ten przedziałek dodaje mu sporo uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pomyślałam jak Paula, przedziałek jest uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam białe chleby drożdżowe, dla mnie te lekko kwaskowate na zakwasie to już nie to. Teraz, w sezonie na przetwory, taki puchaty chlebek do masła i dżemu to pychota.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)