poniedziałek, 20 czerwca 2011

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)

Lody truskawkowe już były, teraz kolej na ciasto. Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu wygląda na zwykłe, ale gdy spróbujemy kawałek, stwierdzamy, że to jednak bardziej luksusowa wersja owocowego placka.  To oczywiście dodatek mielonych migdałów sprawia, że to truskawkowe ciasto tak bardzo zyskuje na smaku i zmienia jego strukturę na przyjemnie ziarnistą. Choć w nazwie jest ciasta jest cynamon, to ta jedna jego łyżeczka, jest na tyle subtelna, że praktycznie niewyczuwalna, zdominowana całkowicie przez migdały i truskawkowy "farsz". Gościom, którzy mieli tą przyjemność ciasta popróbować- bardzo smakowało. Tak samo zresztą jak domownikom. Jest rzeczywiście pyszne. Polecam.

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)
 

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)
  • 175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 175 g mielonych migdałów
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego
  • 175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 450 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych na plastry
cukier puder do posypania, opcjonalnie

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Ucieramy razem mielone migdały, masło, cukier, mąkę, cynamon, jajka, aż masła będzie dokładnie zmiksowana.
Połowę masy przekładamy do foremki , wygładzamy i wysypujemy na nią truskawki. Drugą połową masy przykrywamy truskawki. Wygładzamy.
Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt rumiane(po ok 40 min), jeśli tak, przykrywamy je folią aluminiową.
Lekko studzimy i wyjmujemy z foremki. Podajemy ciepłe, ewentualnie posypane cukrem pudrem.
Przepis z "GoodFood 500 triple-tested recipes"

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)

14 komentarzy:

  1. super przepis! super ciasto:)
    migdaly mi sie skonczyly, ale jak sie w nie zaopatrze to na pewno zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na bogate w smaku i sycące. Odbiega od tych zwykłych ciast z truskawkami. Smakowita odmiana warta wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, cudowne, cudowne!!!:))
    Wpadam na ciacho ikawę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wygląda na zwyczajny placek z truskawkami. Ma ten charakterystyczny kolor, który sugeruje, że w środku kryje się coś cudownego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Truskawki i szczypta cynamonu.. cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Że też nie wpadliśmy jeszcze na to, aby połączyć truskawki z cynamonem... Super opcja i piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo eleganckie i zapewne pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne! Ja zostałam dziś niemal obsypana pysznymi, słodkimi truskawkami i kusi mnie Twoje ciasto niezmiernie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. truskawki i cynamon są dla mnie jeszcze takim nieznanym połaczeniem, ale kuszącym niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z cynamonem i truskawkami..musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kuchenne fascynacje, bo i takie jest!...:)

    Aga, polecam, bo warte...:)

    Daisy, bardziej wykwintne jest, samo ciasto wilgotne i z charakterystyczną migdałową strukturką, pyszne:)

    Majanko, wpadaj, jak widzisz, całe jeszcze jest!...;-)

    Arven, bo to absolutnie nie jest zwykły placek z truskawkami, jest o wiele lepszy:)

    Barbara, cynamon ni jest tak wyczuwalny może, ale te truskaweczki w migdałowym ciescie...mniam:)

    Just-great-food, opcja ciekawa, przyznaję;)...i bardzo smaczna!

    Papaya, oj!...;)

    Szana, ma elegancję, prawda?...i pyszne jest:)

    Anno-Mario, więc nie ma na co czekać, ciasto polecam!

    Asiejo, połączenie ciekawe, choć może w tym przypadku delikatne bardzo, ale samo ciasto bardzo, bardzo dobre:)

    Małgosia, bierz i dwa!...;)

    Gosia, oj tak, pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)