Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)

Lody truskawkowe już były, teraz kolej na ciasto. Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu wygląda na zwykłe, ale gdy spróbujemy kawałek, stwierdzamy, że to jednak bardziej luksusowa wersja owocowego placka.  To oczywiście dodatek mielonych migdałów sprawia, że to truskawkowe ciasto tak bardzo zyskuje na smaku i zmienia jego strukturę na przyjemnie ziarnistą. Choć w nazwie jest ciasta jest cynamon, to ta jedna jego łyżeczka, jest na tyle subtelna, że praktycznie niewyczuwalna, zdominowana całkowicie przez migdały i truskawkowy "farsz". Gościom, którzy mieli tą przyjemność ciasta popróbować- bardzo smakowało. Tak samo zresztą jak domownikom. Jest rzeczywiście pyszne. Polecam.

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)
 

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)
  • 175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 175 g mielonych migdałów
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego
  • 175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 450 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych na plastry
cukier puder do posypania, opcjonalnie

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Ucieramy razem mielone migdały, masło, cukier, mąkę, cynamon, jajka, aż masła będzie dokładnie zmiksowana.
Połowę masy przekładamy do foremki , wygładzamy i wysypujemy na nią truskawki. Drugą połową masy przykrywamy truskawki. Wygładzamy.
Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt rumiane(po ok 40 min), jeśli tak, przykrywamy je folią aluminiową.
Lekko studzimy i wyjmujemy z foremki. Podajemy ciepłe, ewentualnie posypane cukrem pudrem.
Przepis z "GoodFood 500 triple-tested recipes"

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)

Komentarze

  1. super przepis! super ciasto:)
    migdaly mi sie skonczyly, ale jak sie w nie zaopatrze to na pewno zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na bogate w smaku i sycące. Odbiega od tych zwykłych ciast z truskawkami. Smakowita odmiana warta wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, cudowne, cudowne!!!:))
    Wpadam na ciacho ikawę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wygląda na zwyczajny placek z truskawkami. Ma ten charakterystyczny kolor, który sugeruje, że w środku kryje się coś cudownego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Truskawki i szczypta cynamonu.. cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Że też nie wpadliśmy jeszcze na to, aby połączyć truskawki z cynamonem... Super opcja i piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo eleganckie i zapewne pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne! Ja zostałam dziś niemal obsypana pysznymi, słodkimi truskawkami i kusi mnie Twoje ciasto niezmiernie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. truskawki i cynamon są dla mnie jeszcze takim nieznanym połaczeniem, ale kuszącym niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z cynamonem i truskawkami..musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kuchenne fascynacje, bo i takie jest!...:)

    Aga, polecam, bo warte...:)

    Daisy, bardziej wykwintne jest, samo ciasto wilgotne i z charakterystyczną migdałową strukturką, pyszne:)

    Majanko, wpadaj, jak widzisz, całe jeszcze jest!...;-)

    Arven, bo to absolutnie nie jest zwykły placek z truskawkami, jest o wiele lepszy:)

    Barbara, cynamon ni jest tak wyczuwalny może, ale te truskaweczki w migdałowym ciescie...mniam:)

    Just-great-food, opcja ciekawa, przyznaję;)...i bardzo smaczna!

    Papaya, oj!...;)

    Szana, ma elegancję, prawda?...i pyszne jest:)

    Anno-Mario, więc nie ma na co czekać, ciasto polecam!

    Asiejo, połączenie ciekawe, choć może w tym przypadku delikatne bardzo, ale samo ciasto bardzo, bardzo dobre:)

    Małgosia, bierz i dwa!...;)

    Gosia, oj tak, pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)