Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu
- 175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
- 175 g mielonych migdałów
- 175 g drobnego cukru trzcinowego
- 175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 450 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych na plastry
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Ucieramy razem mielone migdały, masło, cukier, mąkę, cynamon, jajka, aż masła będzie dokładnie zmiksowana.
Połowę masy przekładamy do foremki , wygładzamy i wysypujemy na nią truskawki. Drugą połową masy przykrywamy truskawki. Wygładzamy.
Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt rumiane(po ok 40 min), jeśli tak, przykrywamy je folią aluminiową.
Lekko studzimy i wyjmujemy z foremki. Podajemy ciepłe, ewentualnie posypane cukrem pudrem.
Przepis z "GoodFood 500 triple-tested recipes"
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! super ciasto:)
OdpowiedzUsuńmigdaly mi sie skonczyly, ale jak sie w nie zaopatrze to na pewno zrobie:)
wygląda na bogate w smaku i sycące. Odbiega od tych zwykłych ciast z truskawkami. Smakowita odmiana warta wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCudowne, cudowne, cudowne!!!:))
OdpowiedzUsuńWpadam na ciacho ikawę:)
Nie wygląda na zwyczajny placek z truskawkami. Ma ten charakterystyczny kolor, który sugeruje, że w środku kryje się coś cudownego :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Truskawki i szczypta cynamonu.. cudowne :)
OdpowiedzUsuńŻe też nie wpadliśmy jeszcze na to, aby połączyć truskawki z cynamonem... Super opcja i piękne ciasto!
OdpowiedzUsuńRozpusta ! :D
OdpowiedzUsuńbardzo eleganckie i zapewne pyszne :)
OdpowiedzUsuńCudne! Ja zostałam dziś niemal obsypana pysznymi, słodkimi truskawkami i kusi mnie Twoje ciasto niezmiernie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
truskawki i cynamon są dla mnie jeszcze takim nieznanym połaczeniem, ale kuszącym niesamowicie.
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek. :)
OdpowiedzUsuńZ cynamonem i truskawkami..musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńKuchenne fascynacje, bo i takie jest!...:)
OdpowiedzUsuńAga, polecam, bo warte...:)
Daisy, bardziej wykwintne jest, samo ciasto wilgotne i z charakterystyczną migdałową strukturką, pyszne:)
Majanko, wpadaj, jak widzisz, całe jeszcze jest!...;-)
Arven, bo to absolutnie nie jest zwykły placek z truskawkami, jest o wiele lepszy:)
Barbara, cynamon ni jest tak wyczuwalny może, ale te truskaweczki w migdałowym ciescie...mniam:)
Just-great-food, opcja ciekawa, przyznaję;)...i bardzo smaczna!
Papaya, oj!...;)
Szana, ma elegancję, prawda?...i pyszne jest:)
Anno-Mario, więc nie ma na co czekać, ciasto polecam!
Asiejo, połączenie ciekawe, choć może w tym przypadku delikatne bardzo, ale samo ciasto bardzo, bardzo dobre:)
Małgosia, bierz i dwa!...;)
Gosia, oj tak, pyszne jest:)