Przejdź do głównej zawartości

Lody amaretto

Miałam śmietanę,  pół puszki mleka skondensowanego i kilka bez. Cóż, trzeba było coś z tym zrobić, a że ostatnio produkuję lody, dosłownie chwilkę zajęło mi "opracowanie" tej receptury. Migdały, białka, likier amaretto - są. Tylko tym razem nie będzie herbatników, ale lody. Pyszne lody. Nadspodziewanie pyszne. Gdyby nie to, że staram się bardzo ograniczyć w spożywaniu słodkości, zjadłabym od razu całą przygotowaną ilość. Lody amaretto są co prawda bardzo słodkie, ale to moje smaki, więc z wielkim żalem rozsmakowywałam się nad jedną, jedyną gałką. Na dziś. Jutro będzie kolejna. Bardzo polecam.
Lody nie wymagają ani użycia maszynki ani mieszania w trakcie mrożenia.

Lody amaretto


Przepis na domowe lody amaretto

  • 300 ml(lub 400ml, jeśli chcemy lody mniej słodkie) śmietanki kremówki (whipping cream)
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 30 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 4 bezy, pokruszone

Śmietanę wlewamy do dużego naczynia i ubijamy do momentu, aż zgęstnieje, ale jeszcze nie będzie sztywna. Dodajemy mleko skondensowane, migdały i likier i dalej krótko ubijamy. Dodajemy pokruszone bezy i mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Komentarze

  1. O tak, tak takie lody to ja nawet o północy :) Zdecydowanie moje smaki:) No i cudne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak nie wymagają ani maszynki, ani pieczołowitego mieszania to zdecydowanie jest to coś dla mnie :D I w dodatku nie mają surowych jajek, no ideał - w dodatku w moim ulubionym smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewenko, we Francji i UK, Twoje lody to parfait czyli deser idealny. Robiłam niedawno tylko że z lemon curd i nie dodawałam mleka z puszki. Twoje parfait musi być pyszne! pozdrowienia serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się ten przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają świetnie, a brak jaj to dodatkowy plus!

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietne, zachecilas mnie tym, ze nie wymagaja maszynki ani wielokrotnego mieszania - moze i ja sie skusze? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OCh, są cudowne! A jak bez użycia maszynki i bez żmudnego miksowania co jakiś czas to jeszcze bardziej mi się podobają!
    A smaki wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pysznie wyglądają! az mi ślinka leci na takie cudo...
    miłej niedzieli:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe lody najlepsze. A Twoje to już w ogóle mistrzostwo ! Poproszę gałeczkę ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe lody są najlepsze. Właściwie byś mnie skusiła każdym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe lody. Nie mam maszynki do lodów, więc ten przepis na lody jest w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Atina, o północy nie jadłam, ale pewnie tak samo pyszne jak w inne godziny;)

    Arven, pod tym względem, rzeczywiście idealne...a jakie smaczne do tego!...;)

    Bayaderko, myślałam, że parfait, to deser lodowy z warstwami...?;) jak zwał tak zwał było pysznie!:)

    Karmelitka, o tak!...:)

    Zauberi, bo fajny jest, no nie?...:)

    Just-great-food, to poniekąd jest duży plus!...:)

    Maggie, polecam, bo i bezproblemowe i pyszne:)

    Majanko, polecam do zrobienia, i smaki fajne i bez problemów ze zrobieniem:)

    Kass, oj pyszne są...dziekuję:)

    Papaya, dziękuję i proszę nawet dwie gałeczki:)

    Asieja, a lody jeszcze pyszniejsze;)

    Wiosanna, niektórzy tak mają, że wszystko lubią co domowe...;-)

    Avelina, wychodzą naprawdę piękne, bez żadnych grudek, choć nie mieszane ani w maszynce, ani ręcznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)