Przejdź do głównej zawartości

Makaron ryżowy z kapustą pekińską

Pyszne danie w stylu chińskim, tym razem z makaronem ryżowym w roli głównej. Warzyw jest niewiele, kapusta pekińska jest tu głównym i dominującym warzywem, oprócz niej mamy paprykę, cebulę, marchewkę i pieczarki, ale to, co tutaj najlepsze makaron, który przyprawiony sosem sojowym, przyprawą "5 smaków" i olejem z prażonego sezamu, mogłabym jeść bez końca. Makaron ryżowy z kapustą pekińską oprócz tego, że jest pyszny jest też bardzo szybkim daniem.  Miseczkę takiego makaronu możemy mieć dosłownie w 15 minut.

Makaron ryżowy z kapustą pekińską

Makaron ryżowy z kapustą pekińską
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
  • 1/2 strąka czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki
  • 3 pieczarki, pokrojone w plastry
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju do smażenia stir-fry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy  olej do smażenia, dodajemy przyprawę 5 smaków, cebulę, paprykę, marchewkę, pieczarki i grubsze części kapusty pekińskiej. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, po czym dodajemy resztę kapusty i sos sojowy. Smażymy jeszcze 2 minuty, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron oraz olej z prażonego sezamu i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.

Komentarze

  1. Pychaaa, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania. Świetny przepis. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, lubię takie jedzonko:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ja mogę wpaść na ten pyszny obiadek? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och, co za smakowity makaron!
    bardzo fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne takie chinskie smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio i ja zakochalam sie w makaronie ryzowym...a takie dania moglabym jesc i jesc...

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsza chinszczyzna to domowa chinszczyzna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciężko nam przypomnieć sobie, kiedy ostatnio jedliśmy kapustę pekińską... A tu taki fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis! Kapusta pekińska świetnie się sprawdza także w chińskich zupach.

    OdpowiedzUsuń
  11. ale to jest pychotka właśnie przed chwila zjedliśmy , u mnie jeszcze była garstka kukurydzy i gotowanego orkiszu , bo mi zostało z wczoraj , pycha , dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy, o tak! Ja tez pozdrawiam:)

    Zauberi, i pyszny, muszę dodać!...:)

    Papaya, i ja takie lubię i to bardzo:)

    Kass, ostatnio bardzo często takie jadamy...pozdrawiam Cię również:)

    Majana, oczywiście, wpadaj!:)

    Karmelitka, piszę te komentarze i mi ślinka cieknie na wspomnienie;)

    Aga, zgadzam się w zupełności, pyszne takie smaki są!...:)

    Ewam, ja ostatnie kilka tygodni to głównie takie jedzenie robię;)

    Maggie, poza domem też lubię jeść;) ale za taką domową tez przepadamy, wszyscy w domu:)

    Just-great-food, oj, ja też bardzo dawno nie jadłam, tutaj zresztą jest trudna do dostania:)

    Jadalnepijalne, takiej zupy jeszcze nie jadłam;)

    Margot, zrobiłaś?!?....to bardzo się cieszę, że smakowało, pyszne prawda?

    Burczymiwbrzuchu, oj, pyszne, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo pyszne i robi się migiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …