środa, 22 czerwca 2011

Makaron ryżowy z kapustą pekińską

Pyszne danie w stylu chińskim, tym razem z makaronem ryżowym w roli głównej. Warzyw jest niewiele, kapusta pekińska jest tu głównym i dominującym warzywem, oprócz niej mamy paprykę, cebulę, marchewkę i pieczarki, ale to, co tutaj najlepsze makaron, który przyprawiony sosem sojowym, przyprawą "5 smaków" i olejem z prażonego sezamu, mogłabym jeść bez końca. Makaron ryżowy z kapustą pekińską oprócz tego, że jest pyszny jest też bardzo szybkim daniem.  Miseczkę takiego makaronu możemy mieć dosłownie w 15 minut.

Makaron ryżowy z kapustą pekińską

Makaron ryżowy z kapustą pekińską
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
  • 1/2 strąka czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki
  • 3 pieczarki, pokrojone w plastry
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju do smażenia stir-fry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy  olej do smażenia, dodajemy przyprawę 5 smaków, cebulę, paprykę, marchewkę, pieczarki i grubsze części kapusty pekińskiej. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, po czym dodajemy resztę kapusty i sos sojowy. Smażymy jeszcze 2 minuty, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron oraz olej z prażonego sezamu i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.

15 komentarzy:

  1. Pychaaa, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania. Świetny przepis. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, lubię takie jedzonko:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ja mogę wpaść na ten pyszny obiadek? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och, co za smakowity makaron!
    bardzo fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne takie chinskie smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio i ja zakochalam sie w makaronie ryzowym...a takie dania moglabym jesc i jesc...

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsza chinszczyzna to domowa chinszczyzna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciężko nam przypomnieć sobie, kiedy ostatnio jedliśmy kapustę pekińską... A tu taki fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis! Kapusta pekińska świetnie się sprawdza także w chińskich zupach.

    OdpowiedzUsuń
  11. ale to jest pychotka właśnie przed chwila zjedliśmy , u mnie jeszcze była garstka kukurydzy i gotowanego orkiszu , bo mi zostało z wczoraj , pycha , dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy, o tak! Ja tez pozdrawiam:)

    Zauberi, i pyszny, muszę dodać!...:)

    Papaya, i ja takie lubię i to bardzo:)

    Kass, ostatnio bardzo często takie jadamy...pozdrawiam Cię również:)

    Majana, oczywiście, wpadaj!:)

    Karmelitka, piszę te komentarze i mi ślinka cieknie na wspomnienie;)

    Aga, zgadzam się w zupełności, pyszne takie smaki są!...:)

    Ewam, ja ostatnie kilka tygodni to głównie takie jedzenie robię;)

    Maggie, poza domem też lubię jeść;) ale za taką domową tez przepadamy, wszyscy w domu:)

    Just-great-food, oj, ja też bardzo dawno nie jadłam, tutaj zresztą jest trudna do dostania:)

    Jadalnepijalne, takiej zupy jeszcze nie jadłam;)

    Margot, zrobiłaś?!?....to bardzo się cieszę, że smakowało, pyszne prawda?

    Burczymiwbrzuchu, oj, pyszne, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo pyszne i robi się migiem :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)