Przejdź do głównej zawartości

Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto drożdżowe ma jedną wadę. Gdy świeże i pyszne, trudno je przestać jeść i zjedzenie nawet całego ciasta w pojedynkę, nie jest jakimś specjalnie trudnym wyczynem. W tym przypadku było na szczęście więcej chętnych i dzięki temu przypadła mi tylko jego część. Cytrynowe ciasto drożdżowe jest bardzo podzielne, odrywane kawałki są bardzo cienkie i na każdym z nich znajdziemy odrobinę cytrusowo-cukrowej posypki, która daje temu ciastu tak niepowtarzalny i pyszny smak. Może sposób jego "składania" wydaję się być skomplikowany, ale instrukcja jest bardzo czytelna i nie ma żadnych problemów, by wszystkie czynności zrobić szybko i poprawnie. Naprawdę świetne ciasto. Kto go jeszcze nie próbował - polecam!

Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania


Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto:
  • 2 3/4 szklanki (350 g) mąki
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 55 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka

Cytrynowa posypka:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki otartej skórki z cytryny(ok 3 cytryn, ja dałam z 2 dużych)
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 55 g rozpuszczonego masła

2 szklanki mąki mieszamy z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera.
Mleko z masłem mocno podgrzewamy, aż masło się rozpuści, zdejmujemy z palnika, dodajemy wodę i odstawiamy, aż troszkę przestygnie, dodajemy wanilię i mieszamy. Wlewamy do miski z maką i mieszamy szpatułą.
Wyrabiamy mikserem dodając jajka, po jedny. Dodajemy następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilę wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie(ale ciągle lepiące)
Przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką, końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczna jak plastelina i nie kleić się do rąk(ja robiłam hakiem).
Przkłądamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość.

Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywaniaW tym czasie mieszamy cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuszczamy masło i  natłuszczamy masłem foremkę keksową o wymiarach 22 na 12 cm.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 na 30 cm, smarujemy masłem i kroimy na 5 poprzecznych pasów (30 na 10 cm).
Rozsypujemy na pierwszym prostokącie 1 1/2 łyzki mieszanki cukru ze skórkami, przykrywamy drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru.
Teraz kroimy ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków(10 na 5 cm) i układamy je na sztorc w keksówce ( po bokach powinno zostać trochę luźnego miejsca - u mnie nie zostało). Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C, pieczemy ok 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Studzimy w formie 15 minut, wyjmujemy i ewentualnie lukrujemy.

Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania
Przepis Bajaderki z MniamMniam

Komentarze

  1. Czaję się do tego przepisu i czaję a przeciez taki pyszny jest!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wyglądają te kawałki skórki

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudnie "puchate" jest!!!!! pysznosci....
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej jakie te zdjęcia z skórką cytrynowa są pyszne , wirtualnie tylko mogę je posmakować niestety

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne, uwielbiam drożdżowe ciasta i to mi bardzo pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany, co za...ciacho!
    takie miękkie i puszyste.
    jak chmurka cytrynowa, jak poduszka drożdżowa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto drożdżowe dla mnie tylko świeże.
    Potem jest już za suche.
    Całość wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgadzam się - to ciasto można zjeść w pojedynkę:) I mam w tej kwestii pewne doświadczenie;D
    Cudowne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, coś wiem o tym wciągającym ciepłym cieście drożdżowym. Ale jest zawsze dobre, na każdą okazję ;) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, jakie wspaniałe to ciasto! I to cytrynowe, a ja takie lubię, mniamku:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne. I masz racje: ciasto drozdzowe, takie cieple, prosto z piekarnika, ma dziwna sklonnosc do szybkiego znikania.

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha!!! tez bym sobie oderwala kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Trzcinowisko, koniecznie wypróbuj, bo jest pyszne!

    Zauberi, a jakie pyszne są!:)

    Chantel, i fajne jest w smaku:)

    Gosia, o, bardzo puchate jest i pyszne! Pozdrawiam równie ciepło:)

    Margot, sama skórka też jest pyszna, proszę bardzo, możesz sobie posmakować:)

    Grażyna, jeśli uwielbiasz drożdżowe, to polecam, bardzo dobre ciasto:)

    Karmelitka, o tak, bardzo puchate jest i bardzo fajnie się rozrywa;)

    Desperate, mały kawałek został na drugi dzień, i też się zjadł, nie był za suchy, ale wiadomo, świeże najlepsze!:)

    Anna-Maria, no tak, czasami trudno się powstrzymać;) Pozdrawiam!

    Arven, chyba je wszyscy bardzo lubimy:)

    Majana, polecam bardzo, bardzo;)

    Maggie, jakoś tak same ręce się wyciągają;)

    Aga, proszę bardzo, odrywaj;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)