Przejdź do głównej zawartości

Blondies z mango i orzechami

Chyba nie ma prostszego ciasta niż takie blondies. Rozpuszczamy i mieszamy. Prościej niż muffiny. I smaczniej. Brązowy cukier, który pełni w blondies rolę tą samą, co czekolada w brownies, daję ta piękną barwę i charakterystyczny smak, który bardzo lubię. Mięciutkie, sprężyste, pachnące. Grubo pokrojone orzechy i mango, to wykwintny dodatek, który świetnie tu pasuje i idealnie dopełnia doskonałej całości. Blondies z mango i orzechami nie dość, że proste to i pyszne, co potwierdzili szczęśliwcy, którzy mieli okazję je spróbować. Bardzo polecam - ze względu na prostotę wykonania, szybkość i niepowtarzalny smak!

Blondies z mango i orzechami

Blondies z mango i orzechami
    Blondies z mango i orzechami
  • 115 g masła
  • 215 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 mango, pokrojone w kostkę
  • 100g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o boku 18 cm.
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na 10 minut i dodajemy jajka, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, mango i orzechy, mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy ok 35 minut. Przez chwilę studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Blondies z mango i orzechami

Komentarze

  1. Zgadzam się w 100 % - takie "blondies" nie dosyć, że robi się je błyskawicznie i są proste to jeszcze smakują tak, że ma się ochotę zjeść od razu całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie szybkie ciasta. Sprawdzają się na wiele okazji a jeszcze w dodatku takie pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  3. mowisz ze takie to predkie? musze skorzystac z przepisu przy kolejnej wyprawie do lasu... niech zyje lato :) i blondies!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe polaczenie :) wyglada pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, nie wiem czemu nie próbowaliśmy jeszcze piec mango! Bardzo fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy blondies nie robiłam, a wygląda tak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mango w blondies? Fantastyczny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż za wspaniałość! I jakie ładne zdjęcia !:)

    Pozdrawiam Cię Ewenko i małą modelkę też:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojoj , jaka szkoda ,że mieszkasz tak daleko od mnie bo jak nic bym się wprosiła na kawałek tego cudu ,a co:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czysta poezja. Jeszcze nie zjadłam a już mi smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie! nigdy nie pogardzę żadnym blondies! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdy gdzieś na czyimś blogu wyświetliła mi się ta notka z brzegu od razu musiałam kliknąć! Uwielbiam blondies, uwielbiam mango, więc blondies z mango musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ma tak cudownie głęboki kolor, że aż mam ochotę zatopić się w jego karmelowości. Ach, i te soczyście żółciutkie kawałki mango... Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale one muszą być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. co za ciacho:) pisze sie na pyszny kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. niesforne te blondyneczki!
    juz tak kokietują i kuszą xd

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe i jakie proste. Akurat mam mango i już wiem do czego je użyję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …