Przejdź do głównej zawartości

Blondies z mango i orzechami

Chyba nie ma prostszego ciasta niż takie blondies. Rozpuszczamy i mieszamy. Prościej niż muffiny. I smaczniej. Brązowy cukier, który pełni w blondies rolę tą samą, co czekolada w brownies, daję ta piękną barwę i charakterystyczny smak, który bardzo lubię. Mięciutkie, sprężyste, pachnące. Grubo pokrojone orzechy i mango, to wykwintny dodatek, który świetnie tu pasuje i idealnie dopełnia doskonałej całości. Blondies z mango i orzechami nie dość, że proste to i pyszne, co potwierdzili szczęśliwcy, którzy mieli okazję je spróbować. Bardzo polecam - ze względu na prostotę wykonania, szybkość i niepowtarzalny smak!

Blondies z mango i orzechami

Blondies z mango i orzechami
    Blondies z mango i orzechami
  • 115 g masła
  • 215 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 mango, pokrojone w kostkę
  • 100g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o boku 18 cm.
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na 10 minut i dodajemy jajka, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, mango i orzechy, mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy ok 35 minut. Przez chwilę studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Blondies z mango i orzechami

Komentarze

  1. Zgadzam się w 100 % - takie "blondies" nie dosyć, że robi się je błyskawicznie i są proste to jeszcze smakują tak, że ma się ochotę zjeść od razu całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie szybkie ciasta. Sprawdzają się na wiele okazji a jeszcze w dodatku takie pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  3. mowisz ze takie to predkie? musze skorzystac z przepisu przy kolejnej wyprawie do lasu... niech zyje lato :) i blondies!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe polaczenie :) wyglada pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, nie wiem czemu nie próbowaliśmy jeszcze piec mango! Bardzo fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy blondies nie robiłam, a wygląda tak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mango w blondies? Fantastyczny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż za wspaniałość! I jakie ładne zdjęcia !:)

    Pozdrawiam Cię Ewenko i małą modelkę też:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojoj , jaka szkoda ,że mieszkasz tak daleko od mnie bo jak nic bym się wprosiła na kawałek tego cudu ,a co:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czysta poezja. Jeszcze nie zjadłam a już mi smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie! nigdy nie pogardzę żadnym blondies! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdy gdzieś na czyimś blogu wyświetliła mi się ta notka z brzegu od razu musiałam kliknąć! Uwielbiam blondies, uwielbiam mango, więc blondies z mango musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ma tak cudownie głęboki kolor, że aż mam ochotę zatopić się w jego karmelowości. Ach, i te soczyście żółciutkie kawałki mango... Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale one muszą być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. co za ciacho:) pisze sie na pyszny kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. niesforne te blondyneczki!
    juz tak kokietują i kuszą xd

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe i jakie proste. Akurat mam mango i już wiem do czego je użyję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …