Przejdź do głównej zawartości

Rolada z mielonego mięsa

Coś naprawdę fajnego na obiad. Rolada z mielonego mięsa z pieczarkowo-paprykowym nadzieniem. Do tego stopnia pyszna i nieskomplikowana, że postanowiłam częściej ją powtarzać. Jak na razie robiłam dwukrotnie, choć za pierwszym razem z nieco innym farszem. Wszystkim nam bardzo smakowała. A zwinięcie takiej rolady, to naprawdę nic trudnego nawet dla początkującego kucharza. Polecam.

Rolada z mielonego mięsa
 

 Rolada z mielonego mięsa
  • Rolada z mielonego mięsa500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie wołowe)
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka, namoczona i odciśnięta
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • tarta bułka, do posypania

farsz:
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 duży por
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • odrobina oleju do skropienia


Piekarnik nastawiamy na 200 st C
Mięso mielone wyrabiamy bardzo dokładnie z jajkami, odciśniętą bułką tartą i przyprawami.
Składniki farszu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Na papier do pieczenia sypiemy bułkę tartą(sporo) i wykładamy na nią mięso mielone. Delikatnie wałkujemy na prostokąt(łatwo jest zrobić to za pomocą rąk).
Na mięsie układamy zimny farsz tak, aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca. Pomagając sobie papierem zwijamy roladę, dość mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu.
Wkładamy roladę do foremki, złączeniem do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia można polać wierzch rolady odrobina oleju.
Po upieczeniu pozostawiamy w foremce przez 10 minut. Wyjmujemy, kroimy na plastry i podajemy.
Przepis Krystyny9 MniamMniam

Rolada z mielonego mięsa

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie!
    Bardzo lubię.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Super są takie roladki. Mniam:)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak już będę mieć dosyć wszystkich moich przepisów na mięso mielone...wiem po co wrócę ;) To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysl na taka mielona rolade i bardzo smakowicie wyglada z tym nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ładnie.
    Trudno się przyznać ale w sprawach obiadowych jestem początkująca.
    Więc to chyba coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie smaczniejsza wersja pieczeni rzymskiej. Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  7. bezceremonialnie apetycznie zdjęcia!
    ,mmm... świetnie się zapowiada Twoja rolada ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna, strasznie apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny pomysł, zapisuję sobie

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusząco apetyczne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba ten przepis na mięso!

    OdpowiedzUsuń
  13. Amber, i takie jest! Również Cię pozdrawiam bardzo serdecznie:)

    Majana, na pewno będę robiła częściej! Pozdrawiam:)

    Arven, często robię coś z mielonego i ciągle szukam nowych "zastosowań", ten przepis jest bardzo udany:)

    Aga, smakowicie wygląda i bardzo smaczne:)

    Desperate, każdy kiedyś zaczyna;) roladę polecam, jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna:)

    Duś, i zjada się ją z apetytem:)

    Jadalnepijalne, o tak!...;)

    Karmelitka, świetna jest, polecam!:)

    Beata, bardzo smaczna, polecam:)

    Hania-Kasia, smak jest nawet jeszcze lepszy niż prezencja;)

    Zauberi, polecam Ci bardzo, pyszne jedzonko:)

    Tu-tusia, polecam, apetyczne bardzo. Pozdrawiam:)

    Mikimama, cieszę się i polecam, bo jest naprawdę fajny:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …