Przejdź do głównej zawartości

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

A u mnie znowu kuchnia azjatycka, nie po raz ostatni zresztą, bo jest naprawdę pyszna i warta rozpropagowania. Tym razem na słodko-kwaśno, a więc o nucie smakowej, która jeszcze do niedawna, była jedyną nutą, kojarzącą mi się z kuchnia chińską. Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem to potrawa bardzo prosta i ze składników raczej  ogólnie dostępnych. Olej sezamowy, moje kulinarne odkrycie stulecia, jak dla mnie jest niezastąpiony w tej kuchni. Nie wiem jak jest z dostępnością w Polsce, ale tym, którzy chcą popróbować tych smaków, bardzo polecam zakup. Całkowicie zmienia smak potrawy. Polecam.
Przepis z książki "Curries & Asian Food" dodaję do akcji Ireny i Andrzeja  "Z widelcem po Azji"
 
Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem
    Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kwadraty
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  • 1 średnia cebulka, obrana i pokrojona w cienkie piórka
  • 225 g ryżu długoziarnistego
  • 600 ml wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu(dałam ryżowy)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w słupki

Szczypiorek płuczemy i kroimy wzdłuż na paski, umieszczamy w miseczce z bardzo zimną wodą i odstawiamy.
Mieszamy olej sezamowy i przyprawę 5 smaków i obtaczamy w nich kawałki kurczaka. Podgrzewamy olej i gdy jest gorący, smażymy czosnek i cebulę przez 2-3 minuty .
Dodajemy kurczaka i smażymy ciągle mieszając na średnim ogniu, aż kurczak stanie się złoty i będzie usmażony. Wyjmujemy z woka i odstawiamy, przykrywając, by nie wystygł.
Do woka sypiemy ryż i dodajemy wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, ocet i sos sojowy. Dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy do momentu, aż płyn będzie wchłonięty. Dodajemy marchewkę i usmażonego kurczaka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Odcedzamy szczypiorek, który powinien się ładnie skręcić. Przyozdabiamy nim potrawę i natychmiast podajemy.

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

Komentarze

  1. lubię ryż z dodatkami, więc na taki z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś wspaniałego. Uwielbiam kuchnię wschodu, no i takie proste szybkie bezmięsne dania. Zazwyczaj wcinałam ryż z ketchupem i sosem sojowym gdy dorwał mnie leń. Twój ryż to taka wersja de luxe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się!
    oj, i to bez dwóch zdań. lubię takie smaki.
    i ryżowe wariacje ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł! Podoba mi sie takie danie. Fajnie,że pokazujesz takie pyszności.
    Pozdrowienia Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie smaki i chetnie bym zjadla takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olej sezamowy dodaje domowym przepisom z dalekiego wschodu o sto razy więcej smaku ;) To najlepszy zakup kulinarny w jaki zainwestowałam ostatnimi czasy. Zapiszę, bo ryż i słodko-kwaśny to dwa słowa, które moim zdaniem pasują do siebie idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... Strasznie lubie takie orientalne dania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Paula, skuś się, ciekawe smaki:)

    Nobleva, uhm;)

    Vanilla, tu co prawda mięsko jest, ale jak dla mnie to takie orientalne dania świetnie obywają się bez mięsa:)

    Karmelitka, polecam, jak wszystkie takie danka:)

    Majano, danie jest fajne i łatwe, polecam i pozdrawiam Cię:)

    Aga, ja bym też jest znowu chętnie zjadła;)

    Arven, o tak, zdecydowanie tak. Ja stałam się fanką tego oleju, świetnie dodaje "tego czegoś" potrawom:)

    Maggie, oj i ja strasznie je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie! Ja też kocham azjatyckie smaki i sporo gotuję w tych klimatach, co zresztą chyba da się zauważyć na blogu ;) Taki ryż musiał wybornie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)