Przejdź do głównej zawartości

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

A u mnie znowu kuchnia azjatycka, nie po raz ostatni zresztą, bo jest naprawdę pyszna i warta rozpropagowania. Tym razem na słodko-kwaśno, a więc o nucie smakowej, która jeszcze do niedawna, była jedyną nutą, kojarzącą mi się z kuchnia chińską. Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem to potrawa bardzo prosta i ze składników raczej  ogólnie dostępnych. Olej sezamowy, moje kulinarne odkrycie stulecia, jak dla mnie jest niezastąpiony w tej kuchni. Nie wiem jak jest z dostępnością w Polsce, ale tym, którzy chcą popróbować tych smaków, bardzo polecam zakup. Całkowicie zmienia smak potrawy. Polecam.
Przepis z książki "Curries & Asian Food" dodaję do akcji Ireny i Andrzeja  "Z widelcem po Azji"
 
Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem
    Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kwadraty
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  • 1 średnia cebulka, obrana i pokrojona w cienkie piórka
  • 225 g ryżu długoziarnistego
  • 600 ml wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu(dałam ryżowy)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w słupki

Szczypiorek płuczemy i kroimy wzdłuż na paski, umieszczamy w miseczce z bardzo zimną wodą i odstawiamy.
Mieszamy olej sezamowy i przyprawę 5 smaków i obtaczamy w nich kawałki kurczaka. Podgrzewamy olej i gdy jest gorący, smażymy czosnek i cebulę przez 2-3 minuty .
Dodajemy kurczaka i smażymy ciągle mieszając na średnim ogniu, aż kurczak stanie się złoty i będzie usmażony. Wyjmujemy z woka i odstawiamy, przykrywając, by nie wystygł.
Do woka sypiemy ryż i dodajemy wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, ocet i sos sojowy. Dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy do momentu, aż płyn będzie wchłonięty. Dodajemy marchewkę i usmażonego kurczaka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Odcedzamy szczypiorek, który powinien się ładnie skręcić. Przyozdabiamy nim potrawę i natychmiast podajemy.

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

Komentarze

  1. lubię ryż z dodatkami, więc na taki z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś wspaniałego. Uwielbiam kuchnię wschodu, no i takie proste szybkie bezmięsne dania. Zazwyczaj wcinałam ryż z ketchupem i sosem sojowym gdy dorwał mnie leń. Twój ryż to taka wersja de luxe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się!
    oj, i to bez dwóch zdań. lubię takie smaki.
    i ryżowe wariacje ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł! Podoba mi sie takie danie. Fajnie,że pokazujesz takie pyszności.
    Pozdrowienia Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie smaki i chetnie bym zjadla takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olej sezamowy dodaje domowym przepisom z dalekiego wschodu o sto razy więcej smaku ;) To najlepszy zakup kulinarny w jaki zainwestowałam ostatnimi czasy. Zapiszę, bo ryż i słodko-kwaśny to dwa słowa, które moim zdaniem pasują do siebie idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... Strasznie lubie takie orientalne dania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Paula, skuś się, ciekawe smaki:)

    Nobleva, uhm;)

    Vanilla, tu co prawda mięsko jest, ale jak dla mnie to takie orientalne dania świetnie obywają się bez mięsa:)

    Karmelitka, polecam, jak wszystkie takie danka:)

    Majano, danie jest fajne i łatwe, polecam i pozdrawiam Cię:)

    Aga, ja bym też jest znowu chętnie zjadła;)

    Arven, o tak, zdecydowanie tak. Ja stałam się fanką tego oleju, świetnie dodaje "tego czegoś" potrawom:)

    Maggie, oj i ja strasznie je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie! Ja też kocham azjatyckie smaki i sporo gotuję w tych klimatach, co zresztą chyba da się zauważyć na blogu ;) Taki ryż musiał wybornie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …