wtorek, 7 czerwca 2011

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty, choć o kupowaniu truskawek na łubianki mogę tylko pomarzyć. W tutejszych sklepach największą "rozmiarówką" jest 500 g. Ale dobre i to. Truskawki nie należą do moich ulubionych owoców, szybko mi się przejadają, ale od czasu do czasu chętnie zjem, zwłaszcza, że w nadmiarze nie mam. Najbardziej lubię takie z cukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany i bez.
W "Everyday Cakes & Cookies" znalazłam przepis na ciasto jogurtowe, z moimi ulubionymi malinami, które podmieniłam wyjątkowo na truskawki. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest bardzo proste, niezbyt słodkie, dlatego obowiązkowa jest ta smaczna polewa, ma piękną barwę i charakterystyczny dla brązowych cukrów smak. Truskawki sprawiają, że jest wilgotne, więc zjada się je znakomicie. Zachęcam do zrobienia w sezonie truskawkowym a po nim...możemy truskawki zamienić na maliny.

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Ciasto jogurtowe z truskawkami
  • 125 g margaryny (u mnie masło)
  • 165 g (3/4 szklanki) brązowego cukru(dałam pół na pół jasnego i ciemnego)
  • 2 jajka
  • 200 g (1 1/4 szklanki) mąki razowej samorosnącej(dałam zwykłą samorosnącą, można zamienić na zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 140 g (1/2 szklanki) jogurtu
  • 100 g mrożonych malin( dałam 150 g świeżych truskawek)

polewa z serka kremowego:
  • 80 g serka kremowego
  • 55 g(1/3 szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm.
Margarynę lub masło ubijamy z cukrem do białości. Do dajemy kolejno jajka, ubijając po kazdym dodaniu. Dodajemy mąkę, jogurt i pokrojone w ćwiartki truskawki(lub maliny). Mieszamy. Wykładamy mieszankę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 godz i 5 minut(ja piekłam 50 minut). Pozostawiamy w foremce prze 10 minut po czym studzimy na kratce.
Mieszamy składniki na polewę w małej misce, aż będzie gładka. Ciasto umieszczamy na talerzu i szpatułką rozprowadzamy polewę na wierzchu ciasta.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

28 komentarzy:

  1. Fajne ciasto, wygląda na takie wilgotne ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sezon truskawkowy w pełni :) a ciasta jogurtowe zawsze wychodzą pyszne, szczególnie z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  4. To dopiero musi być smaczne, takie wilgotne , lekko cytrynowe... Truskawkowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj , mi tam wszystko jedno czy z malinami czy truskawkami , byle porządny kawał ukroiłaś dla mnie :D
    wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada przepysznie:) u mnie tez bylo nie dawno jogurtowe z truskawkami, ale juz nie ma po nim sladu, wiec chetnie sie poczestuje Twoim:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto, jak się patrze na zdjęcia to od razu zachciewa mi się też coś truskawkowego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przynajmniej nie trzeba długo siedzieć w kuchni w taki gorąc.
    Truskawki to ja uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. najgorsze co, to suche ciasto... Twoje wygląda na wilgotne. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje ciasto wyglada niesamowicie :) dzisiaj wieczoremtez bede robic tez ciacho z truskawkami :) mam nadzieje, ze wyjdzie rownie pyszne jak Twoje!

    Pozdrawiam serdecznie ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku,jakie piękne! Mniam! Częstuję sie dobrze?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ cudo! już mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam słodkości a szczególnie jedzenie ich sprawia największą przyjemność w sobotę i w niedzielę popołudniu.... my z rodzinką mamy rytuał "weekendowej popołudniowej kawy"... na pewno spróbuję Twoich przepisów....mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. o. rany.
    jstem w nim zakochana.
    w cieście, w tych zdjęciach, w świeżości owoców.

    OdpowiedzUsuń
  15. pięknie wygląda! a to ostatnie zdjęcie... aż mnie korci, żeby to truskawkę z wierzchu zjeść! tylko wyciągnąć rękę...

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi sie i to bardzo. Uwielbiam ciasta z dodatkiem jogurtu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne zdjęcia.. A jako że połączenie truskawek i aromatu brązowego cukru wprost uwielbiam, chętnie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. ależ mam ochotę na to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie ciasto to ideał :) Uwielbiam wszystkie jogurtowce! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super! i ta polewa wygląda tak kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  21. Zjedz mnie, wilgotne, ono takie właśnie jest;)

    Kuchenne fascynacje, a i fajnego smaczka ta polewa dodaje:)

    Joon, ja co prawda tylko odrobinę odczuwam, że to sezon na truskawki, ale truskawkowe ciasto musi być!;)

    Szarlotek, o tak, ciasto udane było:)

    Margot, dla Ciebie to nawet dwa porządne kawały;)

    Ago, częstuj się, bardzo proszę:)

    Avelina, to jak się zachciewa, to nic prostszego, tylko zrobić;) A na razie się moim częstuj;)

    Desperate, u mnie gorąca nie ma, ale w kuchni się długo nie siedzi;)

    Daisy Duke, ja osobiście, też nie przepadam za suchymi, ale to jest w porządku:)

    Pieczarka, myślę, że Twoje ciasto też było udane:) Pozdrawiam!

    Majanko, dziękuję, częstuj się oczywiście:)

    Burczymiwbrzuchu, :))

    Atina, dziękuję i bardzo się cieszę, że mi ufasz;)

    Kini, oj, dlaczego zaraz ukraść;)...chętnie poczęstuję:)

    Brunoszka, takie rytuały są bardzo fajne, ja niestety będę trochę musiała ograniczyć pieczenie...a przepisy na blogu polecam, sprawdzone!:)

    Karmelitka, dziękuję Ci:)

    Eve, śmiało, i truskawka będzie Twoja;)

    Flowerek, ja też ciasta z dodatkiem jogurtu biorę w ciemno, zawsze udane i zawsze smaczne:)

    Bella, dziękuję:)

    Spencer, polecam, zwłaszcza jeśli lubisz brązowy cukier, jest on tu bardzo wyczuwalny:)

    Paula, to częstuj się, proszę:)

    Doctor, o tak, na jogurtowych zawsze można polegać!:)

    Just-great-food, polewa bardzo dobra jest!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. a jeśli zamiast polewy posypię ciasto kruszonką to też wyjdzie fajne? ^^ :D i czy w ogóle wyjdzie, a nie np. się zapadnie pod jej ciężarem? :D

    pozdrawiam,
    Rocksanka

    OdpowiedzUsuń
  23. Rocksanko, na pewno też wyjdzie fajne i pyszne:D i raczej się nie powinno zapaść, jogurtowe ciasta są "solidne";)Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam to ciasto - potwiwerdzam, że jest pyszne i wyszło świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cieszę się bardzo Martko! U mnie jeszcze się sezon truskawkowy w wypiekach nie zaczął;-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)