W "Everyday Cakes & Cookies" znalazłam przepis na ciasto jogurtowe, z moimi ulubionymi malinami, które podmieniłam wyjątkowo na truskawki. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest bardzo proste, niezbyt słodkie, dlatego obowiązkowa jest ta smaczna polewa, ma piękną barwę i charakterystyczny dla brązowych cukrów smak. Truskawki sprawiają, że jest wilgotne, więc zjada się je znakomicie. Zachęcam do zrobienia w sezonie truskawkowym a po nim...możemy truskawki zamienić na maliny.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
- 125 g margaryny (u mnie masło)
- 165 g (3/4 szklanki) brązowego cukru(dałam pół na pół jasnego i ciemnego)
- 2 jajka
- 200 g (1 1/4 szklanki) mąki razowej samorosnącej(dałam zwykłą samorosnącą, można zamienić na zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 140 g (1/2 szklanki) jogurtu
- 100 g mrożonych malin( dałam 150 g świeżych truskawek)
polewa z serka kremowego:
- 80 g serka kremowego
- 55 g(1/3 szklanki) cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm.
Margarynę lub masło ubijamy z cukrem do białości. Do dajemy kolejno jajka, ubijając po kazdym dodaniu. Dodajemy mąkę, jogurt i pokrojone w ćwiartki truskawki(lub maliny). Mieszamy. Wykładamy mieszankę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 godz i 5 minut(ja piekłam 50 minut). Pozostawiamy w foremce prze 10 minut po czym studzimy na kratce.
Mieszamy składniki na polewę w małej misce, aż będzie gładka. Ciasto umieszczamy na talerzu i szpatułką rozprowadzamy polewę na wierzchu ciasta.
Fajne ciasto, wygląda na takie wilgotne ;]
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje z tą polewą :)
OdpowiedzUsuńsezon truskawkowy w pełni :) a ciasta jogurtowe zawsze wychodzą pyszne, szczególnie z owocami!
OdpowiedzUsuńTo dopiero musi być smaczne, takie wilgotne , lekko cytrynowe... Truskawkowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńoj , mi tam wszystko jedno czy z malinami czy truskawkami , byle porządny kawał ukroiłaś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie
wyglada przepysznie:) u mnie tez bylo nie dawno jogurtowe z truskawkami, ale juz nie ma po nim sladu, wiec chetnie sie poczestuje Twoim:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, jak się patrze na zdjęcia to od razu zachciewa mi się też coś truskawkowego.
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej nie trzeba długo siedzieć w kuchni w taki gorąc.
OdpowiedzUsuńTruskawki to ja uwielbiam.
najgorsze co, to suche ciasto... Twoje wygląda na wilgotne. Super! :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wyglada niesamowicie :) dzisiaj wieczoremtez bede robic tez ciacho z truskawkami :) mam nadzieje, ze wyjdzie rownie pyszne jak Twoje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ; )
Jejku,jakie piękne! Mniam! Częstuję sie dobrze?:)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące ciasto :)
OdpowiedzUsuńAleż cudo! już mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńmogę ukraść kawałek? :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodkości a szczególnie jedzenie ich sprawia największą przyjemność w sobotę i w niedzielę popołudniu.... my z rodzinką mamy rytuał "weekendowej popołudniowej kawy"... na pewno spróbuję Twoich przepisów....mniam
OdpowiedzUsuńo. rany.
OdpowiedzUsuńjstem w nim zakochana.
w cieście, w tych zdjęciach, w świeżości owoców.
pięknie wygląda! a to ostatnie zdjęcie... aż mnie korci, żeby to truskawkę z wierzchu zjeść! tylko wyciągnąć rękę...
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie i to bardzo. Uwielbiam ciasta z dodatkiem jogurtu.
OdpowiedzUsuńmniam, śliczności :)
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia.. A jako że połączenie truskawek i aromatu brązowego cukru wprost uwielbiam, chętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńależ mam ochotę na to ciacho!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to ideał :) Uwielbiam wszystkie jogurtowce! :)
OdpowiedzUsuńSuper! i ta polewa wygląda tak kusząco...
OdpowiedzUsuńZjedz mnie, wilgotne, ono takie właśnie jest;)
OdpowiedzUsuńKuchenne fascynacje, a i fajnego smaczka ta polewa dodaje:)
Joon, ja co prawda tylko odrobinę odczuwam, że to sezon na truskawki, ale truskawkowe ciasto musi być!;)
Szarlotek, o tak, ciasto udane było:)
Margot, dla Ciebie to nawet dwa porządne kawały;)
Ago, częstuj się, bardzo proszę:)
Avelina, to jak się zachciewa, to nic prostszego, tylko zrobić;) A na razie się moim częstuj;)
Desperate, u mnie gorąca nie ma, ale w kuchni się długo nie siedzi;)
Daisy Duke, ja osobiście, też nie przepadam za suchymi, ale to jest w porządku:)
Pieczarka, myślę, że Twoje ciasto też było udane:) Pozdrawiam!
Majanko, dziękuję, częstuj się oczywiście:)
Burczymiwbrzuchu, :))
Atina, dziękuję i bardzo się cieszę, że mi ufasz;)
Kini, oj, dlaczego zaraz ukraść;)...chętnie poczęstuję:)
Brunoszka, takie rytuały są bardzo fajne, ja niestety będę trochę musiała ograniczyć pieczenie...a przepisy na blogu polecam, sprawdzone!:)
Karmelitka, dziękuję Ci:)
Eve, śmiało, i truskawka będzie Twoja;)
Flowerek, ja też ciasta z dodatkiem jogurtu biorę w ciemno, zawsze udane i zawsze smaczne:)
Bella, dziękuję:)
Spencer, polecam, zwłaszcza jeśli lubisz brązowy cukier, jest on tu bardzo wyczuwalny:)
Paula, to częstuj się, proszę:)
Doctor, o tak, na jogurtowych zawsze można polegać!:)
Just-great-food, polewa bardzo dobra jest!:)
a jeśli zamiast polewy posypię ciasto kruszonką to też wyjdzie fajne? ^^ :D i czy w ogóle wyjdzie, a nie np. się zapadnie pod jej ciężarem? :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Rocksanka
Rocksanko, na pewno też wyjdzie fajne i pyszne:D i raczej się nie powinno zapaść, jogurtowe ciasta są "solidne";)Powodzenia!
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto - potwiwerdzam, że jest pyszne i wyszło świetnie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Martko! U mnie jeszcze się sezon truskawkowy w wypiekach nie zaczął;-)
OdpowiedzUsuń