Przejdź do głównej zawartości

Szybkie i łatwe ciasto z malinami i syropem cytrynowym

Mega wilgotne, mocno cytrynowe ciasto z malinami. To rewelacyjne ciasto! Kombinacja smaków maliny i cytryn to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Bajecznie proste i szybkie, do zrobienia nawet dla początkujących. Nasączone słodko - kwaśnym syropem ciasto jest naprawdę pyszne! Gdyby nie to, że ograniczam mocno spożywanie słodyczy, zjadłabym całą blaszkę w pojedynkę. Bardzo polecam!
Przepis z "Sainsbury's Magazine", August 2011

Szybkie i łatwe ciasto z malinami i syropem cytrynowym

Przepis na ciasto z malinami i syropem cytrynowym
    Szybkie i łatwe ciasto z malinami i syropem cytrynowym
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 175 g mąki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • szczypta cynamonu
  • 150 g malin
Na syrop:
  • 100 g cukru
  • skórka i sok z 2 cytryn

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki, oprócz malin mieszamy. Maliny umieszczamy w misce z masą i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 45 minut.
Mieszamy składniki na syrop.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika nakłuwamy widelcem wierzch i polewamy syropem. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia, po czym wyjmujemy i kroimy w kostkę.


Szybkie i łatwe ciasto z malinami i syropem cytrynowym

Komentarze

  1. Świetne ciacho i fajna opcja z tym syropem, zdecydowanie do wypróbowania! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Droga, Ty znów o tej blaszce... Jesteś niemożliwa...;)A cisto musi być pyszne, bo wygląda mega puchato:)
    Pozdrawiam Evenko!

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że w lodówce zalega mi ser, bo inaczej nie piekłabym sernika, tylko to ciasto. Bo dziś kupiłam maliny (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie malin i cytryny w wypiekach. Szczególnie gdy ciasto jest delikatne i wilgotne, czyli właśnie takie jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ewenko, zjadłabym teraz taki kawałeczek. Jeszcze nie próbowałam takiego połączenia owoców, a mimo to czuję smak tego ciasta :) świetne

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasta to ja uwielbiam! szybko i przejmneie! :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro zachodzi niebezpieczeństwo zjedzenia całej blaszki w pojedynkę to chyba jednak upiekę je gdy będę miała więcej osób do towarzystwa - i jedzenia przede wszystkim :D Wygląda cudownie slonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajecznie wygląda :) Jeśli dajemy zwykłą mąkę to 1 łyżeczkę proszku czy dwie? Świetne smakowe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  9. Just-great food, zdecydowanie polecam!

    Asieja, :))

    Ewelajna, bo to malutka blaszka, zjedzenie całej wcale nie takie niemożliwe;) A ciasto rzeczywiście pyszne! Pozdrawiam Cię również:)

    Danusia, a może tak...pierogi z serem...;-D

    Kornik, no ja dopiero teraz się przekonałam jak to połączenie pasuje do siebie...i teraz też uwielbiam:)

    Kasia, proszę, częstuj się:)

    Cudawianki, zdecydowanie szybkie i przyjemnie, a do tego jeszcze smacznie:)

    Arven, ja ostatnio też piekę dla większej ilości osób;)

    Duś, dziękuję, jeśli zwykła mąka, to 2 łyżeczki proszku do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusisz dziewczyno takim ciastem, a u mnie dopiero jutro coś będzie na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś muffiny z malinami i cytryną. Myślę, że takie ciasto musi być 1000 razy lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ach, te Twoje malinowe ciasta... co kolejne to jeszcze pyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ewenko,czy ja CI coś mówiłam,że uwielbiam Twoje ciasta? :))
    Wspaniałe wyszukujesz. :) Tak kusisz ,ze nie zasnę dziś na pewno:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczne ciacho i super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewa, kuszę oczywiście, że kuszę;)

    Kabamaiga, nie wiem, nie mam porównania, choć takie muffiny też bym zjadła;)

    Aga, chyba zastopuje na razie z malinami:)

    Majana, tak mówiłaś, szkoda tylko, że nie mogę Cie nimi poczęstować, tak na żywo:)

    Karmelitka, o tak:)

    Mania, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  16. szkoda ,że nie mieszkasz tuż obok ciebie bo bym wpadła na kawałek ,mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Margot, chętnie bym Cię ugościła:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Poczekam na maliny z ogródka mamy i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kasiu polecam!

    Margot, pozdrawiam Cię również:)))*

    OdpowiedzUsuń
  20. Długo zastanawiałam się co zrobić na niedzielę i w końcu przyniosłam borówki. Szkoda, że nie mam malin, ciasto wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda i zapowiada się po prostu rewelacyjnie! Uwielbiam wszystkie cytrynowe wypieki, a dodatek malin to już pełnia szczęścia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Avelina, cieszę, że Ci się podoba! Myślę, że z borówkami też byłoby bardzo dobre:)

    Anna-Maria, o to jeśli lubisz cytrynowe, to na pewno bardzo będzie Ci smakowało, a maliny tutaj, to rzeczywiście pełnia szczęścia. Pozdrawiam Cię również:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacja, wyglada na bardzo wilgotne, lubie takie ciasta.
    A tak poza tym, wlasnie zostalas nominowana - wiecej na http://maggiegotuje.blogspot.com/2011/07/niby-pizza-na-miekkim-spodzie-i.html :)

    OdpowiedzUsuń
  24. przepyszne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Maggie, tak, jest bardzo, bardzo wilgotne i pyszne! Dziękuję Ci serdecznie za nominację:))

    Anonimowy, cieszę się, że ciasto smakowało:) Ja też się nim zachwycałam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)