Przepis na chleb żytni drożdżowy
- 225 g mąki żytniej pełnoziarnistej, plus dodatkowo do posypania
- 225 g mąki chlebowej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki cukru trzcinowego z melasą(molasses sugar)
- 325-350 ml ciepłej wody
Mąki mieszamy w dużej misce, dodajemy sól, drożdże i kminek. Cukier z molasą rozdrabniamy w palcach nad miską, aby nie było grudek. Dodajemy wodę. Mieszamy. Kontynuujemy zagniatanie hakiem lub przenosimy na omączony blat i zagniatamy gładkie ciasto (ok 8 minut). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok 1 godz).
Natłuszczamy blachę. Ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i kształtujemy bochenek. Umieszczamy na blaszce, ewentualnie posypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ja piekłam na kamieniu, więc drugie wyrastanie przeprowadziłam w koszu, po czym przeniosłam na deskę a z niej na rozgrzany kamień). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st C ok 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Liz Herbert "Bread"
Po jednej kromce takiego chleba zyskuje się całkiem przyjemne uczucie sytości :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada:) a smak... coz moge sobie tylko wyobrazic jaki jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńWyglada fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńOch chlebki, pięknie Ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńBoski chlebek!!!:))
OdpowiedzUsuńSuper! To poprosimy 2 kromki, solidnie posmarowane masłem... :)
OdpowiedzUsuńU mnie też chlebek, tyle że pszenny. Żytni uwielbiam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale chleb!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
Uwielbiam chlebki drożdżowe żytnie, bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ( jak wiesz z zaczynem jest różnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Ewenko!
Dzięki za przepis, muszę go wypróbować! :-)
OdpowiedzUsuńpolecam przepis , ja upiekłam chleb w maszynie do wypieku chleba na programie do pieczywa razowego i wyszedł super ;)
OdpowiedzUsuń