środa, 6 lipca 2011

Chleb żytni drożdżowy

To mój pierwszy żytni chleb...na drożdżach.  Jest zupełnie inny niż żytnie chleby na zakwasie. Mniej sprężysty, bardziej zbity. Ten żytni chleb jest lekko słodki, z delikatnym posmakiem kminku. Mnie osobiście smakował, ale wiem, że nie wszyscy są amatorami takiego rodzaju chlebów. Najlepszy oczywiście świeży, z masłem, ewentualnie z serem.

Chleb żytni drożdżowy


Przepis na chleb żytni drożdżowy
  • Chleb żytni drożdżowy225 g mąki żytniej pełnoziarnistej, plus dodatkowo do posypania
  • 225 g mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego z melasą(molasses sugar)
  • 325-350 ml ciepłej wody



Mąki mieszamy w dużej misce, dodajemy sól, drożdże i kminek. Cukier z molasą rozdrabniamy w palcach nad miską, aby nie było grudek. Dodajemy wodę. Mieszamy. Kontynuujemy zagniatanie hakiem lub przenosimy na omączony blat i zagniatamy gładkie ciasto (ok 8 minut). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok 1 godz).
Natłuszczamy blachę. Ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i kształtujemy bochenek. Umieszczamy na blaszce, ewentualnie posypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ja piekłam na kamieniu, więc drugie wyrastanie przeprowadziłam w koszu, po czym przeniosłam na deskę a z niej na rozgrzany kamień). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st C ok 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Liz Herbert "Bread"

Chleb żytni drożdżowy 

12 komentarzy:

  1. Po jednej kromce takiego chleba zyskuje się całkiem przyjemne uczucie sytości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglada:) a smak... coz moge sobie tylko wyobrazic jaki jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och chlebki, pięknie Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! To poprosimy 2 kromki, solidnie posmarowane masłem... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też chlebek, tyle że pszenny. Żytni uwielbiam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chlebki drożdżowe żytnie, bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ( jak wiesz z zaczynem jest różnie:)

    Pozdrawiam ciepło, Ewenko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis, muszę go wypróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. polecam przepis , ja upiekłam chleb w maszynie do wypieku chleba na programie do pieczywa razowego i wyszedł super ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)