Przejdź do głównej zawartości

Tarta cytrynowa

To moje drugie podejście do cytrynowej tarty. Pierwsze była całkowitą porażką. Bo co może wyjść z kremu, gdzie na prawie identyczne proporcje jak w poniższym przepisie jest tylko 50 g cukru? Nie dało się go zjeść. Tym razem uważniej sprawdziłam ilość cukru, przeglądając przepisy. Krem w tej tarcie cytrynowej jest bardzo dobry. Słodki, cytrynowy, w smaku przypominający sernik. Ciasto kruche jest mięciutkie i bardzo smaczne. Dla lubiących kremy, tarta cytrynowa to ciasto ideał. Dużo kremu w delikatniej, kruchej otoczce. Polecam.

Tarta cytrynowa
 

Tarta cytrynowa
  • Tarta cytrynowa185 g(1 1/4 szklanki) mąki
  • 40 g(1/4 szklanki) cukru pudru
  • 30 g (1/3 szklanki) mielonych migdałów
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego
  • 1 żółtko

masa cytrynowa:
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 125 ml ( 1/2 szklanki) soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 165 g (3/4 szklanki)drobnego cukru
  • 250 ml (1 szklanka) śmietanki kremówki(u mnie 48% double cream)

Mąkę, cukier puder, mielone migdały i masło łączymy (mikserem lub palcami). Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Wałkujemy ciasto tak, aby wypełniło foremkę do tarty o średnicy 24 cm. Wypełniamy foremkę ciastem, przycinamy brzegi, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 st C.
Foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego groch ceramiczny lub ryż. Pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy dodatkowe 10 minut lub do momentu aż będzie lekko brązowe.
W międzyczasie składniki na krem miksujemy i pozostawiamy przez 5 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Krem wylewamy na ciasto. Pieczemy 30 minut lub do momentu aż masa będzie lekko ścięta. Studzimy. Wstawiamy do lodówki. Serwujemy posypane cukrem pudrem.
Przepis z "The Complete Book of Cupcakes & Baking"

Komentarze

  1. cytrynowe smaki na lato są takie cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta prezentuje się bardzo smakowicie!
    Ewena nie wiedziałam, że jest już śmietanka 48%.

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieja, zgadzam się:)

    Ewa, dziękuję:) Śmietanka niestety tylko w uk

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta cytrynowa to moja miłość. Mam jednak dylemat, które nadzienie lubię bardziej: ze śmietanką czy to przypominające lemon curd. Wciąż nie wyłoniłam faworyta, ale Twoja chyba zadecyduje o wyniku ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. cytrynkowe smaki w sam raz na lato. I faktycznie - do złudzenia przypomina serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to, co mi się nasuwa to tylko - mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie! Orzeźwiająca cytrynowa tarta, super:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. aż mam ochotę porwać przynajmniej jeden kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, zjadłabym kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieknie wyglada tak po prostu i wyobrazam sobie, jaka musi byc pyszna ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bosko. Oj zjadło by się kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Lubimy cytrynowe słodkości :) Na wierzch chętnie pacnęlibyśmy jeszcze lemon curd :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasta z kremem nie należą do moich ulubionych, ale słodkości z cytryną owszem. Z chęcią ją zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. tarta wygląda rewelacyjnie, a takiej cytrynowej jeszcze nie próbowałam, a czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. takiej tarcie nie odmowie, bo lubie cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mam dla Ciebie wyróznienie:)
    zapraszam na http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/07/wyroznienie-x-4.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszna! polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała!...:)

      Usuń
  19. zmniejszamy temp podczas pieczenia masy, ale do ilu stopni? ilu przepisów na tartę cytrynową nie szukam, to tam nie ma podanych stopni, jakby to takie oczywiste było :|

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje niedopatrzenie, bardzo przepraszam i jednocześnie dziękuję za zwrócenie uwagi. Sprawdziłam. Piekarnik zmniejszamy do 180 st C. Już dopisane:) Powodzenia w pieczeniu!

      Usuń
  20. najbardziej jestem ciekawa tego kremu, wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …