Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z malinami i czekoladą

Maliny zagościły u mnie na dobre, więc znowu coś z malinami. Tym razem maliny z czekoladą. Proste i szybkie ciasto, ale te dwa dodatkowe składniki sprawiają, że nie można się od niego oderwać. Składniki na ciasto z malinami i czekoladą są na małą blaszkę, więc nie ma niebezpieczeństwa spożycia zbyt wielu kalorii, choć jest niebezpieczeństwo zjedzenia całej blaszki w pojedynkę...;)

Ciasto z malinami i czekoladą


Ciasto z malinami i czekoladą
Ciasto z malinami i czekoladą
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 125 g brązowego cukru
  • 100 g maki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g malin
  • 50 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 18 cm.
Masło topimy w rondelku i studzimy. Cukier ubijamy z jajkami do białości. Dodajemy mąkę, mielone migdały i roztopione masło. Mieszamy. Dodajemy maliny i groszki czekoladowe. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 25 minut.

Ciasto z malinami i czekoladą

Komentarze

  1. Czekolada i maliny... mniam! U mnie maliny też na dobre zagościły. Wczoraj upiekłam ciasto czekoladowe z dodatkiem tych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie ciasto. Uwielbiam zapch pieczonego ciacha z malinami. Żadne owoce tak nie pachną jak właśnie maliny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale ciasto:) i obawiam sie, ze moglabym sama zjesc wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyglada niesamowicie! :) pycha! :) maliny z czekolada to napewno zakochana para, w ktorej i ja sie zakochuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To połączenie sprawdza się zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wierzę że nie można się oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam obawy że to niebezpieczeństwo solidnie mi grozi, jeśli chodzi o połączenie malin i bialej czekolady :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewenko uwielbiam Twoje ciasta! Kolejny wspaniały pomysł :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o tak, zjadłabym takie ciasto nawet sama (:

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciasto to można jeść bez końca

    OdpowiedzUsuń
  11. Maliny i czekolada. Ciasto- podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł - świetny!
    Maliny z czekoladą zawsze smakują wyśmienicie.

    Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niebezpieczeństwo zjedzenia całej blaszki w pojedynkę.... Coś o tym ostatnio wiem - niebezpieczne to rzeczywiście jak nie wiem co... - biedna trzustka... Dlatego na Twoje sobie tylko popatrzę, ale powiem, ze ostatnio myślałam o takich smakach w babeczkach:)
    Udanego tygodnia Ewenko!

    OdpowiedzUsuń
  14. wow, wygląda nieziemsko! chętnie zjadłabym kawałeczek. lub dwa...

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mogę tego oglądać o tej godzinie bo niezdrowo jest jeść w nocy:D Ale skusiłabym się na kawałek mm.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie cudownie soczyste ciasto!
    I te maliny, i ta czekolada!
    Jestem głodna :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)