środa, 13 lipca 2011

Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)

Wiem, jestem monotematyczna, a w dodatku to jeszcze nie koniec wypieków z dodatkiem malin. Tym razem owocowa wersja bardzo popularnej w UK krajanki flapjack. Nie jest tak słodka jak wersje sklepowe, dostępne niemalże wszędzie, a maliny nadają jej dodatkowo świeżości. Batoniki z płatków owsianych i malin są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"

Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)

 Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)
  • 125 g malin
  • 250 g masła, pokrojonego, plus dodatkowo do natłuszczania
  • 1 łyżka złotego syropu lub miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g płatków owsianych
  • 200 g mąki
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g brązowego cukru

Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremką o wymiarach 16 na 25 cm(u mnie 20 na 20cm).
Maliny rozgniatamy w małej misce.
Masło i złoty syrop rozpuszczamy w rondelku. Posypujemy sodą i mieszamy, aż masa się spieni.
Pozostałe składniki umieszczamy w dużej misce i tworzymy zagłębienie. Rozpuszczone masło z syropem wlewamy do wgłębienia i dobrze mieszamy.
Połowę masy umieszczamy w foremce, na wierzchu rozsmarowujemy rozgniecione maliny i przykrywamy pozostałą masą.
Pieczemy ok 25 minut, aż krajanka będzie złota. Studzimy po czym wyjmujemy z foremki i kroimy na kwadraty.

16 komentarzy:

  1. u mnie dopiero co skończyła się migdałowa krajanka, ale widzę że u Ciebie jest! To ja porywam pół blachy :D co się będę szczypać... wygląda super! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, schrupałabym teraz taką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co, zapisuje! W tej krajance jest wszystko to, co lubie: maliny, platki owsiane i golden syrup :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż świeże maliny nie są dostępne przez cały rok - szalej i bądź monotematyczna, bo przecież pyszności robisz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To i dla mnie jest rarytas, bo co jak co, ale z malinami, to wszystko jest wspaniałe a tu jeszcze przemycone zostało trochę zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczne zdjecia i az zjadam te pysznsoci oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Płatki owsiane, jak nic przepis dla mnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ochotę wgryźć się w ekran...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis..a moje maliny jeszcze nie dojrzały..ale zrobię na pewno później..

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pyszne! Malin nigdy dość ;) Trzeba korzystać póki są świeże. Ja niedługo będę robić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pewnie fajnie chrupie :) I pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowicie wygląda, oj zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tam bardzo lubię malinową monochromatyczność. Głównie dlatego, że sezon na nie trwa tak krótko i trzeba się nimi wtedy nacieszyć...
    Flapjacki uwielbiam, więc taki z malinami to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowna krajanka! Wiesz Ewenko, możesz pokazywać wciąż i wciąż takie pysznosci.Nie mam ich dość :).
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Ze wszystkich flapjack, ta wersja z malinami jest moją ulubioną!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam takie krajanki!
    zawsze kroję je jak batoniki muesli, za którymi szaleje mój O.
    które wybierze? wiadomo!

    wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)