Przejdź do głównej zawartości

Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)

Wiem, jestem monotematyczna, a w dodatku to jeszcze nie koniec wypieków z dodatkiem malin. Tym razem owocowa wersja bardzo popularnej w UK krajanki flapjack. Nie jest tak słodka jak wersje sklepowe, dostępne niemalże wszędzie, a maliny nadają jej dodatkowo świeżości. Batoniki z płatków owsianych i malin są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"

Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)

 Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)
  • 125 g malin
  • 250 g masła, pokrojonego, plus dodatkowo do natłuszczania
  • 1 łyżka złotego syropu lub miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g płatków owsianych
  • 200 g mąki
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g brązowego cukru

Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremką o wymiarach 16 na 25 cm(u mnie 20 na 20cm).
Maliny rozgniatamy w małej misce.
Masło i złoty syrop rozpuszczamy w rondelku. Posypujemy sodą i mieszamy, aż masa się spieni.
Pozostałe składniki umieszczamy w dużej misce i tworzymy zagłębienie. Rozpuszczone masło z syropem wlewamy do wgłębienia i dobrze mieszamy.
Połowę masy umieszczamy w foremce, na wierzchu rozsmarowujemy rozgniecione maliny i przykrywamy pozostałą masą.
Pieczemy ok 25 minut, aż krajanka będzie złota. Studzimy po czym wyjmujemy z foremki i kroimy na kwadraty.

Komentarze

  1. u mnie dopiero co skończyła się migdałowa krajanka, ale widzę że u Ciebie jest! To ja porywam pół blachy :D co się będę szczypać... wygląda super! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, schrupałabym teraz taką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co, zapisuje! W tej krajance jest wszystko to, co lubie: maliny, platki owsiane i golden syrup :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż świeże maliny nie są dostępne przez cały rok - szalej i bądź monotematyczna, bo przecież pyszności robisz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To i dla mnie jest rarytas, bo co jak co, ale z malinami, to wszystko jest wspaniałe a tu jeszcze przemycone zostało trochę zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczne zdjecia i az zjadam te pysznsoci oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Płatki owsiane, jak nic przepis dla mnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ochotę wgryźć się w ekran...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis..a moje maliny jeszcze nie dojrzały..ale zrobię na pewno później..

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pyszne! Malin nigdy dość ;) Trzeba korzystać póki są świeże. Ja niedługo będę robić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pewnie fajnie chrupie :) I pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowicie wygląda, oj zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tam bardzo lubię malinową monochromatyczność. Głównie dlatego, że sezon na nie trwa tak krótko i trzeba się nimi wtedy nacieszyć...
    Flapjacki uwielbiam, więc taki z malinami to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowna krajanka! Wiesz Ewenko, możesz pokazywać wciąż i wciąż takie pysznosci.Nie mam ich dość :).
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Ze wszystkich flapjack, ta wersja z malinami jest moją ulubioną!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam takie krajanki!
    zawsze kroję je jak batoniki muesli, za którymi szaleje mój O.
    które wybierze? wiadomo!

    wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …