piątek, 29 lipca 2011

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką to niesamowicie proste i niesamowicie pyszne ciasto. Przyzwyczajona do tego, że banany na ciasto trzeba zgnieść, zrobiłam to, zanim doczytałam, że tym razem potrzebne są banany w plastrach. Nie sądzę jednak, by w jakimś stopniu wpłynęło to na smak całości, może uczyniło ciasto jedynie bardziej wilgotnym, co zazwyczaj jest plusem. Krajankę zjada się błyskawicznie. Słodka, cynamonowa kruszonka zatopiona w rozgniecionych bananach sprawiają, że od ciasta trudno się oderwać a o małym kawałku na drugi dzień można jedynie pomarzyć. Polecam.

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

 
Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Kruszonka:
    Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 30 g maki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 30 g solonego masła(u mnie zwykłe)

Ciasto:
  • 45 g miękkiego solonego masła ( u mnie zwykłe)
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 ml mleka
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 średnie (lub 2 duże) banany, pokrojone na plastry ( u mnie zgniecione)

Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy cukier, mąkę, cynamon w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka.
Na ciasto ucieramy masło i cukier, dodajemy jajko, wanilię i mleko. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy krótko do momentu połączenia. Wykładamy do przygotowanej foremki. Plasterki bananów( u mnie rozgnieciona papka) układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut.
 Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"

15 komentarzy:

  1. Ależ musi być pyszna! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis Eweno. Na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne! Jako wierna fanka bananowych wypiekow zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam dużo bananów niezdatnych do jedzenia, wiec myślę ze przepis wypróbuje (: Bo krajanka smakowita (:

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też pachnie-pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to proste i szybkie! Muszę koniecznie wypróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bananowe ciacha..wszelakie.. A z kruszonką w szczególności.. Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda to ciasto :) Pyszne musi być:) I ten cynamon mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krajanka - i już mam jeden plus dla tego wypieku. Potem patrzę - kruszonka, a na samym końcu cynamon...czuję się obezwładniona ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O przepis dla mnie, często robię różne bananowe rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha:-) wypieki z bananami bardzo lubie:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam banany i wszystko co jest z nimi:)
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto jest absolutnie genialne. Chyba nic nie może być pyszniejszego. ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam, ale ciasto przygotowałam zmniejszając ilość tłuszczu i cukru. Wyszło przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)