Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

Osobiście wolę brownies lub ciężkie czekoladowe ciasta jak np. to ciasto czekoladowe z migdałami, ale wiem, że są zwolennicy bardziej "wypieczonych" czekoladowych ciast, takich jak np murzynek. Takie właśnie jest to ciasto czekoladowo - kawowe. Jest ono dość mocno czekoladowe i choć niestety kawy w nim nie czuć, to jest smaczne i do popołudniowej kawy będzie idealne.
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

 
 Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)
  • 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania
  • 130 g maki
  • 190 g jasnego cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka
  • 1 łyżka mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mleko mieszamy z kawą. Suche składniki dodajemy do maślanej masy na przemian z mlekiem. Dobrze mieszamy, aż masa będzie gładka i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 1 godziny(warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, by ciasto nie było za suche). Studzimy w foremce przez chwilę po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"

Komentarze

  1. A wiesz, ze tez mnie to ciasto strasznie kusi? Zreszta cala ksiazka jest pelna pysznosci...

    OdpowiedzUsuń
  2. na czekoladowe ciacho zawsze sie skusze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kawa i czekolada.
    dla mnie pyszne połączenie, do picia ( mmm, gorąca kawa z odrobiną czekolady do śniadania ), czy w formie deseru.
    czy ciasta.
    a że ja z kolei za brownies aż tak nie przepadam, to to mi bardziej pasuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe ciasto nigdy nie jest złe :) podpisano: czekoladożerca:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taki "mokre" ciasta :-) Wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chyba też mimo wszystko wolę "cięższe" ciasta, ale od czasu do czasu... ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie smaku kawy i czekolady zawsze dobrze smakuje. Mam ochotę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto zdecydowanie dla mnie. Tylko szkoda, ze kawy w nim nie czuc... Moze daloby sie cos na to poradzic? Moze kawowa polewa? :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto moze by sie pieknie prezentowalo,ale nie na tle obdrapanych z lakieru paznokci,wyglada to bardzo nieestetycznie,jezeli kogos tu urazilam to z gory przepraszam,nic nie poradze ze jestem estetka i dla mnie oprocz smaku liczy sie rowniez piekna oprawa.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …