Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)
Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)
- 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania
- 130 g maki
- 190 g jasnego cukru brązowego
- 3 duże jajka
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 ml mleka
- 1 łyżka mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mleko mieszamy z kawą. Suche składniki dodajemy do maślanej masy na przemian z mlekiem. Dobrze mieszamy, aż masa będzie gładka i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 1 godziny(warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, by ciasto nie było za suche). Studzimy w foremce przez chwilę po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"
A wiesz, ze tez mnie to ciasto strasznie kusi? Zreszta cala ksiazka jest pelna pysznosci...
OdpowiedzUsuńale kuszące...
OdpowiedzUsuńna czekoladowe ciacho zawsze sie skusze:)
OdpowiedzUsuńkawa i czekolada.
OdpowiedzUsuńdla mnie pyszne połączenie, do picia ( mmm, gorąca kawa z odrobiną czekolady do śniadania ), czy w formie deseru.
czy ciasta.
a że ja z kolei za brownies aż tak nie przepadam, to to mi bardziej pasuje. ;)
czekoladowe ciasto nigdy nie jest złe :) podpisano: czekoladożerca:)
OdpowiedzUsuńLubię taki "mokre" ciasta :-) Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJa chyba też mimo wszystko wolę "cięższe" ciasta, ale od czasu do czasu... ;))
OdpowiedzUsuńPołączenie smaku kawy i czekolady zawsze dobrze smakuje. Mam ochotę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto zdecydowanie dla mnie. Tylko szkoda, ze kawy w nim nie czuc... Moze daloby sie cos na to poradzic? Moze kawowa polewa? :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
ciasto moze by sie pieknie prezentowalo,ale nie na tle obdrapanych z lakieru paznokci,wyglada to bardzo nieestetycznie,jezeli kogos tu urazilam to z gory przepraszam,nic nie poradze ze jestem estetka i dla mnie oprocz smaku liczy sie rowniez piekna oprawa.
OdpowiedzUsuńEwa