Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

Osobiście wolę brownies lub ciężkie czekoladowe ciasta jak np. to ciasto czekoladowe z migdałami, ale wiem, że są zwolennicy bardziej "wypieczonych" czekoladowych ciast, takich jak np murzynek. Takie właśnie jest to ciasto czekoladowo - kawowe. Jest ono dość mocno czekoladowe i choć niestety kawy w nim nie czuć, to jest smaczne i do popołudniowej kawy będzie idealne.
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

 
 Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)
  • 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania
  • 130 g maki
  • 190 g jasnego cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka
  • 1 łyżka mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mleko mieszamy z kawą. Suche składniki dodajemy do maślanej masy na przemian z mlekiem. Dobrze mieszamy, aż masa będzie gładka i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 1 godziny(warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, by ciasto nie było za suche). Studzimy w foremce przez chwilę po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"

Komentarze

  1. A wiesz, ze tez mnie to ciasto strasznie kusi? Zreszta cala ksiazka jest pelna pysznosci...

    OdpowiedzUsuń
  2. na czekoladowe ciacho zawsze sie skusze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kawa i czekolada.
    dla mnie pyszne połączenie, do picia ( mmm, gorąca kawa z odrobiną czekolady do śniadania ), czy w formie deseru.
    czy ciasta.
    a że ja z kolei za brownies aż tak nie przepadam, to to mi bardziej pasuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe ciasto nigdy nie jest złe :) podpisano: czekoladożerca:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taki "mokre" ciasta :-) Wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chyba też mimo wszystko wolę "cięższe" ciasta, ale od czasu do czasu... ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie smaku kawy i czekolady zawsze dobrze smakuje. Mam ochotę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto zdecydowanie dla mnie. Tylko szkoda, ze kawy w nim nie czuc... Moze daloby sie cos na to poradzic? Moze kawowa polewa? :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto moze by sie pieknie prezentowalo,ale nie na tle obdrapanych z lakieru paznokci,wyglada to bardzo nieestetycznie,jezeli kogos tu urazilam to z gory przepraszam,nic nie poradze ze jestem estetka i dla mnie oprocz smaku liczy sie rowniez piekna oprawa.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)