Przejdź do głównej zawartości

Muffiny bananowe z czekoladą

Dawno nie piekłam muffin. Tak więc po długiej przerwie ponownie zapraszam na muffiny. Tym razem muffiny bananowe z kawałkami czekolady. Banany i czekolada to jedno ze smaczniejszych połączeń. Jeśli potrzebujemy czegoś wilgotnego, smacznego, z czekoladowym akcentem, to takie bananowo czekoladowe muffinki są znakomitą propozycją. Polecam.

Muffiny bananowe z czekoladą


Muffiny bananowe z czekoladą
  • 300g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 125 g cukru Demarara
  • 225 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 2 banany, rozgniecione
  • 100 g czekolady, posiekanej

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.
Mleko wlewamy do dzbanka lub miski, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy rozgniecione banany i posiekaną czekoladę i mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy. Przekładamy masę do foremek. Pieczemy 20-15 minut.
Przepis z ksiązki "The Fairtrade everyday cookbook"

Komentarze

  1. Czekolada i banany to połączenie niemalże idealne :) Robiłam ostatnio podobne muffinki i były przepyszne :) Twoje też się tak zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. często się tutaj pojawiają przepisy z bananami i czekoladą (: ale to dobrze! ja takie połączenie uwielbiam i zawsze z miłą chęcią posmakuje chociaż przez monitor (;

    OdpowiedzUsuń
  3. czyż muffiny nie sa piękne? a jeszcze jak smaczne to w ogóle

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z lepszych połączeń ever :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada w muffinkach to jest to! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak. Czekolada i banany - świetne połączenie.
    Zachęcają wyglądem. ; d

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam muffiny.. Kiedyś ciężko mi było się do nich przekonać. A dzisiaj piekłabym co chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię robić muffinki. Robiłam bananowe niedawno ale bez czekolady, następnym razem dodam trochę czekolady, znów będą inne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. banan z czekoladą... uwielbiane przez większośc połączenie!
    lubię banany w wypiekach ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo 'smaczny' blog...bede do Ciebie czesciej zagladac;) Zapraszam do mnie na wloskie jedzonko.Pozdrowienia ze slonecznej Italii...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam każde muffiny, a banan i czekolada to jedno z najbardziej genialnych połączeń, jakie ktoś kiedy kolwiekwy myślił. Częstuję się jedną muffinką Ewenko i zapraszam do mnie na kawałek sernika :)

    www.wanilia-i-przyjaciele.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffiny bananowe. Czekolada. Rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha:) banany i czekolada sa super!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne połączenie smakowe.Bardzo mi się podobają te muffinki, ślicznie Ci wyrosły.
    Pozdrowienia Ewenko:*

    OdpowiedzUsuń
  15. 1 łyżka proszku do pieczenia? Tzn. łyżka stołowa?

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy, tak, jedna łyżka stołowa, ale nie czuć;)

    OdpowiedzUsuń
  17. A w jakiej temperaturze należy piec te muffinki?

    OdpowiedzUsuń
  18. Mufffiny<3






    http://cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne muffiny, wyszły pięknie i smakowały wybornie. Z konieczności zamiast masła użyłam oleju i białego cukru ale i tak są pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie się cieszę, że muffinki smakowały, nawet po niewielkich "przeróbkach";)

      Usuń
  20. Były pyszne, zniknęły zaraz po upieczeniu :) Polecam wszystkim, szczególnie że proste w wykonaniu :)
    Pozdrawiam!
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, cieszę się, że muffinki smakowały. Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …