Przejdź do głównej zawartości

Muffiny bananowe z czekoladą

Dawno nie piekłam muffin. Tak więc po długiej przerwie ponownie zapraszam na muffiny. Tym razem muffiny bananowe z kawałkami czekolady. Banany i czekolada to jedno ze smaczniejszych połączeń. Jeśli potrzebujemy czegoś wilgotnego, smacznego, z czekoladowym akcentem, to takie bananowo czekoladowe muffinki są znakomitą propozycją. Polecam.

Muffiny bananowe z czekoladą


Muffiny bananowe z czekoladą
  • 300g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 125 g cukru Demarara
  • 225 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 2 banany, rozgniecione
  • 100 g czekolady, posiekanej

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.
Mleko wlewamy do dzbanka lub miski, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy rozgniecione banany i posiekaną czekoladę i mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy. Przekładamy masę do foremek. Pieczemy 20-15 minut.
Przepis z ksiązki "The Fairtrade everyday cookbook"

Komentarze

  1. Czekolada i banany to połączenie niemalże idealne :) Robiłam ostatnio podobne muffinki i były przepyszne :) Twoje też się tak zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. często się tutaj pojawiają przepisy z bananami i czekoladą (: ale to dobrze! ja takie połączenie uwielbiam i zawsze z miłą chęcią posmakuje chociaż przez monitor (;

    OdpowiedzUsuń
  3. czyż muffiny nie sa piękne? a jeszcze jak smaczne to w ogóle

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z lepszych połączeń ever :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada w muffinkach to jest to! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak. Czekolada i banany - świetne połączenie.
    Zachęcają wyglądem. ; d

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam muffiny.. Kiedyś ciężko mi było się do nich przekonać. A dzisiaj piekłabym co chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię robić muffinki. Robiłam bananowe niedawno ale bez czekolady, następnym razem dodam trochę czekolady, znów będą inne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. banan z czekoladą... uwielbiane przez większośc połączenie!
    lubię banany w wypiekach ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo 'smaczny' blog...bede do Ciebie czesciej zagladac;) Zapraszam do mnie na wloskie jedzonko.Pozdrowienia ze slonecznej Italii...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam każde muffiny, a banan i czekolada to jedno z najbardziej genialnych połączeń, jakie ktoś kiedy kolwiekwy myślił. Częstuję się jedną muffinką Ewenko i zapraszam do mnie na kawałek sernika :)

    www.wanilia-i-przyjaciele.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffiny bananowe. Czekolada. Rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha:) banany i czekolada sa super!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne połączenie smakowe.Bardzo mi się podobają te muffinki, ślicznie Ci wyrosły.
    Pozdrowienia Ewenko:*

    OdpowiedzUsuń
  15. 1 łyżka proszku do pieczenia? Tzn. łyżka stołowa?

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy, tak, jedna łyżka stołowa, ale nie czuć;)

    OdpowiedzUsuń
  17. A w jakiej temperaturze należy piec te muffinki?

    OdpowiedzUsuń
  18. Mufffiny<3






    http://cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne muffiny, wyszły pięknie i smakowały wybornie. Z konieczności zamiast masła użyłam oleju i białego cukru ale i tak są pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie się cieszę, że muffinki smakowały, nawet po niewielkich "przeróbkach";)

      Usuń
  20. Były pyszne, zniknęły zaraz po upieczeniu :) Polecam wszystkim, szczególnie że proste w wykonaniu :)
    Pozdrawiam!
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, cieszę się, że muffinki smakowały. Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)