czwartek, 11 sierpnia 2011

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

Osobiście wolę brownies lub ciężkie czekoladowe ciasta jak np. to ciasto czekoladowe z migdałami, ale wiem, że są zwolennicy bardziej "wypieczonych" czekoladowych ciast, takich jak np murzynek. Takie właśnie jest to ciasto czekoladowo - kawowe. Jest ono dość mocno czekoladowe i choć niestety kawy w nim nie czuć, to jest smaczne i do popołudniowej kawy będzie idealne.
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

 
 Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)
  • 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania
  • 130 g maki
  • 190 g jasnego cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka
  • 1 łyżka mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mleko mieszamy z kawą. Suche składniki dodajemy do maślanej masy na przemian z mlekiem. Dobrze mieszamy, aż masa będzie gładka i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 1 godziny(warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, by ciasto nie było za suche). Studzimy w foremce przez chwilę po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"

10 komentarzy:

  1. A wiesz, ze tez mnie to ciasto strasznie kusi? Zreszta cala ksiazka jest pelna pysznosci...

    OdpowiedzUsuń
  2. na czekoladowe ciacho zawsze sie skusze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kawa i czekolada.
    dla mnie pyszne połączenie, do picia ( mmm, gorąca kawa z odrobiną czekolady do śniadania ), czy w formie deseru.
    czy ciasta.
    a że ja z kolei za brownies aż tak nie przepadam, to to mi bardziej pasuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe ciasto nigdy nie jest złe :) podpisano: czekoladożerca:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taki "mokre" ciasta :-) Wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chyba też mimo wszystko wolę "cięższe" ciasta, ale od czasu do czasu... ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie smaku kawy i czekolady zawsze dobrze smakuje. Mam ochotę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto zdecydowanie dla mnie. Tylko szkoda, ze kawy w nim nie czuc... Moze daloby sie cos na to poradzic? Moze kawowa polewa? :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto moze by sie pieknie prezentowalo,ale nie na tle obdrapanych z lakieru paznokci,wyglada to bardzo nieestetycznie,jezeli kogos tu urazilam to z gory przepraszam,nic nie poradze ze jestem estetka i dla mnie oprocz smaku liczy sie rowniez piekna oprawa.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)