Przejdź do głównej zawartości

Zwetschgenkuchen czyli kruche ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych ciast owocowych. Nie trzeba mnie więc było namawiać do upieczenia kolejnego. Przepis na to smaczne, kruche ciasto ze śliwkami umieściła na forum Cincin Sinistra. Pochodzi z książki Clarissy Hyman "Kuchnia Żydowska" . Jest bardzo proste i szybko się je robi. Równie szybko zjada. Nijak jednak nie mogłam upchać 1 kilograma śliwek na tak małej powierzchni...zmieściło się tylko ok 600 g...może moje jakieś lekkie były:)



Zwetschgenkuchen czyli kruche ze śliwkami


  • 200 g mąki
  • 75 g cukru pudru(dałam drobny, caster sugar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 kg śliwek(więcej niż 600 g nie chciało się zmieścić)

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy masło i siekając robimy kruszonkę. Dodajemy żółtko i zagniatamy. Ciasto jest dość lepkie. Schładamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, krojąc na połówki. Wylepiamy ciastem tortownicę o średnicy 24 cm. Układamy śliwki na cieście skórka do góry. Pieczemy ok 45-50 min w temp 200 st C.

Komentarze

  1. Super ciacho! Też ostatnio piekłam coś ze śliwkami, ale Twoje wygląda tak egzotycznie! Gratuluję.

    Smak Domu

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda. Ten kolor śliweczek i liści. Zawsze tak pięknie komponujesz zdjęcia! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne!!! Pięknie się komponuje z liśćmi jesiennymi, no po prostu super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne zdjęcia !
    Prawda ,ze ciasto proste a smakowite .

    OdpowiedzUsuń
  5. mOJE ULUBIONE CIASTO ŚLIWKOWE. SWOJA DROGA KSIĄŻKA KUCHARSKA, O KTÓREJ PISZESZ JEST CUDNA.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję anonimowy, ja ostatnio często piekę ze śliwką:))

    Szkrabeko dziękuję Ci bardzo za miły komentarz:))

    Dziekuję Majanko, śliwka jest wogóle bardzo fotogenicznym owocem w ciastach, ze względu na te swoje kolory:))

    Margot, szybko, prosto i smacznie, zgadzam się:))

    Malto, niestety nie miałam okazji nawet przejrzeć tej książki, a szkoda....ale mam za to dwie inne o kuchni żydowskiej, z przepisami oczywiście:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)