Przejdź do głównej zawartości

Ciasto dyniowo-daktylowe


Cieszę się bardzo z tych wszystkich weekendów, tygodni, dni tematycznych, bo niejednokrotnie są okazją do poznania nowych produktów i wzbogacenia jadłospisów. Takim nowym dla mnie warzywem jest dynia. Zdawało by się, że każdy ją zna, każdy ją widział, a tak naprawdę, to niewielu z nas zna jej smak. Zanim zainteresowałam się kuchnią w internecie, nigdy nie spotkałam się z dyniowymi potrawami, nikt ze znajomych czy rodziny nie kupował ani nie posiadał dyni w celach konsumpcyjnych. Owszem widziałam dynie różnej maści jako ozdobę w mieszkaniu. No i bardziej już znane pestki z dyni. Te pamiętam już bardzo dawno, gdy jako dziecko bywałam u babci na wsi, widziałam je suszące się na okapie. A co z resztą dyni? Nie przypominam sobie, by babcia kiedykolwiek coś z niej robiła. Tak czy owak, cieszę się, że przyszło mi wreszcie poznać jej smak.
Jako pierwsze danie z okazji Festiwalu Dyni organizowanego przez Beę, przygotowałam ciasto dyniowo-daktylowe. Nie sposób w nim na pewno poznać prawdziwego smaku dyni, bowiem jest jej w nim niewiele, a towarzyszą jej dominujące daktyle i wiórki kokosowe. Jednakże na pewno swoją wilgotność to pyszne ciasto zawdzęcza właśnie dyni. Poza tym jest sprężyste, pięknie wyrosło i bardzo smakowało mojemu mężowi:) Przepis pochodzi z książki Everyday Cakes and Cookies.

Ciasto dyniowo-daktylowe

Do przygotowania tego ciasta potrzeba nam ugotować 200 g dyni.
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 165 g drobnego cukru(3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 140 g pokrojonych daktyli bez pestek (1 szklanka)
  • 40 g wiórek kokosowych(1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki zimnego puree z dyni
  • 300 g (2 szklanki)mąki ze środkiem spulchniającym
  • 125 ml mleka(1/2 szklanki)

Piekarnik nastawiamy na 170 st , natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 19 cm
Masło ze skórką i cukrem ubijamy do białości. Dodajemy kolejno po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodajemy daktyle, wiórki kokosowe i dynię. Mieszamy. Dodajemy mąkę , mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i również mieszamy. Wykładamy do przygotowanej foremki.
Pieczemy prze ok 1 1/4 godziny. Po upieczeniu trzymamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy na kratke i studzimy. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Wyglada bardzo smakowicie! mam wszystkie potrzebne skladniki, wiec i ja je zrobie juz niebawem :)

    A co do dyni jeszcze, to i u mnie sie jej nie jadalo, i dopiero tutaj 'na obczyznie' poznalam jej smak :) Wszystko zaczelo sie od zupy, a teraz dyni uzywam juz chyba do wszystkiego :D

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w Festiwalu!

    OdpowiedzUsuń
  2. I mnie się ogromnie podoba ciasto i zapiszę przepis do kajecika, żeby nie umknęło w natłoku! :) Ja podobnie jak Ty Eweno i jak Bea - nie pamiętam, by w domu rodzinnym wykorzystywało się miąższ dyni. Tak naprawdę, to dopiero dzięki zeszłorocznego blogowego Festiwalu dyniowego - rozsmakowałam się w dyni. Zatem Eweno, wszystko na najlepszej drodze! Za rok będziesz o dyni rozprawiać jak smakosz i znawca! ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne i proste ciasto, polecam Beo:)
    Czasami trzeba wyjechać z kraju, żeby poszerzyć swoje horyzonty, również te smakowe, czego i ja mam okazję doświadczać:)
    A udział w Festiwalu, toż to moja przyjemność:))

    Dziękuję Margot:)

    Z tą dynią to jest bardzo ciekawe, z tego co pamiętam, moja babcia sadziła dynie, podejrzewam, że miąższ używała jako pokarm dla trzody, niestety.
    Małgosiu, będę znawcą;) pod warunkiem, że wytrwam w blogowaniu...ale na dzień dzisiejszy przynajmniej poznałam jak smakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Sliczne ciasto! :) Ja też nigdy wczesniej dyni nie probowałam, procz pestek suszonych. Wczoraj zrobiłam coś z dyni i smakuje cudnie! :))
    Wpisze pewnie jutro.
    Bardzo mi sie podoba TWoje ciacho i kusi niezmiernie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, pewnie nas znacznie więcej, tych co "pierwszy raz":) Dziękuję i też Cię pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Eweno, upiekłam dzisiaj to ciacho. :) Najpierw...cudny zapach... A potem rozpływający się smak w ustach. :) Pyszne wyszło, pyszne! Tylko foremkę użyłam ciut większą, bo z tych proporcji jakoś dużo mi masy wyszło i bałam się, że z foremki o boku 19 cm - ciasto sobie wyjdzie. ;-)
    Idę po następny kawałek! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. To się bardzo cieszę Małgosiu, że Ci smakowało:) W sumie to ja też piekłam w większej, bo w takiej 20 na 20:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …