Przejdź do głównej zawartości

Sałatka ziemniaczano-ogórkowa

To kolejna moja propozycja na Bawarski Tydzień. Kartoffel-Gurken-Salat czyli sałatka ziemniaczano-ogórkowa. Podobne sałatki przywożono kiedyś z Niemiec i uwielbiałam je za specyficzny smak ziemniaka. Ten smak uzyskujemy dzięki specjalnej marynacie, w której ziemniaki muszą swoje odstać. Sałatka jest prosta, trzyskładnikowa i bardzo smakowała mojej córce. Najlepsza jest zaraz po "odstaniu" potem jednak ziemniaki tracą ten swój specyficzny smak. Przepis pochodzi z książki Culinaria Germany.
Sałatka ziemniaczano-ogórkowa

Przepis na sałatka ziemniaczano-ogórkowa

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 200 ml gorącego rosołku z kostki
  • 3-4 łyzki octu winnego
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mały ogórek
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Ziemniaki myjemy i gotujemy ze skórką w osolonej wodzie ok 25 min. Odcedzamy, polewamy zimna wodą, obieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Potem kroimy w talarki i umieszczamy razem z cebulą w misce. Z gorącego rosołku, octu, soli, pieprzu i oleju robimy marynatę i polewamy nią sałatkę. Ostrożnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Kroimy ogórka na plasterki, solimy i wyciskamy sok. Dodajemy do sałatki. Dodajemy natkę, ostrożnie mieszamy i podajemy.

Komentarze

  1. Mmmm, brzmi ciekawie. Czasem mam właśnie ochotę na takie po prostu bardzo ziemniaczane ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lisiczko, ta potrawa to kolejne potweirdzenie zasady im mniej tym lepiej:)...a ziemniaki mają specyficzny smak, po tej marynacie:))

    Majano, są smaczne, moja córka się nimi zachwycała:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…