Przepis na sałatka ziemniaczano-ogórkowa
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 200 ml gorącego rosołku z kostki
- 3-4 łyzki octu winnego
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 mały ogórek
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Ziemniaki myjemy i gotujemy ze skórką w osolonej wodzie ok 25 min. Odcedzamy, polewamy zimna wodą, obieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Potem kroimy w talarki i umieszczamy razem z cebulą w misce. Z gorącego rosołku, octu, soli, pieprzu i oleju robimy marynatę i polewamy nią sałatkę. Ostrożnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Kroimy ogórka na plasterki, solimy i wyciskamy sok. Dodajemy do sałatki. Dodajemy natkę, ostrożnie mieszamy i podajemy.
Mmmm, brzmi ciekawie. Czasem mam właśnie ochotę na takie po prostu bardzo ziemniaczane ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńLisiczko, ta potrawa to kolejne potweirdzenie zasady im mniej tym lepiej:)...a ziemniaki mają specyficzny smak, po tej marynacie:))
OdpowiedzUsuńMajano, są smaczne, moja córka się nimi zachwycała:)