Wirsingkraut czyli kapusta włoska do obiadu
- 1 główka włoskiej kapusty
- sól
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- pieprz
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 500 ml rosołku z kostki
- 150 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej(lub ziemniaczanej)
Kapustę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Blanszujemy przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i szatkujemy.
Na maśle delikatnie smażymy cebulę, aż stanie się przezroczysta, dodajemy kapustę i podsmażamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu i gałką, dodajemy rosołek, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką kukurydzianą i dodajemy do kapusty. Gotujemy jeszcze kilka minut i jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.
Ależ smaczniutko wygląda! :))
OdpowiedzUsuńDobra ta kapusta Majanko, trochę brukselkę przypomina w smaku, ale nam to nie przeszkadza bo bardzo lubimy brukselkę:))
OdpowiedzUsuń