Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z dynią i szałwią


Tagiatelle z dynią i szałwią. Dla tej jednej potrawy warto było brać udział w Festiwalu Dyni. Gdyby nie on, pewnie nie wpadłabym na pomysł zrobienia tego dania z makaronu. W tempie błyskawicznym jednak przekonuję się, że takie proste, z minimalną ilością składników potrawy włoskiej kuchni są wyśmienite. Tylko makaron, dynia, cebula i odrobinę szałwiowych liści, sowicie przyprawione pieprzem, złagodzone startym serem i masłem, a efekt końcowy wspaniały. Dla mnie to kulinarna doskonałość. Przepis na te wyśmienite, proste, pyszne danie z dyni pochodzi z książki Jill Dupleix "Good cooking"


 Tagliatelle z dynią i szałwią

  • 600 g dyni
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła
  • 300 ml rosołku z kostki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sół morska i pieprz
  • 300 g tagliatelle lub fettuccine
  • 1 łyżka oliwy
  • 12 całych liści szałwi, plus 6 liści pokrojonych
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu(u mnie grana padano), plus dodatkowo do podania

Kroimy dynię na kawałki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 1 cm kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i na małym ogniu podsmażamy cebulę przez 5 min. Dodajemy dynię, delikatnie mieszamy, dodajemy rosołek, sól, gałkę muszkatołową i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min lub do miękkości dyni. Powinno mieć konsystencję zupy.
W osolonej wodzie gotujemy makaron na półtwardo(al dente). W międzyczasie, rozgrzewamy oliwę i na małej patelni delikatnie smażymy całe liście szałwi, aż staną się chrupkie.
Odcedzamy makaron, delikatnie mieszamy z dynią dodając pozostałą 1 łyżkę masła, poszatkowaną szałwię, parmesan i dużo pieprzu.
Wyłożyć do miseczek, rozsypać smażone liście szałwii i posypać startym parmezanem(użyłam grana padano)

Komentarze

  1. Eweno, czy ja mówiłam, że za rok będziesz znawcą dyni? Ups, pomyliłam się...Ty już nim jesteś. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci bardzo Małgosiu, ale do znawcy to mi jeszcze daleeeko...:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Uwielbiam połączenie makaronu z warzywani, ale z dynią i szałwią jeszcze nie jadłam. Pozdrówka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio odkrywam takie połączenia-makaron z warzywami- mi bardzo smakował, domownicy chyba potrzebują więcej czasu...:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…