Przejdź do głównej zawartości

Tradycyjna brytyjska zupa z dyni


No i mam! Moją pierwszą potrawę z dyni, nie licząc ciasta, ale tam udział i wyczuwalność dyni była znikoma. Tym razem bardzo dyniowa zupa dyniowa, bo praktycznie nic w niej nie ma oprócz dyni. Mogłam się rozkoszować niemal czystym jej smakiem rozmiękczonym masłem, śmietanką i mlekiem, jednocześnie delikatnie wyostrzonym pieprzem. Czy smakowała? Całe szczęście, że zapobiegliwie zrobiłam zdjęcia przed jedzeniem, choć jedna miseczka zostawiona dla córki, której nie było w domu, miała posłużyć do bardziej rozbudowanej i przemyślanej sesji fotograficznej. Niestety, nie było już sesji i nie było zupy w miseczce...mąż zjadł hurtem...więc chyba smakowała:)
Przepis pochodzi ze strony sieci Sainsbury's

Tradycyjna brytyjska zupa z dyni
 
  • 675g dyni
  • 100g masła
  • 1 liść laurowy
  • 150ml mleka
  • 150ml śmietanki do zup(single cream)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Dynię obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić w rondelku dodać dynię i liść laurowy, przyprawić i gotować aż powstanie dyniowa pulpa(ok 20-30 min). Rozrzedzić mlekiem i zagotować. Na koniec dodać śmietankę i doprawić do smaku. Można podawać z grzankami.

Komentarze

  1. brzmi niezle :) duzo dyni w dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Postawiłam na prostotę i minimalizm...:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też zrobiłam zupkę z dyni - moją pierwszą dyniową potrawę. Pyszna była. :)
    Twoja wygląda prześlicznie, zjem ją zaraz ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eweno, piszesz, że mąz zjadł hurtem. :) A Ty? Tobie smakowała? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majano, chętnie bym poczęstowała, ale nawet córka nie spróbowała...zresztą miałaś swoją...;)))

    Małgosiu, mi też smakowała pomimo lekkiej słodkości, co w zupach rzadkie przecie, zjadłam ocupinkę, bo ona dość kaloryczna(śmietana, masło) a ja na diecie:)

    A zrób żesz, Malto;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie zupa dyniowa serwowana jest corocznie wraz z rozpoczęciem sezonu dyniowego. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…