Przejdź do głównej zawartości

Rumbledethumps czyli ziemniaczano-kapuściane puree

Nie pokuszę się o przetłumaczenie nazwy tej szkockiej potrawy, którą przygotowałam na Zimniaczany Tydzień, w każdym razie autorka książki "Good cooking", Jill Dupleix zapewnia, że gdy jest zimno i czujesz, że jesteś zmarznięty, potrzebujesz tego dania. Ziemniaczano-kapuściane puree rozgrzeje cię i postawi na nogi. Ba, gdy dodasz do tego smażone jajko, to niewątpliwie, nawet prawdziwie depresyjny nastrój gdzieś się ulotni;) Ziemniaczano-kapuściany mash, z warstwą zapieczonego sera. Proste i fajne danie, nie tylko na depresyjne dni.

 Rumbledethumps czyli ziemniaczano-kapuściane puree

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kapusty
  • sól morska i pieprz
  • 6 spring onions( łodyżek szczypiorku), pokrojonych
  • 2 łyzki masła
  • 30 g sera cheddar, świeżo startego
  • 30 g sera parmesan, świeżo startego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Pozbywamy się wierchnich liści kapusty i szatkujemy ją.
W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy przez 10 min ziemniaki, dodajemy do tego kapustę i gotujemy kolejne 10 min. Dodajemy szczypior i gotujemy 1 minutę. Całość odcedzamy. Do ugotowanych warzyw dodajemy masło i większość sera i dobrze ubijamy przyprawiając solą i pieprzem. Potrawę możemy podawać w takiej postaci lub posmarować żaroodporne naczynie masłem, włożyć mash, posypać resztą sera i zapiekać przez 20-30 min, aż potrawa lekko zbrązowieje.


Komentarze

  1. Połączenie smaków, które bardzo lubię, ale w wersji zapiekanej z serem nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ależ smacznie wygląda! Musi być pyszniusie ! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa jest zabójcza, hihi :P
    Wygląda bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Rumbledethumps to slowo-zestawienie dwoch czasownikow: rumble i thump, ktore bardzo dokladnie opisuja odglosy dochodzace w trakcie przygotowania potrawy. Angielska wersja to "bubble and squeak", a ta ze Szmaragodowej Wyspy to "Colcannon".
    Ale Wy Geordies blizej Szkocji,
    Ye knaa what ah mean leik ;D
    Tara now, pet ;DDDD

    OdpowiedzUsuń
  5. Grumko, ja też lubię te klimaty, a z serem to proponuję spróbować, bardzo fajne:)

    Majano, jest pyszniusie:)

    Szkrabeko, no tak, to istny połamaniec, ale danie bardzo proste:)

    Tatter, ale mnie zastrzeliłaś!! Przyznam się że pierwszego zdania, nie mogłam z początku rozszyfrować, ale teraz już wiem "co miałas na myśli";DD Z tara i pet nie miałam problemu:DDD...swoją drogą to strasznie męczące jest próbować zrozumieć tą ichnią "angielszczyznę"...a skąd Ty tak dobrze znasz Geordies?:)))))
    A wracając do nazwy potrawy, to zczaiłam, że chodzi o zlepek czynności, że się tak wyrażę, no ale jak to ładnie ubrać, żeby było po polsku i z sensem, to już nie potrafiłam....:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …