Przejdź do głównej zawartości

Rumbledethumps czyli ziemniaczano-kapuściane puree

Nie pokuszę się o przetłumaczenie nazwy tej szkockiej potrawy, którą przygotowałam na Zimniaczany Tydzień, w każdym razie autorka książki "Good cooking", Jill Dupleix zapewnia, że gdy jest zimno i czujesz, że jesteś zmarznięty, potrzebujesz tego dania. Ziemniaczano-kapuściane puree rozgrzeje cię i postawi na nogi. Ba, gdy dodasz do tego smażone jajko, to niewątpliwie, nawet prawdziwie depresyjny nastrój gdzieś się ulotni;) Ziemniaczano-kapuściany mash, z warstwą zapieczonego sera. Proste i fajne danie, nie tylko na depresyjne dni.

 Rumbledethumps czyli ziemniaczano-kapuściane puree

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kapusty
  • sól morska i pieprz
  • 6 spring onions( łodyżek szczypiorku), pokrojonych
  • 2 łyzki masła
  • 30 g sera cheddar, świeżo startego
  • 30 g sera parmesan, świeżo startego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Pozbywamy się wierchnich liści kapusty i szatkujemy ją.
W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy przez 10 min ziemniaki, dodajemy do tego kapustę i gotujemy kolejne 10 min. Dodajemy szczypior i gotujemy 1 minutę. Całość odcedzamy. Do ugotowanych warzyw dodajemy masło i większość sera i dobrze ubijamy przyprawiając solą i pieprzem. Potrawę możemy podawać w takiej postaci lub posmarować żaroodporne naczynie masłem, włożyć mash, posypać resztą sera i zapiekać przez 20-30 min, aż potrawa lekko zbrązowieje.


Komentarze

  1. Połączenie smaków, które bardzo lubię, ale w wersji zapiekanej z serem nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ależ smacznie wygląda! Musi być pyszniusie ! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa jest zabójcza, hihi :P
    Wygląda bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Rumbledethumps to slowo-zestawienie dwoch czasownikow: rumble i thump, ktore bardzo dokladnie opisuja odglosy dochodzace w trakcie przygotowania potrawy. Angielska wersja to "bubble and squeak", a ta ze Szmaragodowej Wyspy to "Colcannon".
    Ale Wy Geordies blizej Szkocji,
    Ye knaa what ah mean leik ;D
    Tara now, pet ;DDDD

    OdpowiedzUsuń
  5. Grumko, ja też lubię te klimaty, a z serem to proponuję spróbować, bardzo fajne:)

    Majano, jest pyszniusie:)

    Szkrabeko, no tak, to istny połamaniec, ale danie bardzo proste:)

    Tatter, ale mnie zastrzeliłaś!! Przyznam się że pierwszego zdania, nie mogłam z początku rozszyfrować, ale teraz już wiem "co miałas na myśli";DD Z tara i pet nie miałam problemu:DDD...swoją drogą to strasznie męczące jest próbować zrozumieć tą ichnią "angielszczyznę"...a skąd Ty tak dobrze znasz Geordies?:)))))
    A wracając do nazwy potrawy, to zczaiłam, że chodzi o zlepek czynności, że się tak wyrażę, no ale jak to ładnie ubrać, żeby było po polsku i z sensem, to już nie potrafiłam....:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…